Rusija vetavo JT balsavimą dėl ginklavimosi varžybų kosmose stabdymo

Rusija vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kurioje visos šalys raginamos užkirsti kelią ginklavimosi varžyboms kosminėje erdvėje. Rezoliucijos projekte, kurį pateikė JAV ir Japonija, buvo siekiama dar kartą patvirtinti principą, jau nustatytą 1967 m. Kosmoso erdvės sutartyje.

 Rusija vetavo JT balsavimą dėl ginklavimosi varžybų kosmose stabdymo (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf nuotr.
 Rusija vetavo JT balsavimą dėl ginklavimosi varžybų kosmose stabdymo (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-25 14:07

JAV įspėjo, kad Rusija, kaip manoma, kuria kosminį, prieš palydovus nukreiptą branduolinį ginklą.

Rusija teigė esanti „tvirtai įsipareigojusi“ laikytis galiojančios sutarties.

Trečiadienį pateiktame projekte „visos valstybės – ypač tos, kurios turi didelius kosminius pajėgumus – raginamos aktyviai prisidėti siekiant tikslo taikiai naudoti kosmosą ir užkirsti kelią ginklavimosi varžyboms kosminėje erdvėje.

Jame šalys taip pat raginamos laikytis Sutarties dėl kosminės erdvės, pagal kurią visos šalys turi „neiškelti į orbitą aplink Žemę jokių objektų, turinčių branduolinį ginklą ar kitokio pobūdžio masinio naikinimo ginklus“.

Iš 15 Tarybos narių 13 balsavo už, Rusija – viena iš penkių veto teisę turinčių nuolatinių narių – balsavo prieš, o Kinija susilaikė.

JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield šį žingsnį pavadino „gluminančiu“.

„Rusija vetavo paprastą rezoliuciją, kuria patvirtinamas teisiškai privalomas įsipareigojimas“, – sakė ji. „Pats prezidentas V. Putinas yra viešai pareiškęs, kad Rusija neketina dislokuoti branduolinių ginklų kosmose. Todėl šiandieninis veto verčia klausti, kodėl? Kodėl, jei laikotės taisyklių, nepritariate jas patvirtinančiai rezoliucijai? Ką galite slėpti?“, – klausė ji.

Vasarį Baltųjų rūmų atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad Rusija kuria „nerimą keliantį“ naują priešpalydovinį ginklą, tačiau pridūrė, kad šis ginklas dar nėra veikiantis.

Šis ginklas kosminis ir apginkluotas branduoliniu ginklu, kuriuo galima taikytis į palydovus, pranešė „CBS News“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsakydamas pareiškė, kad Maskva „kategoriškai nepritaria“ branduolinio ginklo naudojimui kosmose.

JAV labiau nei bet kas kitas yra priklausomos nuo palydovinio ryšio – nuo karinių operacijų ir stebėjimo iki civilinės paskirties – pavyzdžiui, GPS sistemų ir finansinių sandorių. Trečiadienį JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake’as Sullivanas pakartojo, kad, JAV vertinimu, „Rusija kuria naują palydovą su branduoliniu užtaisu“.

Išsamesnė informacija apie žvalgybos duomenis, kuriais grindžiamas šis teiginys, nebuvo paskelbta.

„Rusija tvirtai laikosi savo tarptautinių teisinių įsipareigojimų, įskaitant 1967 m. Kosminės erdvės sutartį“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusijos pasiuntinys JT Vasilijus Nebenzia JAV ir Japonijos rezoliuciją apibūdino kaip „cinišką triuką“ su „paslėptais motyvais“.

JT Saugumo Tarybą sudaro penkios nuolatinės narės – JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Kinija ir Rusija, kurių kiekviena turi veto teisę – ir 10 vietų, kurias rotacijos tvarka skiria kitos JT valstybės narės, rašo BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.