Lenkų kūrėjai trina meną ir amatą skiriančią ribą

Rugpjūčio 27 d. Vilniaus dailės akademijos parodų salėse „Titanikas“ atidaroma lenkų menininkų paroda „Raštas, audinys, siūlas“. Joje pristatomi darbai, peržengiantys meną ir amatą skiriančią ribą. Audimas čia – pagrindinis meninės raiškos motyvas. Tradiciškai jis kuria ritmišką raštą ir suteikia kūriniui dekoratyvų vaizdą. Tačiau ar jis gali dekonstruoti raštą? Kas nutiktų, jei pažvelgtume plačiau?

J.Woijcik darbas.
J.Woijcik darbas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-24 18:01, atnaujinta 2017-10-19 00:24

Sąvoka „raštas“ apima platų reikšmių spektrą, yra vartojama įvairiose srityse. Žvelgiant paviršutiniškai, „raštą“ galima suprasti kaip tam tikrą motyvą ar lengvai atkartojamą šabloną. Įvairiose mokslo srityse schemos padeda apibendrinti ir susisteminti mūsų turimas žinias apie pasaulį. Perteikę informaciją simbolių bei kodų kalba, sukuriame grafinį nematomos struktūros vaizdą.

Visuose parodoje „Raštas, audinys, siūlas“ pristatomuose kūriniuose audimo technika yra kompozicinis ir struktūrinis pagrindas. Kūriniuose regima ornamentika siekiama iškelti klausimus, kurie aktualūs šiuolaikinių raštų kūryboje. Audimas yra veikla, paprastai siejama su namais. Tačiau viešojoje erdvėje ji gali provokuoti įvairius klausimus: kaip individą kuria visuomenė, kaip architektūra veikia mūsų pasąmonę, ar mes tapome mados aukomis? Visus šiuos klausimus kelia parodoje pristatomi darbai.

„Raštas, audinys, dizainas“ yra parodos „Menas vs dizainas?“ tęsinys. Minėta paroda buvo surengta 2014 metais meno centre „CCA Laznia“. Parodos kuratorė buvo Vilniaus galerijos „Artifex“ vadovė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė. Parodoje „Menas vs dizainas“ pristatyti darbai skatino lankytojus susimąstyti apie ribą tarp meno ir dizaino.

Grupinė lenkų menininkų paroda „Raštas, audinys, siūlas“ atidaroma Vilniaus dailės akademijos parodų salėse „Titanikas“ rugpjūčio 27 d.17 val. Paroda veiks iki rugsėjo 19 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.