Italijos muziejuje sunaikintą instaliaciją atkūrė valytojai

Meninę instaliaciją iš tuščių šampano butelių ir šventinių konfeti vėl gali pamatyti Italijos Bolcano miesto „Museion Bozen-Bolzano“ muziejaus lankytojai, pranešė „Reuters“. Mat pirmadienį muziejaus valytojai, palaikę eksponatą šiukšlėmis, sukišo jį į šiukšlių maišus. Sužinoję, kad sunaikino meno kūrinį, valytojai jį patys ir atkūrė.

Instaliacija atsidūrė šiukšlių maišuose.
Instaliacija atsidūrė šiukšlių maišuose.
Muziejaus valytojai patys atkūrė sunaikintą instaliaciją.
Muziejaus valytojai patys atkūrė sunaikintą instaliaciją.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 28, 2015, 2:05 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 7:29 AM

Instaliacijos „Mes rengėmės pašokti šiandien vakare“ autorės – menininkės iš Milano Sara Goldschmied ir Eleonora Chiari. Vienoje muziejaus salių jos pribarstė konfeti, primėtė šampano butelių, cigarečių nuorūkų ir netgi batų ir drabužių. Pasak autorių, taip jos norėjo satyriškai pavaizduoti audringus vakarėlius, kuriuos praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje itin mėgo italų politikai.

Kūrinys išėjo toks įtikinamas, kad valytojai, kurie atėjo į darbą rytą po parodos atidarymo, nutarė, jog šis šiuolaikinio meno kūrinys – ne kas kita, kaip po parodos atidarymo surengto vakarėlio liekanos, ir nedvejodami sutvarkė patalpą.

„Museion“ direktorė Letizia Ragaglia patvirtino žurnalistams, kad valytojai išties per klaidą sunaikino instaliaciją, tačiau, laimė, nespėjo išnešti jos į šiukšlių konteinerį. Todėl buvo galima greitai ją atkurti pagal nuotraukas, padarytas per parodos atidarymą.

Muziejaus  vadovybės nuomone, šis plataus atgarsio sulaukęs incidentas privertė publiką dar kartą susimąstyti apie šiuolaikinio meno vaidmenį gyvenime. Tačiau objekto autorės S.Goldschmied ir E.Chiari nepatenkintos: „Tai, kas įvyko, labai blogai. Instaliacijai ne vieta šiukšlyne.“

Parodą bus galima apžiūrėti iki lapkričio 22-osios.

Bolcano „Museion“ jau ne pirmą kartą atsiduria skandalo centre. 2006 metais iš jo salės laikinai buvo pašalintas „Patriotinis unitazas“ – eksponatas, kuris užgrodavo Italijos himną ir pats nuleisdavo vandenį, kai prisiartindavo žiūrovas. Po teismo jis buvo grąžintas į vietą.

2008 metais „Museion“ eksponuota vokiečių dailininko Marino Kippenbergerio medinė skulptūra – nukryžiuota varlė, vienoje letenoje laikanti bokalą alaus, kitoje – kiaušinį. Popiežius Benediktas XVI pavadino skulptūrą šventvagiška ir prašė ją pašalinti iš ekspozicijos, tačiau to nebuvo padaryta.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.