Lietuvė Berlyne kviečia pakeliauti „Nuo Lazdynų iki Panerių“

Berlyne, „Kunst-und Kulturforderung“ kvartale, ketvirtadienį atidaryta grupinė paroda „The Forgotten Pioneer Movement“ (Užmirštas pionierių judėjimas), kurioje dalyvauja lietuvių menininkė Lina Albrikienė, pristatanti naujausią instaliaciją „Nuo Lazdynų iki Panerių“ , skelbia Kultūros ministerija.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-10-02 19:41, atnaujinta 2018-01-28 19:32

Pagrindinės menininkės konceptualios kūrybos temos – vaikystė, atmintis ir praradimai. Naudodamasi kriminalinio tyrimo strategijomis, menininkė sutelkia dėmesį į savo asmeninius, šeimos įvykius ir visa tai dažniausiai ištransliuoja, pasitelkdama instaliaciją kaip formą, kurią sudaro vizualinio meno darbai, fotografija, garsas ar objektai.

„Parodos koncepcija atitinka mano kūrybos tematiką, todėl džiaugiuosi, kad turiu galimybę pristatyti naujausią savo instaliaciją „From Lazdynai to Paneriai“ būtent šioje parodoje“, – sako autorė

Keturių segmentų instaliacija „Nuo Lazdynų iki Panerių“ („From Lazdynai to Paneriai“) specialiai sukurta parodai Berlyne. Menininkė čia kalba apie istoriškai ir biografiškai svarbias vietas Vilniuje. Asmeninė ir kolektyvinė trauma susipina su Holokausto ir sovietų istorijomis.

Matoma iš nugaros apsirengusi mėlynais drabužiais, L.Albrikienė integruoja save į šias istoriškai svarbias vietas. Video darbe „Zuikių stotelė. Paneriai“ menininkė, sėdėdama ant sūpynių, žiūri į Antrojo pasaulinio karo metu subombarduotą traukinių tunelį Panerių miške.

Tame miške L.Albrikienės tėtis žuvo ugnyje dieną prieš Šv. Kūčias 1983 metais.Ten menininkė nufotografuoja kalėdinėm girliandom papuoštą eglutę. Tai kertinė šios instaliacijos fotografija („The Tree for My Father. 1983–2014. Paneriai“).

Tuo tarpu juostoje „Žemuogių šlaitas. Panerių memorialas“ menininkė tarsi sustingusi žiūri į Holokaustui atminti skirtą memorialą. Šis videodarbas atrodo tarsi fotografija, tačiau saulėje išryškėjančios ir šešėlyje pranykstančios žemuogės bei garsas leidžia suvokti, jog tai yra judantis vaizdas. Panerių miškuose 1941-1944 m. vokiečių okupantai vykdė masines žudynes. Buvo nužudyta apie 100 000 žmonių, daugiausia žydų kilmės.

Fotografijoje „Žėručio gatvė. Lazdynai“ L. Albrikienė susiduria su jaudinančiais sutapimais, kurie leidžia apjungti visus instaliacijos segmentus. Menininkė, sėdėdama ant akmens Lazdynų mikrorajone, žiūri į savo vaikystės sporto aikštelę, kuri yra apsupta didžiulės akmeninės sienos, pastatytos iš antkapių, kurie Sovietiniu laikotarpiu buvo atgabenti iš panaikintų žydų kapinių Užupyje.

Vizualinio meno kūrėja L. Albrikienė gyvena ir kuria Vilniuje. Yra surengusi tris personalines parodas sostinėje ir Šiauliuose, taip pat dalyvavo daugelyje grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. 2011-aisiais menininkė pelnė pagrindinį prizą. Montružo mieste Prancūzijoje vykstančioje „Jaunųjų Europos kūrėjų“ šiuolaikinio meno bienalėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.