Lietuvos skulptorių kūrinių paroda Šveicarijoje – ežero pakrantėje

Lapkričio 10 d. Ciuriche, viloje „Meier Severini“ vyks keturių Lietuvos skulptorių paroda „Sielos ir minčių formos”. 

A.Šimkutė.<br>Rengėjų nuotr.
A.Šimkutė.<br>Rengėjų nuotr.
A.Šimkutės „Įkyrios mintys“.<br>Rengėjų nuotr.
A.Šimkutės „Įkyrios mintys“.<br>Rengėjų nuotr.
A.Smilingis.<br>Rengėjų nuotr.
A.Smilingis.<br>Rengėjų nuotr.
V.Kančiauskas.<br>Rengėjų nuotr.
V.Kančiauskas.<br>Rengėjų nuotr.
G.Endriekus.<br>Rengėjų nuotr.
G.Endriekus.<br>Rengėjų nuotr.
G.Endriekaus „Laumės žirgas“.<br>Rengėjų nuotr.
G.Endriekaus „Laumės žirgas“.<br>Rengėjų nuotr.
Vila, kurioje vyks paroda.<br>Rengėjų nuotr.
Vila, kurioje vyks paroda.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2018-11-07 15:07

Didžiausiame Šveicarijos mieste gyvenantys meno mylėtojai susipažins su Aloyzo Smilingio-Elio, Vlado Kančiausko, Aurelijos Šimkutės ir Gedimino Endriekaus kūryba – išvys net 13 kamerinių skulptūrų iš bronzos ir akmens.

Tai trečioji Lietuvos menininkų paroda Ciuriche, kurią organizuoja šiuolaikinio meno butikas „Art Goda”. Parodoje bus pristatytos devintajame dešimtmetyje sukurtos Aloyzo Smilingio-Elio skulptūros, 2000-ųjų pradžioje užgimę Vlado Kančiausko darbai bei pastaraisiais metais pasaulį išvydę Aurelijos Šimkutės ir Gedimino Endriekaus kūriniai. 

Aštuoni parodoje pristatomi darbai – iš asmeninės Godos Smilingytės ir Jono Voronecko kolekcijos. Dar penkias skulptūras į parodą atveža pati skulptorė A.Šimkutė.

Renginys vyks svarbią kultūrinę reikšmę Ciuriche turinčioje viloje. Pastatas ežero pakrantėje iškilo 1923 m., nuo 1986 m. čia nuolat vyksta parodos. Aštuonis metus vilą nuomavosi inžinierius, verslininkas ir aistringas skulptūros kolekcininkas Dr. Hansas Koenigas. Iki šiol daugiau nei 4 tūkst. kv. m. vilą supantį parką puošia šio iškilaus kolekcininko surinktos monumentalios garsiausių XX a. Šveicarijos menininkų skulptūros.

Parodą planuoja aplankyti ne tik meno gerbėjai iš Ciuricho, bet ir meno pasaulio profesionalai – kuratoriai, konsultantai, aukcionų darbuotojai.

Apie skulptorius

Aloyzas Smilingis-Elis (1938)

Tapytojas ir skulptorius Aloyzas Smilingis-Elis kūrė tiek monumentalias tiek kamerines skulptūras, keletas jų priklauso muziejų kolekcijoms Lietuvoje, tačiau dauguma kūrinių plačiai pasklido po privačias kolekcijas įvairiose pasaulio šalyse.

Vladas Kančiauskas (1945)

Vilniuje gyvenančiam ir kuriančiam klaipediečiui paklūsta granitas, marmuras, plienas ir bronza. Menininką įkvepia gamta, o labiausiai ? Baltijos jūra, jo darbuose dominuoja biomorfinės formos, augalų ir gyvūnų motyvai. V.Kančiausko skulptūros pelnė Lietuvos ir užsienio kolekcininkų įvertinimą.

Aurelija Šimkutė (1984)

Profesionali juvelyrė iš Plungės pradėjo kurti skulptūras kai juvelyrikos pasaulis jai tapo per ankštas. A.Šimkutės sukurtos bronzinės būtybės kartais liūdnos, kartais linksmos, bet visada lydimos sveikos saviironijos. Menininkės darbai pasižymi įdomiomis formomis ir smulkiomis judančiomis detalėmis. Iš juvelyrikos pasaulio skulptorė atsinešė meilę tauriesiems metalams, todėl dažnai jos kurti bronziniai personažai yra padengti sidabru, detalės – paauksuotos.

Gediminas Endriekus (1982)

Iš Plungės kilęs skulptorius stengiasi kuo labiau atsiriboti nuo išorinio pasaulio įtakos, todėl jį drąsiai galima vadinti kūrėju-atsiskyrėliu. Menininko darbuose – fantasmagorinės, mistinės būtybės iš vaikystės pasakų, senovės lietuvių padavimų ir gūdžių Lietuvos miškų. G.Endriekaus parodose sutiksite „Vandenį“, „Laumės žirgą“ ir „Perkūną“.

 Apie „Art Goda”

„Art Goda” – šiuolaikinio meno butikas, veikiantis Šveicarijoje nuo 2017 m. Internetinė galerija atstovauja Lietuvos, Šveicarijos ir JAV menininkus, organizuoja pop-up parodas. Šių metų kovo mėnesį butikas pristatė riboto tiražo ant drobės atspausdintų abstraktaus meno kūrinių kolekciją biurams ir dekoravo šiuolaikišką bendradarbiavimo erdvę Ciuricho centre. Balandį Ciuriche surengė grupinę JAV ir Lietuvos kūrėjų parodą. 2019 m. balandį Ciuriche planuojama solinė Aloyzo Smilingio-Elio darbų paroda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.