Velykas švęs ir dangus: sulauksime seniai nematytų reginių

Velykų savaitgalis prasideda išties dangiškai – jei tik tos vietos, kur esate, nedengs debesys, Didžiojo Penktadienio naktinis dangus bus nušviestas ryškios mėnesienos.

 Šiemetinis tikėtinas meteorų dažnumas – apie 10-20 per valandą (taigi, kas 3-5 minutes).<br> 123RF nuotr.
 Šiemetinis tikėtinas meteorų dažnumas – apie 10-20 per valandą (taigi, kas 3-5 minutes).<br> 123RF nuotr.
 Virš Vilniaus nušvito Rausvoji pilnatis<br> A. Rutkausko nuotr.
 Virš Vilniaus nušvito Rausvoji pilnatis<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 19, 2019, 8:37 PM, atnaujinta Apr 19, 2019, 11:35 PM

Visame pasaulyje ši pilnatis pakrikštyta Rausvąja (angl. pink) pilnatimi – vis dėlto laukiantiems, kad Mėnulis nusidažytų rausva spalva, teks nusivilti.

Šis pilnaties pavadinimas perimtas iš Šiaurės Amerikos indėnų, ir jo reikšmė – laikas, kai ima augti vienos pirmųjų pavasario gėlių – rausvažiedžiai ylalapiai flioksai (Phlox subulata), kai kur dar vadinami „rausvosiomis samanomis“.

Alternatyvūs šios pilnaties pavadinimai – Kiaušinių pilnatis, Dygstančios Žolės pilnatis, Auganti pilnatis ar Žuvų mėnulis.

Bet žinoma, tai – ne viskas. Antrąją Velykų dieną dangus taip pat sužibs krentančiomis žvaigždėmis: Žemę užpils lyridų liūtis.

Lyridai

Lyridai – tai kosminės šiukšlelės, byrančios iš kometos C/1861 G1, skriejančios Lyros žvaigždyno kryptimi (pagal žvaigždyną ir meteorų lietaus pavadinimas). Žemė kiekvieną balandį atsisuka į šios kometos trajektoriją, ir šįkart meteorai geriausiai matysis antrosios Velykų dienos naktį, o pikas bus prieš pat antradienio aušrą.

Žiūrėti, žinoma, reikėtų Lyros žvaigždyno kryptimi (jei tiksliau – kiek aukščiau į dešinę nuo jo). Lyra – tai nedidelis žvaigždynas, bet su ryškia Vegos žvaigžde, kuri pagal šviesumą yra penktoji mūsų danguje.

Šiemetinis tikėtinas meteorų dažnumas – apie 10-20 per valandą (taigi, kas 3-5 minutes).

Bloga naujiena ta, kad jau minėta Rausvoji pilnatis gerokai nušvies dangų, todėl įžiūrėti krintančius meteorus gali būti sunkiau.

Lyridai – vienas seniausių žmonijos pastebėtų meteorų liūčių, apie šį dangaus reiškinį žinome jau 2700 metų – pirmąkart jie paminėti 687 m pr.m.e.

Greitis, kuriuo skrieja lyridai – 48 km/s (172 800 km/h).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.