Apie Žemę jau 721 dieną sukasi paslaptingas kosminis laivas

Šis kosminis laivas neturi įgulos, yra varomas Saulės energija ir pirmadienį sumušė rekordą – Žemės orbitoje jis praleido jau 719 dienų. Tiesa, nėra iki galo aišku, ką jis čia veikia ir koks jo misijos tikslas.

 Aplink Žemę jau 721 dieną skrieja kosminis lėktuvas, bet niekas nežino koks jo tikslas.<br> Boeing iliustr.
 Aplink Žemę jau 721 dieną skrieja kosminis lėktuvas, bet niekas nežino koks jo tikslas.<br> Boeing iliustr.
JAV karinių oro pajėgų kosminis lėktuvas X-37B.<br>Scanpix nuotr. 
JAV karinių oro pajėgų kosminis lėktuvas X-37B.<br>Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 28, 2019, 9:27 PM

Kosminis lėktuvas, žinomas kaip X-37B, priklauso Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) karinėms oro pajėgoms ir „Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5) misija yra jau jo penktoji. Visa detali informacija apie šią misija yra įslaptinta, o dėl to nėra tiksliai aišku koks yra šios misijos tikslas.

Pirmadienį, rugpjūčio 26 d., lėktuvas sumušė rekordą ir orbitoje išbuvo net 719 dienų. Iki šiol šis rekordas priklausė OTV-4 misijai, jos metu kosminis lėktuvas orbitoje išbuvo 717 dienų, 20 valandų ir 42 minutes.

JAV karinės oro pajėgos šio lėktuvo neslepia, tačiau paklaustos apie jį – daug detalių neatskleidžia. Kol kas yra žinoma tik tiek, kad X-37B yra mažesnė senojo NASA „Space Shuttle“ versija – o taip pat, kad karinės oro pajėgos turi bent tu tokius kosmoso lėktuvus ir, kad juos kūrė aviacinė įmonė „Boeing“.

X-37B į kosmosą pakilo 2017 metų rugsėjo 7 d. su „SpaceX“ „Falcon 9“ raketa. Nėra tiksliai aišku, kada planuojamas kosminio lėktuvo sugrįžimas į Žemę, tačiau žinoma, kad jis nusileis kaip bet kuris mums įprastas orlaivis – ant kilimo-tūpimo tako, naudodamas savo važiuoklę.

Kosminio laivo paskirtis

JAV karinės oro pajėgos yra sakusios, kad pagrindinis X-37B misijos tikslas yra bandyti naujus daugkartinio naudojimo erdvėlaivius, kurie bus reikalingi tyrinėjant kosmosą ateityje. Taip pat, kad šios misijos metu yra atliekami eksperimentai, kurių rezultatai vėliau tyrinėjami Žemėje.

Anksčiau buvo spekuliuojama, kad JAV kariuomenė kosmose testuoja „EM Drive“ – hipotetinę varomąją sistemą, kuriai nereikia degalų. Šį metodą jau yra tyrinėjusi NASA, o Kinija teigia jau ją testuojanti.

Kiti teigė, kad JAV karinės oro pajėgos naudoja X-37B tam, kad atliktų eksperimentus su įvairiais ginklais – arba kad jie šiuo lėktuvu atlieka tam tikras stebėjimo operacijas. Tiesa, 2010 metais JAV kariuomenė pranešė, kad ši programa neapima jokių „agresyvių veiksmų“.

„Su šia programa mes tyrinėjame naujas technologijas, eksperimentuojame ir kuriame naujas idėjas, kaip didinti eksploatacijos plėtrą“, – teigė to meto JAV karinių oro pajėgų atstovas.

Nepaisant to, kokia yra lėktuvo misija, ekspertai sako, kad jis buvo sukurtas tik 270 dienų trukmės misijai – todėl tai, kad orbitoje jis sugebėjo išbūti žymiai ilgiau, yra didelis ir įspūdingas pasiekimas.

Daugiau jokios informacijos apie šį kosminį laivą niekas nepateikia – tačiau pranešama, jog jis yra nuolat stebimas, todėl jokia, net ir menkiausia, detalė neturėtų likti nepastebėta.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.