Keliaujanti žvaigždė apgavo astronomus

2018 metais buvo aptikta baltoji nykštukė WD 0810–353. Po poros metų, remdamiesi jos spektro duomenimis, mokslininkai padarė išvadą, kad ji lekia beveik tiksliai mūsų link, daugiau nei 300 kilometrų per sekundę greičiu. Pavojaus ji nekelia, bet po beveik 30 tūkstančių metų turėtų praskristi pro Saulės sistemą gaubiantį Oorto debesį.

 2018 metais aptikta baltoji nykštukė WD 0810–353. Po poros metų, remdamiesi jos spektro duomenimis, mokslininkai padarė išvadą, kad ji lekia beveik tiksliai mūsų link, daugiau nei 300 kilometrų per sekundę greičiu (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 2018 metais aptikta baltoji nykštukė WD 0810–353. Po poros metų, remdamiesi jos spektro duomenimis, mokslininkai padarė išvadą, kad ji lekia beveik tiksliai mūsų link, daugiau nei 300 kilometrų per sekundę greičiu (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2023, 8:55 AM, atnaujinta Jul 5, 2023, 9:25 AM

Beveik tuo pat metu kita mokslininkų grupė gavo labai kitokį rezultatą: nykštukė skrieja daugiau nei 4000 km/s greičiu ir taip arti Saulės nepraskris. Toks greitis būtų didžiausias Paukščių Take, bent kelis kartus didesnis už dabartinį rekordą.

Du tokie skirtingi rezultatai nedavė ramybės mokslininkams – kur skirtumo priežastis? Dabar atsakymas rastas: žvaigždės greitis – iliuzija, sukelta stipraus magnetinio lauko. Naujojo tyrimo autoriai detaliai ištyrė iš nykštukės sklindančios spinduliuotės poliarizaciją. Taip jie nustatė, kad nykštukės magnetinis laukas susideda iš dviejų regionų.

Abiejuose laukas labai stiprus – 30 ir 45 megagausai (palyginimui, Žemės magnetinis laukas siekia apie pusę gauso). Regionai greičiausiai yra simetriški aplink nykštukės sukimosi ašį, nes jų regimoji konfigūracija nepasikeitė per ketverius metus. Stiprus magnetinis laukas pakeičia spinduliuotės spektrą: linijos pasislenka tiek į raudonąją, tiek į mėlynąją pusę.

Spektro linijos taip pat pasislenka dėl Doplerio efekto, šaltiniui judant mūsų link arba tolyn nuo mūsų. Taigi, magnetinis poslinkis gali sukelti didelio greičio iliuziją.

Įvertinę magnetinį poslinkį, tyrėjai nustatė, kad žvaigždė greičiausiai juda vos 83 km/s greičiu ir tolsta nuo mūsų. Tiesa, paklaida labai didelė ir negalima atmesti tikimybės, kad žvaigždė artėja mūsų link. Bet net jei ji iš tiesų artėja, taip arti Saulės, kaip rodė ankstesni vertinimai, ji nepriskris.

Naujoji interpretacija taip pat leidžia atmesti egzotiškas nykštukės kilmės hipotezes: anksčiau didelis jos greitis buvo aiškinamas tuo, neva žvaigždė išgyveno supernovos sprogimą ir jo buvo išsviesta tolyn.

Tiesa, lieka neaišku, kodėl WD 0810–353 magnetinis laukas toks stiprus ir toks sudėtingas.

Tyrimo rezultatai skelbiami „arXiv“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.