Londone prestižine stipendija įvertintas lietuvės talentas

Vieno garsiausių ir įtakingiausių britų dailininkų Davido Hockney fondas įkūrė naują stipendiją Karališkojo menų koledžo Londone (Royal College of Art – RCA) tapybos ir grafikos specialybių magistro pakopos studentams. Atsižvelgus į tai, kad paties D.Hockney kūryba skleidžiasi labai plačiame meno ir dizaino lauke, ne tik tapybą, bet ir grafiką studijuojantys jaunuoliai gali pretenduoti į šią stipendiją.

Eglė Jauncems šalia Davido Hockney menininko studijoje Los Andžele.<br>hockneyfoundation.org nuotr.
Eglė Jauncems šalia Davido Hockney menininko studijoje Los Andžele.<br>hockneyfoundation.org nuotr.
Eglės darbas prieš porą metų Vilniaus Oslo namų galerijoje surengtoje Londone gyvenančių lietuvių menininkų parodoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eglės darbas prieš porą metų Vilniaus Oslo namų galerijoje surengtoje Londone gyvenančių lietuvių menininkų parodoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 11, 2015, 2:32 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 9:07 PM

Pirmoji D.Hockney stipendija šį mėnesį skirta Karališkojo menų koledžo tapybos magistro studijų pirmakursei lietuvei Eglei Jauncems, pranešė Lietuvos ambasados Londone kultūros atašė Rita Valiukonytė, remdamasi žurnalo „FAD“ informacija (fadmagazine.com).

Solidi stipendija ne tik kompensuoja mokestį už mokslą, bet ir suteikia metinę stipendiją studento gyvenimo ir kūrybos reikmėms. Ji mokama jo studijų RCA metu, kurių trukmė – dveji metai. Stipendijos dydis – 20 000 svarų.

Pretendentų atranka vykdoma remiantis jų akademiniais pasiekimais, kurie įvertinami peržiūrėjus kūrybinių darbų pavyzdžius ir pokalbio metu. Atsižvelgiama ir į finansinę atrinktų studentų situaciją.

D.Hockney stipendija skirta paremti studentams, išsiskiriantiems iš kitų savo puikiais piešimo bei tapybos sugebėjimais. Išrinktajam suteikiama unikali galimybė pabendrauti su menininko jo studijoje.

E.Jauncems savo kūryboje naudoja pačias įvairiausias priemones – tapybą, audimą, grafiką ir performansą. Jos drobės yra austos rankomis, derinamos labai grubių medžiagų eilutės su švelnučiu organiniu šilku. Pabaigtas audinys yra supjaustomas į gabaliukus ir ištapomas. Medžiaga padengiama akrilo, metaliko dažų, pastelės ir spalvotų kreidelių piešinio sluoksniais. Susiūti tuos gabaliukus į vieną kūrinį – nemenkas iššūkis, nes adata turi prasibrauti pro storus audinio ir dažų sluoksnius.

E.Jauncems (1984 m. gimė ir mokėsi Vilniuje. Vilniaus universitete ji studijavo sinologiją (kinų kalbą ir kultūrą), metus praleido Taivano nacionaliniame universitete. Vėliau persikėlė gyventi į Londoną ir 2013 metais baigė tekstilės bakalauro studijas „Chelsea College of Arts“.

Naujausios menininkės parodos – instaliacija „Khobs“ Marakešo bienalėje Maroke, „Reproduction Failure“, kuruota „Slate Projects“ Londono galerijoje „Maybe a Vole Gallery“, ir „Multiplied Art Fair“, pristatyta „London Print Studio“. Šių metų vasarį ji dalyvavo Reikjaviko asociacijos Islandijos vizualiųjų menų rezidencijoje.

Gavusi stipendiją E.Jauncems nuskrido į Kaliforniją (JAV) ir susitiko su Los Andželo gyvenančiu menininku. „Pamačiusi Davidą jo studijoje tiesiog netekau žado, – savo įspūdžius pasakojo menininkė. – Tiesiog stebėjau viską aplinkui ir tą savimi pasitikintį bei smalsų žmogų, kuris sėdėjo šalia. Turiu prisipinti, kad šita mano viešnagė Los Andžele buvo vienas įsimintiniausių dalykų mano gyvenime.

„Eglė savo piešiniais išreiškia susižavėjimą galingų vyrų paveikslais, kuriuos ji dažniausiai studijuoja Nacionalinėje galerijoje Londone. Savo piešiniuose menininkė iškelia ir ironizuoja tai, ką pastebi meistrų darbuose. Taip pat ir jų paveiksluose matomas seksualumo klišes. Galima įžvelgti sąsajų ir su Willemo De Kooningo „Moters“ serijos kūriniais. Kai kada jos piešiniai transformuojasi į išradingas konstrukcijas, instaliacijas, kurios taip pat vertos dėmesio“, – naujausius E.Jauncems kūrinius apibūdino profesorius Juanas Cruzas, Karališkojo menų koledžo Vaizduojamojo meno fakulteto dekanas.

(www.hockneyfoundation.org).

Apie Davidą Hockney

D.Hockney iš savo gimtojo miesto Bradfordo į Londono Karališkąjį menų koledžą (RCA) atvyko 1959 metais. Dar studijuodamas jis sukūrė nemažai įdomių darbų, kurie buvo eksponuoti jau į meno istoriją įrašytoje etapinėje 1961 metų parodoje „Young Contemporaries“, surengtoje „Whitechapel Gallery“. Ten savo darbus rodė ir Derekas Boshier, RB Kitaj bei Allenas Jonesas.

Prisimindamas koledžo laikus D.Hockney teigia, kad piešimas jam buvo „rimta veikla“. Būtent piešimas jam padėjo sugrįžti prie meninės praktikos po dvejų metų pertraukos.

Tituluojamas vienu žymiausių ir įtakingiausių šiuolaikiniu britų menininku, D.Hockney visuomet minimas tarp žymiausių Karališkojo koledžo alumnų. Jis tapo, kuria grafiką, scenografiją ir fotografuoja.

Šlovės menininkas sulaukė neturėdamas net trisdešimties ir tapo ikonine pokario meno figūra. Jo kūryba įvertinta daugybe apdovanojimų, įtraukta į solidžiausias monografijas, eksponuojama beveik kiekvienoje didelėje retrospektyvoje.

D.Hockney solo parodos pastaraisiais metais surengtos Karališkojoje akademijoje Londone, Guggenheimo Bilbao muziejuje ir Paryžiaus galerijoje „Galerie Lelong“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.