Atrado neįprastą planetą – jos egzistavimą sunku paaiškinti

Planetos formuojasi protoplanetiniuose diskuose, kurie sudaryti iš dujų ir dulkių. Tipinė disko masė siekia apie šimtadalį žvaigždės masės, taigi kuo mažesnė žvaigždė, tuo mažesnės turėtų būti ir planetos. Iš tiesų, mažėjant žvaigždės masei, santykis turėtų tapti dar mažesnis, nes prie mažų žvaigždžių planetos formuojasi ne taip efektyviai. Bent jau taip buvo manoma iki šiol.

Žvaigždė LHS 3154 už Saulę mažesnė devynis kartus, o jos planeta, LHS 3154b, yra bent 13,2 karto masyvesnė už Žemę.<br>Penno State iliustr.
Žvaigždė LHS 3154 už Saulę mažesnė devynis kartus, o jos planeta, LHS 3154b, yra bent 13,2 karto masyvesnė už Žemę.<br>Penno State iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 2:19 PM, atnaujinta Dec 5, 2023, 2:20 PM

Dabar atrasta beveik Neptūno masės planeta prie labai mažos žvaigždės verčia suabejoti tokiu paprastu scenarijumi.

Žvaigždė LHS 3154 už Saulę mažesnė devynis kartus. Tai ne pati mažiausia žinoma žvaigždė, bet viena iš tokių; ši kategorija vadinama ultra-šaltomis nykštukėmis.

Jos planeta, LHS 3154b, yra bent 13,2 karto masyvesnė už Žemę, o vieną ratą aplink žvaigždę apsuka per 3,7 paros. Tai masyviausia planeta, aptikta prie ultra-šaltos nykštukės. Planetos masė ir spindulys rodo, kad sandara ji turbūt panaši į Neptūną.

Nors planetos ir žvaigždės masių santykis – bent 1:2800 – šiek tiek mažesnis, nei Jupiterio ir Saulės – apie 1:1000 – LHS 3154b egzistavimas yra sunkiai paaiškinamas.

Jupiteris susideda daugiausiai iš vandenilio ir helio, kurių protoplanetiniame diske buvo gausu. Tuo tarpu mažesnė planeta, tokia kaip LHS 3154b, turi daug sunkesnių elementų, galimai ir masyvų kietą branduolį, kuriems susidaryti reikėjo daug dulkių.

Tyrėjai išnagrinėjo galimą planetos formavimąsi skaitmeniniais modeliais ir nustatė, kad jai atsirasti reikėjo bent dešimt kartų masyvesnio protoplanetinio disko, nei būtų įprasta prie tokios masės žvaigždės.

Greičiausiai įmanomi ir kitokie planetos egzistavimo paaiškinimai – pavyzdžiui, migracija iš kitos žvaigždės planetinės sistemos – bet kol kas LHS 3154b kilmė lieka paslaptinga.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas