Iš kosmoso jau transliuojamas prezidentės sveikinimas

Lietuviškas palydovas „LituanicaSAT-1“ perdavė iš anksto įrašytą prezidentės Dalios Grybauskaitės palinkėjimą: „Linkėjimai visiems lietuviams visame pasaulyje“. Ji tapo pirmąja šalies vadove pasaulyje, kurios balsas ir sveikinimas buvo transliuojamas iš kosmoso.

Lietuviški palydovai „LituanicaSAT-1“ ir „LitSat-1“ iš Tarptautinės kosminės stoties į orbitą paleisti vasario 28-ąją.<br>NASA nuotr.
Lietuviški palydovai „LituanicaSAT-1“ ir „LitSat-1“ iš Tarptautinės kosminės stoties į orbitą paleisti vasario 28-ąją.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-03-27 16:01, atnaujinta 2018-02-15 01:44

Radijo ryšio mėgėjams kovo 22–24 dienomis keletą kartų pavyko užfiksuoti Lietuvos prezidentės sveikinimą, kuris dar ne kartą turėtų nuskambėti iš kosmoso.

Šis sveikinimas, naudojantis nešiojama radijo stotele, per „LituanicaSAT-1“ balso retransliatorių įrašytas praėjusį rudenį, Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro statybų pradžios ceremonijos metu. Vėliau šie žodžiai buvo įrašyti į palydovo atminties įrenginį ir nugabenti į kosmosą.

Palydovo komanda toliau planuoja atlikti Žemės fotografiją iš kosmoso, kurią siekiama atsiųsti į palydovo valdymo stotį. Ši užduotis, anot misijos vadovų, yra pati sudėtingiausia ir reikalaujanti daugiausiai energijos sąnaudų bei didelio duomenų perdavimo kiekio.

„Pasiruošimas gali užtrukti iki vasaros pradžios, kuomet orbitos apšviestumas sieks 100 procentų. Misijos metu tenka pažinti ir išbandyti ne tik mūsų kurtą techniką, bet ir suvokti gamtos dėsnius toli už mūsų kasdienybės ribų“, – sakė misijos vadovas Vytenis Buzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.