Senam Šiaulių gatvės fotografui – kolegų siurprizas

Šiaulių pėsčiųjų bulvare jau 34 metus žmones fotografuojantis Klemensas Taurinskas antradienio pavakare spindėjo iš laimės – vienos klientės ją nufografuoti į „Centro studiją“ pakviestas 79 metų vyriškis pateko į pirmąją savo darbų parodą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Sep 9, 2014, 9:29 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:56 PM

Mintis jam nežinant surengti tikru Šiaulių pėsčių bulvaro akcentu tapti spėjusio savamokslio fotografo nuotraukų parodą kilo fotomenininkui, Šiaulių „Fotografijos namų“ įkūrėjui Rolandui Parafinavičiui.

„Žmogus jau trisdešimt ketverius metus teikia fotografijos paslaugą Šiauliuose. Jis tapo tokia neatsiejama bulvaro dalis, kad dažnas praeiname pro jį it pro gatvės fragmentą ar suoliuką.

Kai kas pro šalį, galbūt, praeiname net su ironijos ir puikybės šypsena. Bet jis - ne suoliukas, o fotografuojantis žmogus. O mes - fotografiją mylinti bendruomenė“, - sakė į fotografinio solidarumo akciją kolegas fotografus pakvietęs R.Parafinavičius.

Nustebino netikėta klientų gausa

Akcijoje dalyvauti nusprendę žmonės privalėjo K.Taurinskui nežinant pirmadienį ateiti pas jį nusifotografuoti.

Kasdien pėsčiųjų bulvare prie Trijų nykštukų praeiviams nusifotografuoti siūlantis ir už čia pat neįmantriu spaudintuvu per minutę pagamintą nuotrauką keturių litų prašantis gatvės fotografas neslėpė, kad pastaruoju metu sulaukia vis mažiau norinčiųjų nusifotografuoti.

„Dažną dieną nepadarau nė vienos nuotraukos, žmonės dabar patys fotografuojasi ir mano kaip fotografo paslaugų jau mažai kam bereikia.

Bet čia vis ateinu, bent jau susitinku pažįstamų, pasikalbu“, - pirmadienį pas jį nusifotografuoti užsukusiems pirmiesiems akcijos dalyviams pasiguodė K.Taurinskas.

Tačiau netrukus gatvės fotografui teko braukti prakaitą, o lagaminėlyje telpančiam spausdintuvui prireikė atsarginio akumuliatoriaus – nusifotografuoti pas K.Taurinską tądien atėjo per keturiasdešimt R.Parafinavičiaus inicijuotos fotoakcijos „NE SAU - fotografinis solidarumas“ dalyvių.

Į parodą pakvietė slapčia

Ilgai svarstęs, iš kur staiga atsirado tokia klientų gausa, senasis gatvės fotografas atsakymo į šį klausimą taip ir nerado iki pat antradienio vakaro, kol nebuvo pakviestas į fotostudijoje „Centro studija“ surengtą savo nuotraukų parodą.

Į „Centro studiją“ K.Taurinską užeiti pakvietė viena čia ją nufotografuoti paprašiusi moteris. Įžengęs į studiją gatvės fotografas ne iškart suprato, kad pateko į savo parodą.

Tik pasigirdus plojimams, gavus puokštę gėlių ir išvydus pakabintas vakar jo darytas nuotraukas gatvės fotografo veide atsirado šypsena.

Taip kolegų fotografų pagerbtas K.Taurinskas prisipažino, kad fotografija susidomėjo dar studijuodamas technikume.

„Fotografuoti mieste pradėjau 1980 metais. Iš pradžių dar fotografuodavau iš parke, tačiau vėliau apsistojau bulvare prie Trijų nykštukų.

Anksčiau fotografo paslaugų žmonėms reikėjo, o dabar fotografuoti moka kiekvienas, todėl klientų sulaukiu labai retai. Tačiau pripratau ir ateiti čia mane kasdien traukia“, - atviravo K.Taurinskas.

Atminčiai – bendra nuotrauka

Gatvės fotografą kalbinę akcijos dalyviai prieš išsiskirstydami paprašė jo autografo ant išvakarėse padarytų nuotraukų.

Atsidėkodamas už šią staigmeną K.Taurinskas visus jį pagerbti susirinkusius fotografus nufotografavo ir pats kartu su jais nusifotografavo.

Iš „Centro studijos“ šypsodamasis išėjo ne tik čia pagerbtas gatvės fotografas, bet ir jo nuotraukų parodą surengę akcijos dalyviai.

„Mes visi galime įvertinti save tik su vienintele sąlyga - kai šalia yra kitas.

Šia akcija norėjosi atkreipti kitų kolegų dėmesį į tiek metų pėsčiųjų bulvare dirbantį ir per tą laiką tarsi akiai įprasta jo detale tapusį fotografą.

Norėjosi pasakyti, kad mes nesame geresni ar blogesni fotografai ir kad mus kažkas sieja“, - portalui lrytas.lt sakė šią fotografinio solidarumo akciją surengęs R.Parafinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.