Startas įvyko: NASA ir „SpaceX“ erdvėlaivis su keturiais astronautais išskrido į Tarptautinę kosminę stotį

NASA ir „SpaceX“ kosminis laivas „Dragon“ šeštadienį su keturiais astronautais pakilo skristi į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

NASA ir „SpaceX“ erdvėlaivis su keturiais astronautais išskrido į TKS.<br>Scanpix nuotr.
NASA ir „SpaceX“ erdvėlaivis su keturiais astronautais išskrido į TKS.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Aleškaitienė

2023-08-26 12:10, atnaujinta 2023-08-26 16:46

Misijai „Crew-7“ vadovauja amerikietė Jasmin Moghbeli, joje taip pat dalyvauja danas Andreasas Mogensenas, japonas Satoshi Furukawa ir rusas Konstantinas Borisovas.

Raketos „Falcon 9“ nešamas erdvėlaivis „Dragon“ pakilo 3.27 val. ryto (7.27 val. Grinvičo laiku) iš NASA Kenedžio kosmoso centro Floridoje 39A paleidimo komplekso, stebint maždaug 10 tūkst. žmonių, susirinkusių stebėti starto.

„Startas įvyko!“ – NASA pranešė „X“ tinkle (buvusiame tviteryje).

Netrukus po to, kai laivas „Dragon“ su įgula atsiskyrė nuo raketos „Falcon 9“, misijos valdymo kambaryje buvo girdėti džiaugsmingi šūksniai.

„Nors laive yra keturi įgulos nariai iš keturių skirtingų valstybių... bet mes esame vieninga komanda, vykdanti bendrą misiją“, – po atsiskyrimo sakė J. Moghbeli.

Startas buvo nukeltas į šeštadienį, kad inžinieriai turėtų papildomą dieną „Crew Dragon“ kapsulės aplinkos kontrolės ir gyvybės palaikymo sistemos komponentui patikrinti, rašoma NASA tinklaraštyje.

Tai pirmoji J. Moghbeli ir K. Borisovo kosminė misija.

„Crew-7“ – septintoji įprastinė Elono Musko bendrovės „SpaceX“ misija į orbitinę platformą, o pirmoji įvyko 2020 metais.

NASA moka bendrovei „SpaceX“ už įgulos gabenimo paslaugas pagal komercinę programą, kurią ji pradėjo siekdama sumažinti priklausomybę nuo rusiškų raketų, skirtų astronautams gabenti, po to, kai 2011 metais baigėsi daugkartinių erdvėlaivių era.

Kosmosas išlieka reta JAV ir Rusijos bendradarbiavimo sritimi, nepaisant Maskvos karo Ukrainoje, o amerikiečiai ir toliau skraido rusiškomis raketomis „Sojuz“, kurios paleidžiamos iš Kazachstano.

Įgula šešis mėnesius praleis TKS, kur atliks mokslinius eksperimentus, įskaitant mėginių rinkimą per išėjimą į atvirą kosmosą siekiant nustatyti, ar stotis per gyvybės palaikymo sistemos angas išskiria mikroorganizmus. Tikslas – išsiaiškinti, ar mikroorganizmai gali išgyventi ir daugintis kosmose.

Kitu eksperimentu bus siekiama įvertinti fiziologinius miego Žemėje ir kosmose skirtumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.