Pirmieji lietuviški žodžiai iš kosmoso: „Lietuva myli laisvę“

Penktadienį 12.25 val. Lietuvos laiku iš kosmoso į Žemę atskriejo trys tautos išrinkti lietuviški žodžiai – „Lietuva myli laisvę“. Pirmieji ryšį su lietuvišku palydovu „Litsat-1“ užmezgė brazilai.

Lietuviški palydovai iš Tarptautinės kosminės stoties savarankiškam skrydžiui buvo paleisti penktadienį.<br>NASA nuotr.
Lietuviški palydovai iš Tarptautinės kosminės stoties savarankiškam skrydžiui buvo paleisti penktadienį.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-02-28 14:09, atnaujinta 2018-02-15 20:27

Patvirtinimą apie užmegztą signalą ir visą iškoduotą informaciją Kauno technologijos universitetui atsiuntė radijo ryšio mėgėjas Roland. Ryšį su palydovu „LitSat-1“ jam pavyko užmegzti, kai palydovas jau skriejo antrąją orbitą.

Brazilui Roland ir dar dviem radijo ryšio mėgėjams iš viso pasaulio, kurie pirmieji užmezgė ryšį su palydovu „LitSat-1“, bus padovanota speciali ryšį patvirtinanti QSL kortelė su prezidentės Dalios Grybauskaitės padėka už bendradarbiavimą Lietuvai žengiant pirmuosius žingsnius kosmose.

Netrukus po Brazilijos, patvirtinimą apie pagautą signalą su trimis lietuviškais žodžiais atsiuntė ir radijo ryšio mėgėjas iš Vokietijos.

„Galime virtualiai kelti šampano taures – Lietuva jau turi kosmose veikiantį palydovą“, – telefonu iš ryšio stoties Kaune sakė KTU telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto docentas Darius Kybartas.

Maždaug tuo pat metu „LitSat-1“ palydovo signalas užfiksuotas ir Liepiškių stotyje prie Vilniaus bei naujoje KTU ryšio stotyje. Pirmas signalas pagautas palydovui apskriejus orbitą ne pilnus du kartus.

Kitas susijungimas su palydovu planuojamas 14 val. Tuo metu palydovas bus aukščiausiai virš horizonto, skriedamas virš Lietuvos. Tikimasi, kad per tą laiką iš palydovo pavyks gauti dar daugiau duomenų.

Penktadienį iš Tarptautinės kosminės stoties buvo paleisti du lietuviški palydovai – KTU kurtas „LitSat-1“ ir Vilniaus universiteto komandos pagamintas „Lituanica Sat-1“. Pirmąsias 40 minučių jie skriejo tylos režimu – visi radijo siųstuvai buvo išjungti.

„Lituanica Sat-1“ komanda taip pat patvirtino, kad užsienio radijo mėgėjams pavyko užmegzti ryšį su jų palydovu. Šio palydovo kūrėjai skelbė, kad jis iš kosmoso siųs prezidentės ištartus žodžius: „Linkėjimai visiems lietuviams visame pasaulyje.“

Lietuviškieji palydovai pusmetį skries atvirame kosmose, 400 kilometrų aukštyje, 8 kilometrų per sekundę greičiu, o vėliau, veikiami Žemės traukos, nukris ir sudegs atmosferoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.