Harvardo mokslininkas ir Pentagono pareigūnas: Saulės sistemoje gali tūnoti ateivių laivas

Ar gali būti, kad Saulės sistemoje tūno ateivių laivas, į planetas siunčiantis mažus zondus? Pasak Harvardo mokslininko ir Pentagono pareigūno, tai visai įmanoma.

 Ar gali būti, kad Saulės sistemoje tūno ateivių laivas, į planetas siunčiantis mažus zondus? Pasak Harvardo mokslininko ir Pentagono pareigūno, tai visai įmanoma.<br> 123rf iliustr.
 Ar gali būti, kad Saulės sistemoje tūno ateivių laivas, į planetas siunčiantis mažus zondus? Pasak Harvardo mokslininko ir Pentagono pareigūno, tai visai įmanoma.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2023, 7:46 PM

Straipsnio projekte abu teigia, kad įmanoma, jog mūsų kosminėje kaimynystėje gali būti nežemiškos kilmės erdvėlaivis, tyrinėjantis regioną „pienių pūkais“ – mažais erdvėlaiviais, kurie gali rinkti ir siųsti informaciją, panašiai kaip žmonės siunčia erdvėlaivius tyrinėti planetų.

Harvardo universiteto astronomas Avi Loebas ir Pentagono Visų sričių anomalijų sprendimų biuro (AARO), kurį 2022 m. liepą įsteigė JAV Gynybos departamentas, kad aptiktų ir ištirtų „dominančius objektus“, direktorius Seanas M.Kirkpatrickas kovo 7 d. paskelbė straipsnio projektą „Fizikiniai neatpažintų oro reiškinių apribojimai“.

Tai nėra oficialus Pentagono dokumentas, tačiau jis parengtas bendradarbiaujant su Gynybos departamentu – tačiau jis vis dar nėra peržiūrėtas ekspertų.

A.Loebas yra žinomas dėl savo tyrimų apie Oumuamua – tarpžvaigždinį svečią iš už Saulės sistemos ribų.

Astronomai pirmą kartą cigaro formos objektą aptiko 2017 m., ir iš pradžių manė, kad tai yra kometa. Tačiau jo pailga forma, komos (dujų debesies, gaubiančio kometą) nebuvimas ir faktas, kad jis vis greičiau tolsta nuo Saulės, sukėlė abejonių dėl kometos teorijos. A.Loebas pasiūlė, kad Oumuamua buvo ateivių kosminis laivas.

Likus šešiems mėnesiams iki Oumuamua priartėjimo prie Žemės, į Žemę atsitrenkė nedidelis maždaug metro skersmens tarpžvaigždinis meteoras. Šis dangaus kūnas, pavadintas IM2, nebuvo susijęs su Oumuamua – tačiau jis privertė A.Loebą susimąstyti.

Šis sutapimas paskatino mokslininką „apsvarstyti galimybę, kad dirbtinis tarpžvaigždinis objektas galėtų būti pagrindinis laivas, kuris artimo skrydžio į Žemę metu paleidžia daug mažų zondų, o tokia veikimo konstrukcija nelabai skiriasi nuo NASA misijų, – teigia A,Loebas. – Šias „pienių pūkus“... nuo pagrindinio laivo galėtų atskirti Saulės potvynio gravitacinė jėga arba manevravimo galimybė“.

Straipsnio projekte A.Loebas ir S.M.Kirkpatrikas nagrinėjo neatpažintus anomalius reiškinius, kuriuos riboja žinomi fizikiniai reiškiniai. Autoriai mano, kad „pienių pūkų“ zondai galėtų pasiekti Žemę mūsų astronomams jų neaptikus – nes jie greičiausiai būtų per maži, kad atspindėtų pakankamai Saulės šviesos, kurią galėtų aptikti apžvalginiai teleskopai.

„Aprūpinti parašiutu, technologiniai „pienių pūkai“ galėtų sulėtėti Žemės atmosferoje, kad išvengtų sudegimo, ir tada siekti savo tikslų ten, kur nusileistų“, – rašo tyrėjai.

Autoriai siūlo, kad ateiviai greičiausiai norėtų tyrinėti uolėtas Saulės sistemos planetas su atmosfera. Iš tolo Venera, Žemė ir Marsas atrodytų patrauklūs, o Žemė labiausiai domintų ateivius, jei jie rastų skysto vandens požymių. Zondus sukūrusiai ateivių civilizacijai net nereikėtų būti motininiame laive. Mažai tikėtina, kad ji galėtų net ir bendrauti su zondais.

Gali būti, kad ateivių civilizacija net nebeegzistuoja. Dauguma kaimyninių Saulės sistemos žvaigždžių susiformavo prieš milijardus metų dar iki Saulės atsiradimo. Gyvenama planeta su protinga gyvybe galėjo išsiųsti zondus gerokai anksčiau, nei susiformavo Žemė. Paieška „primena mūsų pašto dėžutės tikrinimą, ar joje per tam tikrą laiką nesusikaupė kokių nors siuntinių, net jei siuntėjų jau nebėra gyvų“, – aiškina A.Loebas.

Nuo tada, kai pirmą kartą pareiškė, kad Oumuamua buvo ateivių erdvėlaivis, A.Loebas sulaukė mokslininkų bendruomenės kritikos. Viename 2019 m. žurnale „Nature Astronomy“ išspausdintame straipsnyje „Perspective“ teigiama, kad mintis, jog Oumuamua buvo specialiai pasiųstas į Žemę, yra „provokuojanti“ ir „nepagrįsta“.

2021 m. žurnale „Astronomy & Astrophysics“ paskelbtame laiške ši idėja buvo atmesta dėl logistinių tarpžvaigždinių kelionių nepraktiškumo: „Atsižvelgdami į tikėtiną kosmologinį laiką, reikalingą kelionei tarp žvaigždžių, darome išvadą, kad mažai tikėtina, jog Oumuamua atsiuntė nežemiška civilizacija – labiau tikėtina, kad tai tiesiog neįprastos formos uoliena, kuri atsitiktinai nuklydo į Saulės sistemą.“

Kitame tyrime, paskelbtame 2023 m. kovo 22 d., keistas Oumuamua judėjimas aiškinamas kaip tikėtinas vandenilio išsiskyrimo rezultatas – tai vėlgi paneigia ateivių erdvėlaivio teoriją.

Vis dėlto praėjusiais metais Pentagonas vėl susidomėjo neatpažintų objektų virš JAV oro erdvės tyrimais. Nuo AARO įkūrimo praėjusią vasarą biuras pradėjo daugiau kaip 360 naujų tyrimų dėl JAV kariškių pranešimų apie tariamus susidūrimus su NSO. Maždaug pusė iš jų buvo paaiškinti kaip „balionai ar į juos panašūs objektai“, bet kitai pusei trūksta duomenų, kad būtų galima galutinai identifikuoti.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.