Keliautojai laiku pakviesti į pamaldas astrofiziko Hawkingo atminimui

Didžiojoje Britanijoje šeštadienį prasidėjo vieša pakvietimų į padėkos pamaldas velionio profesoriaus Stepheno Hawkingo atminimui, kurioje suteikta galimybė dalyvauti ir svečiams iš ateities, jeigu tokių atsirastų.

 Didžiąją gyvenimo dalį S.Hawkingas praleido neįgaliojo vežimėlyje, paralyžiuotas besivystančios amiotrofinės lateralinės sklerozės.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Didžiąją gyvenimo dalį S.Hawkingas praleido neįgaliojo vežimėlyje, paralyžiuotas besivystančios amiotrofinės lateralinės sklerozės.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2018, 4:17 PM, atnaujinta May 12, 2018, 4:19 PM

Teorinės fizikos grandas, kurio dramatiška gyvenimo istorija teikia įkvėpimo milijonams žmonių visame pasaulyje, mirė kovo 14-ąją, būdamas 76 metų.

Jo kremuoti palaikai birželio 15-ąją bus palaidoti Londono Vestminsterio abatijoje šalia mokslo milžinų Isaaco Newtono ir Charleso Darwino.

Bene garsiausio pasaulyje kosmologo trys vaikai – Robertas, Lucy ir Timas – išdalys tūkstantį nemokamų bilietų į šią ceremoniją per loteriją, organizuojamą Stepheno Hawkingo fondo.

Norintys dalyvauti turi užsiregistruoti ir nurodyti savo gimimo datą, bet žmogaus, visą gyvenimą pašventusio Visatos mįslių narpliojimui, akyli gerbėjai pastebėjo, kad internetinėje anketoje galima nurodyti bet kurią datą iki 2038 metų gruodžio 31 dienos.

Apie keliones rašantis Londono tinklaraštininkas „IanVisits“ buvo tarp pastebėjusių, kad suteikta galimybė užsiregistruoti žmonėms, gimsiantiems po daugiau kaip 20 metų.

„Profesorius Hawkingas kartą buvo surengęs vakarėlį keliautojams laiku, kad įsitikintų, ar kuris nors iš jų atvyks, jeigu jis paskelbs kvietimą jau vakarėliui pasibaigus“, – rašė jis.

„Neatsirado nė vieno, bet atrodo tobula, kad memorialinis tinklalapis leidžia ateityje gimusiems žmonėms dalyvauti ceremonijoje, – pridūrė tinklaraštininkas. – Abatijoje dairykitės keliautojų laiku.“

Potencialūs dalyviai – iš ateities ar kitokie – perspėjami nesiregistruoti, jeigu negalės pasirūpinti savo atvykimu arba gauti reikiamų vizų.

Pamaldose dalyvaus S. Hawkingo šeimos nariai, draugai ir kolegos.

„Esame labai dėkingi Vestminsterio abatijai už mums suteiktą privilegiją surengti padėkos ceremoniją už mūsų tėvo nepaprastą gyvenimą, taip pat kad jam buvo suteikta tokia išskirtinė paskutiniojo poilsio vieta“, – sakė Lucy Hawking.

Išgarsėjęs su 1988 metų knyga „Trumpa laiko istorija“ (A Brief History of Time), kuri tapo bestseleriu visame pasaulyje, S.Hawkingas savo genijumi ir sąmoju pelnė gerbėjų armiją, toli gražu neapsiribojančią siauru astrofizikų ratu.

Didžiąją gyvenimo dalį S.Hawkingas praleido neįgaliojo vežimėlyje, paralyžiuotas besivystančios amiotrofinės lateralinės sklerozės (ALS), pažeidžiančios valingus judesius valdančius nervus. Tačiau jo proto genijus pranoko jo fizinę negalią.

Jam mirus užuojautą pareiškė daugybė garsių žmonių ir organizacijų, pradedant Britanijos karaliene Elizabeth II, baigiant NASA. S.Hawkingas buvo garsus ateistas; apie tai anksčiau užsiminė ir jo vaikai Lucy, Robertas ir Timas, dėkodami žmonėms už jų „nuostabius pagarbos pareiškimus“ ir užuojautos žinutes.

„Mūsų tėvas Kembridže gyveno ir dirbo daugiau kaip 50 metų. Jis buvo neatsiejama ir itin gerai atpažįstama universiteto ir miesto dalis. Dėl šios priežasties nusprendėme jo laidotuves surengti mieste, kurį jis taip mylėjo ir kuris mylėjo jį, – sakė vaikai. – Mūsų tėvo gyvenimas ir darbas daug reiškė daugeliui žmonių, ir religingų, ir nereligingų. Tad pamaldos bus ir įtraukiančios (visus), ir tradicinės, atspindinčios jo gyvenimo plotmę ir įvairovę.“

Po padėkos pamaldų Vestminsterio Abatiją taip pat bus galima nemokamai lankyti, kad žmonės galėtų pareikšti pagarbą prie mokslininko kapo.

Vestminsterio Abatijos dekanas Johnas Hallas sakė: „Per padėkos už Stepheno Hawkingo gyvenimą ir darbus pamaldas bus pagerbti ne vien jo įstabūs pasiekimai moksle, bet ir jo asmenybė ir ištvermė, parodyta per daugelį metų, gyvenant veikiamam niokojančios ligos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.