Naujoje galerijoje – įdomiausi būsimųjų menininkų kūriniai

Vilniaus dailės akademijos (VDA) naujuose rūmuose, įsikūrusiuose Užupio Malūnų gatvėje, atidaryta nauja erdvė, kurioje miestiečiai galės pamatyti, ką kuria VDA studijuojantis jaunimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Mar 1, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:00 PM

Naujoji galerija „5 malūnai“ – studentiškas kūrinys. Jai vadovauja VDA Grafikos katedros magistrantė Milda Dainovskytė. Jos manymu, ne tik akademijai, bet ir miestui trūko tokios vietos, kurioje nuolat būtų pristatomi naujausi ir įdomiausi būsimųjų menininkų darbai.

„Iki šiol tik per peržiūras buvo galima pamatyti, kas iš tiesų vyksta Dailės akademijoje. Bet ir jų metu studentų darbai kabo vos vieną ar dvi dienas.

Užmegzti kontaktą su žiūrovais, pristatyti savo idėjas ypač aktualu pirmųjų kursų studentams, kurie dar nedrįsta dalyvauti grupinėse parodose kitose Vilniaus galerijose“, – sakė M.Dainovskytė.

Paklausta, ar negaila aukoti galerijai laiką, kurį galėtų skirti kūrybai, grafiką studijuojanti menininkė prisipažino susižavėjusi galimybe suburti studentų bendruomenę.

Kita priežastis – noras, kad studentų darbus galėtų pamatyti ir į Dailės akademiją dažnai užsukantys užsienio menininkai bei menotyrininkai, ir pasivaikščioti Vilnios pakrantėmis sumanę vilniečiai.

Baltų sienų trauka

Atidarymo proga „5 malūnai“ pristatė visiškai naujus darbus, kurie buvo sukurti per neseniai vykusią pirmąją Grafikos naktį. Pagrindinis pirmosios parodos eksponatas – 150x250 centimetrų formato linoraižinys „Šeimos portretas“, prie kurio dirbo beveik dvi dešimtys Grafikos katedros studentų ir dėstytojų.

Jaunimas veržiasi į galeriją

Kartą per mėnesį vyksiančių Grafikos naktų sumanytoja ir „5 malūnų“ idėjos autorė – Grafikos katedros vedėja Marija Marcelionytė-Paliukė.

„Aš kol kas nevadinčiau „5 malūnų“ galerija. Tai tik ekspozicijų erdvė, kurioje net ir per naktį gali atsirasti visai netikėtas meno kūrinys. Tai vieta, kurioje studentai gali išbandyti visus parodos rengimo etapus – eksponavimą, kuravimą, sumanymą paaiškinančio teksto rašymą.

Ši erdvė net neturi nuolatinio direktoriaus. Kai akademiją baigs dabartinė direktorė, ją pakeis kitas studentas“, – pasakojo katedros vedėja.

Pasak M.Marcelionytės-Paliukės, ją jau senokai stebino tai, kad studentai savo darbus VDA viešosiose erdvėse – koridoriuose, balkonuose, fojė – eksponuoja tik per peržiūras. Pasidarė įdomu, ar jaunimas sukrustų, jei kuri nors VDA erdvių būtų pritaikyta ekspozicijoms.

„Kai tik pradėjome tvarkyti fojė, dažyti sienas, tuojau atsirado daugybė žmonių, norinčių šioje erdvėje parodyti savo kūrybą“, – su šypsena kalbėjo idėjos autorė.

Atvertos dirbtuvių durys

Kartu su galerijos „5 malūnai“ atidarymu publikai buvo pristatyta ir moderniausia Baltijos šalyse grafikos laboratorija.

Užbaigusi ketverius metus trukusį jos atnaujinimo ir pertvarkymo projektą, VDA žada suteikti galimybę čia esančia modernia technika naudotis ne tik studentams, bet ir kitiems Lietuvos menininkams.

Pasak VDA rektoriaus Audriaus Klimo, tokia solidžia technine baze, esančia vienoje vietoje, negali pasigirti nei Rygos, nei Talino aukštosios meno mokyklos.

Vienas naujausių laboratorijos įrenginių – beveik 70 tūkst. litų kainavęs „Polymetaal“ ofortinis presas, leidžiantis giliaspaudės technika atspausti net 160x300 centimetrų formato kūrinį.

Tokia įranga šiandien gali pasigirti vos keliasdešimt savininkų pasaulyje, tarp jų – ir Kataro šeichas.

Seniausia laboratorijos mašina – litografinės staklės „Heinrich Steinberg“, pagamintos 1870-aisiais.

Svarbu ir tai, kad grafikos laboratorija yra viena iš devynių Vilniaus dailės akademijos laboratorijų, kurių atvirą prieigą ateityje turėtų užtikrinti VDA meno ir dizaino inkubatorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.