Savicko paveikslų galerijoje – tapybos paroda „Vozbino Paryžius‘‘

Šviesaus atminimo tapytojas Aleksandras Vozbinas keturis kartus buvo išvykęs į menininkų rezidenciją „Cite internationale des Arts“ Paryžiuje. Paskutinį kartą čia lankėsi prieškarantininį rudenį, kai Paryžiuje jau buvo mažiau turistų, tačiau vis dar daug meno atstovų.

Aleksandras Vozbinas spalvomis ant drobės fiksavo rudenėjančias Senos krantines, Paryžiaus gatveles,  bulvarus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Aleksandras Vozbinas spalvomis ant drobės fiksavo rudenėjančias Senos krantines, Paryžiaus gatveles,  bulvarus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Aleksandras Vozbinas. Paryžiaus krantinė. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Aleksandras Vozbinas. Paryžiaus krantinė. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Aleksandras Vozbinas prie molberto.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Aleksandras Vozbinas prie molberto.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Savicko galerijos inf.

Jan 2, 2023, 1:08 PM

Tą spalį Aleksandras Vozbinas spalvomis drobėse fiksavo rudenėjančias Senos krantines, miesto gatveles, hausmaniškus bulvarus.

Kaip yra kalbėjęs Aleksandras, daugelio didmiesčių atmosferą kuria žmonės, tačiau Paryžius traukia savo architektūrine ritmika, įvairių stilių – gotikos, renesanso, baroko, manierizmo – samplaika. Gyvenant rezidencijoje pačioje miesto širdyje prie Site salos, toli žygiuoti su molbertu nereikia...

Vozbinas, kaip nedaugelis šiuolaikinių dailininkų, mėgo tapyti „iš natūros“. Motyvus rinkdavosi ilgai vaikštinėdamas ir stebėdamas, ieškodamas įdomesnių rakursų ir detalių. Kartais vienas motyvas atsikartodavo keliuose paveikslų. Aleksandras primindavo – Claude Monet yra nutapęs šimtus Ruano katedros atvaizdų, įvairiais metų ir dienos laikais. Tai ir yra tapyba: perteikti apšvietimo virpėjimą, nuotaiką, jausmą...

Aleksandro Vozbino paveiksluose dominuoja Senos krantinės motyvai: pont Marie, pont de Sully, restauruojama Notre Dame katedra, tačiau ironiškasis tapytojas nevengia ir groteskiškų Paryžiaus gyvenimo scenų.

Miesto motyvai ar gamtos peizažai Aleksandro Vozbino kūryboje užima svarbią vietą. Dažnai jie daillininkui duodavo impulsą abstraktesnėms kompozicijoms.

„Iš natūros“ tapytas Vozbino Paryžius atspindi ne tik didžiojo miesto, bet ir tapybos meistro charakterį, jo energingą kūrybinį potėpį.

Sustabdytų žavingų Paryžiaus akimirkų Aleksandro Vozbino drobėse – daugybė. Laikas sustojo Aleksandrui, bet jo paveikslai, tapybinės refleksijos, kūrybinis palikimas dar ilgai džiugins mus visus.

Apie autorių

A. Vozbinas gimė 1958 m. Vilniuje. 1982 m. įstojo į Valstybinio dailės instituto tapybos specialybę. Mokėsi prof. Augustino Savicko studijoje. Nuo 1990 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys (nuo 1997 m. renkamas į LDS tarybą). Tapytojas yra dalyvavęs daugiau kaip 300 įvairių parodų, plenerų Lietuvoje ir užsienyje. Yra surengęs daugiau kaip 40 personalinių parodų.

Aleksandro Vozbino kūrinių yra įsigiję Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Lietuvos dailės fondas, Nacionalinis M.K. Čiurlionio muziejus, Trakų istorijos muziejus, Sharjah meno muziejus, privačios galerijos Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Lenkijoje, Danijoje, Švedijoje, Rusijoje, JAV.

Tapybos parodos „Vozbino Paryžius‘‘ atidarymas vyks 2023 m. sausio 6 d., 18 val., Savicko paveikslų galerijoje ( J. Tumo-Vaižganto g. 5, Vilnius). Pagerbsime Aleksandro Vozbino (1958 – 2021) atminimą ir kviesime paremti jo dukros Elzės Vozbinaitės diplominį filmą. Ekspoziciją bus galima apžiūrėti iki 2023 sausio 31 d.

Parodų globėjas – europarlamentaras Petras Auštrevičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.