Fotomenininkės Vilijos Arlauskaitės kūryba: žiūrovui leidžiama pačiam susikurti savo istorijas

Sostinės kavinėje „Espresinė“ atidaryta trečioji žinomos fotomenininkės Vilijos Arlauskaitės personalinė paroda „Artimi istorijomis“, kurioje autorė penkiomis juodai baltomis nuotraukomis pasakoja prieš kelerius metus Ispanijoje pamatytas istorijas ir kviečia žiūrovus susikurti savąsias.

Fotomenininkė Vilija Arlauskaitė.<br>R.Jarmalavičiaus nuotr.
Fotomenininkė Vilija Arlauskaitė.<br>R.Jarmalavičiaus nuotr.
Keliautojo daina.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Keliautojo daina.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Tarp aukštų šešėlių.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Tarp aukštų šešėlių.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Šypsena be vardo.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Šypsena be vardo.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Grožio kontrastai.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Grožio kontrastai.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Vienos kėdės istorija.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Vienos kėdės istorija.<br>V.Arlauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 3, 2023, 12:54 PM, atnaujinta Nov 3, 2023, 1:31 PM

„Mano siekis – grąžinti žiūrėtojui ramybę ir harmoniją, atskleisti mano atrastus mažus, bet prasmingus kasdienio gyvenimo ritualus“, – pasakoja V. Arlauskaitė.

Autorė kviečia žiūrovą įsivaizduoti patekus į tobulą Planetą, kurioje gyvena vos penki personažai.

„Pro akis neprasprūs žavi jauna dama, pasipuošusi trumpa taškuota suknele, kuri kasdien važinėja sulankstomu dviračiu ir šypsodamasi savo raudonomis lūpomis, žavi visus Planetos gyventojus”, – pasakoja fotomenininkė. 

Ji supažindina su senuku, kuris kas rytą ateina į tą pačią kavinę su viena kėde ir vienu stalu išgerti penkių puodelių espresso. Vienintelis dalykas kasdien skiriasi – jo pasakojamos istorijos. Net ir tada, kai niekas neprieina ir niekas negirdi.

V. Arlauskaitė supažindina žiūrovą su šunimi, kurį kaskart sutinka ant tų pačių laiptų. Jis neturi vardo, bet meiliai apuosto, nusišypso ir kartu patyli.

Autorė kviečia pakelti žvilgsnį į balkoną, kur gyvena Chorchė. Jis skaito daug knygų ir rūko. Chorchė turbūt visada būna nuogas, nes gali pasigirti tobulu įdegiu. Jo gyvenimas kupinas tik jam vienam žinomų ritualų ir filosofijos.

Kitoje V. Arlauskaitės nuotraukoje sutiksite keliautoją su ryšuliu nepatogiai sudėtų daiktų. Glausdamas prie savęs ištikimą keturkojį, jis kaskart tuo pačiu keliu grįžta į tą pačią vietą ir visus praeivius palydi lūpinės armonikėlės melodija. Palydi liūdesiu.

Portretais ir juodai balta gatvės fotografija garsėjanti V. Arlauskaitė yra profesionali fotografė, kurianti savo studijoje „Caffa Photography“. Jos kūriniai nuolat publikuojami populiariausiuose Lietuvos periodiniuose leidiniuose.

Menininkė savo nuotraukose tarsi per saugų atstumą fiksuoja gyvenimo akimirkas, savo jausmus palikdama už kadro ir leisdama žiūrovui pačiam susikurti savo istorijas. 

„Artimi istorijomis“ – trečioji asmeninė V. Arlauskaitės paroda. 2022 m. menininkė pristatė parodą „Šiuolaikinis vyro portretas“, 2019 m. – „Kita Silicio Slėnio pusė“.

Paroda „Artimi istorijomis“ veiks iki lapkričio 30 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.