Mugėje – garsiojo brito D.Hirsto taškai pagal brolius Gataveckus

Išgarsėję kaip fotorealistinės tapybos atstovai dvyniai Algirdas ir Remigijus Gataveckai vis labiau krypsta į interaktyvų meną. Meno mugėje „ArtVilnius‘15“ broliai iš „Nescafé Dolce Gusto“ kavos kapsulių kurs menininko Damieno Hirsto garsiųjų taškinių paveikslų repliką – instaliaciją „Pagal Damieną Hirstą“.

Menininkai broliai Gataveckai.<br>ArtVilnius nuotr.
Menininkai broliai Gataveckai.<br>ArtVilnius nuotr.
Būsimos būsimos Gataveckų instaliacijos projekto fragmentas.<br>Organizatorių nuotr.
Būsimos būsimos Gataveckų instaliacijos projekto fragmentas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 24, 2015, 1:47 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 2:35 PM

Alytaus vaikų globos namuose užaugę broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai didelio populiarumo susilaukė 2010 metais, kuomet galerijoje „Meno Niša“ buvo pristatyta jų pirmoji paroda „Situacija“. Nuo tada fotorealistinis piešimas tapo jų firminiu ženklu.

Po keleto metų meno mugėje „ArtVilnius‘12“  Algirdas už projektą „Poveikis“ buvo apdovanotas geriausio Lietuvos jaunojo menininko titulu. Šiais metais broliai visus nustebino netikėtu kūrybiniu posūkiu. Balandį sugrįžę į „Meno Nišą“ Gataveckai pristatė parodą „Autoportretai-homonimai“, kurioje parodyti brolių vienu metu užmerktomis akimis sukurti jų pačių portretai, paremti bendradarbiavimo ir kūrybinio veiksmo kaip kūnų dialogu.

Gataveckų posūkis į interaktyvų meną atsispindės ir jų instaliacijoje birželio 25-28 dienomis vyksiančioje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius‘15“. Iš spalvotų kavos kapsulių jaunieji menininkai mugės partnerio „Nescafé Dolce Gusto“ stende sukurs instaliaciją „Pagal Damieną Hirstą“.

Vienas garsiausių ir perkamiausių pasaulio menininkų Damienas Hirstas taškų paveikslus („spot paintings“) pradėjo kurti dar 9 dešimtmetyje. Pirmuosius taškus jis tapė pats, tačiau labai greitai šį darbą perėmė jo samdomi asistentai. Kaip teigia D.Hirstas, taškų tapyboje jis atrado bet kokiai meno rūšiai svarbų dalyką – spalvų savarankiško egzistavimo harmoniją, kurioje spalvos geriausiai sąveikauja viena su kita.

Nė viename D.Hirsto taškų paveiksle nerasite vienodos spalvos apskritimo, nors kai kurių atspalviai beveik identiški. Įdomus faktas – labai ilgą laiką niekas negalėjo suskaičiuoti, kiek D.Hirstas su pagalbininkais „pritaškavo“ tokių paveikslų. Paskutiniais skaičiavimais taškuotų drobių yra net 1365, o jų kainos svyruoja nuo 10 tūkst. iki 1,5 mln. eurų.

Pasak A. ir R. Gataveckų, idėja D.Hirsto garsiuosius taškus perkelti į „ArtVilnius’15“ instaliaciją kilo pamačius „Nescafé Dolce Gusto“ kapsules, kurių forma bei 12 spalvų paletė iškart sukėlė asociacijas su D.Hirsto garsiaisiais darbais.

„D.Hirsto taškai bei „Nescafé Dolce Gusto“ kavos kapsulės panašūs ne tik vizualiai. Radome labai daug idėjinių sąlyčių. D.Hirstas keletą taškų paveikslų yra pavadinęs svaiginančiais vardais „Cocaine Hydrochloride“, „Morphine Sulphate“, „Bovine Albumin“, „Butulinium Toxin A“... Kava mums taip pat atrodo savotišką priklausomybę sukeliantis gėrimas, tačiau kita prasme – tonizuoja, suteikia energijos“, – teigia broliai Gataveckai.

A. ir R. Gataveckų instaliacija „Pagal Damieną Hirstą“ pristatoma birželio 25 dieną, ketvirtadienį, 15.00 val., 3 „Litexpo“ salėje, „Nescafé Dolce Gusto“ esančiame stende. Idėjos projekto autorės – architektės Miglė Nainytė ir Austė Kuliešiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.