Lietuviškų palydovų kūrėjai ruošiasi paleisti daugiau palydovų

Pirmųjų lietuviškų palydovų kūrėjai, kurių sukurti aparatai prieš porą savaičių paleisti į orbitą, jau planuoja naujus projektus.

Su prezidente D.Grybauskaite susitikę pirmųjų lietuviškų palydovų kūrėjai pareiškė, kad jau po dvejų metų į kosmosą kils dar mažiausiai du nauji lietuviški palydovai.<br>R.Dačkaus/President.lt nuotr.
Su prezidente D.Grybauskaite susitikę pirmųjų lietuviškų palydovų kūrėjai pareiškė, kad jau po dvejų metų į kosmosą kils dar mažiausiai du nauji lietuviški palydovai.<br>R.Dačkaus/President.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 17, 2014, 1:24 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:58 AM

„Ateinantį pusmetį abi komandos dar rinks informaciją, darys eksperimentus, vėliau analizuos surinktą informaciją. Tuo pat metu jau ruošiamės kitam projektui – abiejų palydovų komandos jau turi po sekantį projektą. Mažiausiai du nauji lietuviški palydovai skris jau po dvejų metų“, – pirmadienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite sakė „LituanicaSat-1“ komandos narys Vytenis Buzas.

LitSat-1“ komandos narys Domantas Bručas teigė, kad komanda taip pat planuoja naują palydovo projektą. Anot jo, Lietuvai tęsiant kosmoso projektus, būtina bendradarbiauti su kitomis šalimis.

„Visi maži palydovai yra daugiau ar mažiau nepriklausomos technologijos vystymas. Tai leidžia vykdyti nacionalinius projektus. Bet, be abejo, reikia bendradarbiauti su Europos, Amerikos ar kitomis šalimis. Bendradarbiavimas yra efektyvus, kai gali pats kažką duoti, nes kitaip bendradarbiavimas gali tapti vienpusis. Šiuo atveju turime kompetencijos ir tam tikras gamybines bazes, yra kelios palydovų sekimo stotys. Tokius dalykus mes jau galime pasiūlyti“, – pirmadienį žurnalistams sakė D.Bručas.

Nuo tos akimirkos, kai pirmieji lietuviški palydovai buvo pakelti į kosmosą, Lietuva tapo kosmine valstybe. D.Grybauskaitė pabrėžė, kad ši pirmųjų lietuviškų palydovų sėkmė svarbi dar ir dėl to, kad Lietuva parodė, jog sugeba savarankiškai plėtoti naująsias technologijas ir vykdyti kosmoso tyrinėjimus.

„Kruopščiu mokslininkų darbu sukurti pirmieji lietuviški palydovai – jau atvirame kosmose. Jie neša pasauliui žinią apie tai, kad esame išradinga, inovatyvi ir talentinga tauta. Šis Lietuvos mokslininkų pasiekimas rodo, kad galime tikrai daug, kai susitelkiame ir atsakingai dirbame. Būtent tokie žmonės ir jų pasiekimai kuria geresnę mūsų šalies ateitį ir garsina jos vardą visame pasaulyje“, – sakė prezidentė.

Susitikimo metu D.Grybauskaitė pasirašė specialias QSL korteles, kurios bus įteiktos žmonėms, kurie pirmieji pagavo lietuviškų palydovų signalą. Prezidentės pasirašytos kortelės keliaus į Braziliją, Vokietiją, Estiją, taip pat į Rusiją, Argentiną, Japoniją, Olandiją, Prancūziją ir JAV.

Abu lietuviški palydovai – Vilniaus universiteto mokslininkų kurtas „Lituanica SAT-1“ ir Kauno technologijos universiteto mokslininkų kurtas „LitSat-1“ iš NASA kosmodromo JAV nugabenti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) šių metų pradžioje. Vasario 28 d. šie palydovai iš TKS paleisti į atvirą kosmosą. Abiejų palydovų kūrėjai šias misijas skiria legendinių Lietuvos lakūnų S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.