Rusijos danguje – įspūdingas ugnies kamuolys

Prieš savaitę danguje virš Rusijos Sibiro miesto Krasnojarsko buvo pastebėtas didelis meteoras, kurio dydis, kaip teigiama, siekė nuo vieno iki penkių metrų, Rusijos agentūrai TASS nurodė Rešetnevo universiteto observatorijos vadovas.

 Prieš savaitę danguje virš Rusijos Sibiro miesto Krasnojarsko buvo pastebėtas didelis meteoras, kurio dydis, kaip teigiama, siekė nuo vieno iki penkių metrų.<br> Stopkadras.
 Prieš savaitę danguje virš Rusijos Sibiro miesto Krasnojarsko buvo pastebėtas didelis meteoras, kurio dydis, kaip teigiama, siekė nuo vieno iki penkių metrų.<br> Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 8:58 PM

Praėjusio antradienio vakarą internete pradėjo plisti pirmieji vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotas virš miesto skriejantis ugnies kamuolys.

„Neabejotinai tai buvo bolidas. Sprendžiant iš jo ryškumo – o jis buvo ryškesnis už Mėnulį – bolido skersmuo siekė kelis metrus, nuo vieno iki penkių metrų. Tokie kosminiai akmenys, skriedami atmosferoje, praktiškai visiškai sudega. Tačiau tam tikras medžiagos kiekis gali pasiekti Žemės paviršių“, – sakė astronomas.

Pasak Rusijos mokslininkų, meteoras greičiausiai sudegė tankioje atmosferoje. Jie pažymėjo, kad tokie reiškiniai retai pastebimi virš tankiai apgyvendintų teritorijų. Tačiau didesnius dangaus kūnus palydovai virš vandenyno pastebi gana dažnai.

Ne visi sutinka dėl meteoro dydžio. Kitas ekspertas iš Kirenskio fizikos instituto pritarė nuomonei, kad tai galėjo būti bolidas, tačiau jo žodžiais tariant, jis buvo daug mažesnis. „Mano nuomone, jo dydis buvo nuo kelių centimetrų iki vieno metro. Priešingu atveju jis būtų sukėlęs smūginę bangą su garsu“, – teigė mokslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.