Tik vasarį – speciali kava ir nemokamas nuvežimas į muziejus ir galerijas

Visą vasarį vyks Vilniaus savivaldybės iniciatyva „SU-MENĖK“ – kiekvieną vasario savaitgalį ji kvies išlįsti iš namų ir nemokamu viešuoju transportu leistis į šiuolaikinio meno kelionę sostinėje.

SU-MENĖK.<br>Organizatorių nuotr.
SU-MENĖK.<br>Organizatorių nuotr.
SU-MENĖK.<br>Organizatorių nuotr.
SU-MENĖK.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2024, 5:25 PM, atnaujinta Feb 10, 2024, 5:29 PM

Šiemet iniciatyva miestiečius pasitinka su šūkiu „Tiek meno, kad kažkas tikrai prilips“.

„Tai puiki proga sostinės gyventojams ir svečiams dar geriau susipažinti su miestu, jį puošiančiu moderniuoju menu. Kviečiu pasivažinėti zuikiu ir atrasti tai, ką netikėto ir nepažinto po savo stogais slepia sostinės galerijos ir muziejai“, – vasarį skirti šiuolaikinio meno pažinimui kvietė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Šį savaitgalį, vasario 10 ir 11 d., iniciatyvos „SU-MENĖK“ organizatoriai kviečia į nemokamas ekskursijas su gide. Jų metu visi norintys galės pamatyti įdomiausius Vilniaus gatvės meno kūrinius.

Tradicinės iniciatyvos dalyvių gretas šiais metais papildė Vlado Vildžiūno galerija Jeruzalėje, ką tik duris atvėręs Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejus, Energetikos ir technikos muziejus bei Vilniaus miesto rotušė.

Tarp naujokų – Audriaus Gražio meno galerija Užupyje, „Ideas Block-Kompresorinė“ netoli Lukiškių aikštės bei galerijos „Drifts“, „MOrka“ ir „T.2“.

Kai iniciatyva „SU-MENĖK“ buvo pradėta 2019 metais, joje dalyvavo 17 meno galerijų ir muziejų, 2020 m. – 25, o grįžus po pandeminės pertraukos 2022 m. – 31. Pernai jų skaičius išaugo iki 41, o šiemet jau galima apsilankyti net 47 meno erdvėse.

„Labai džiaugiuosi, kad tradicija tapusi šiuolaikinio meno iniciatyva „SU-MENĖK“ vyksta jau penktąjį kartą ir kiekvienais metais įtraukia vis daugiau galerijų ir muziejų. Džiaugiamės ne tik nuolatiniu dalyvių skaičiaus augimu, bet ir kasmet augančiu meno mėgėjų susidomėjimu“, – apie išskirtinę akciją pasakojo iniciatyvos vadovė Sabina Mackevič-Lagutkinė.

Kaip ir kasmet, šį vasarį miestiečiams ir miesto svečiams pasiekti šiuolaikinio meno ekspozicijas sostinėje padeda nemokamas specialiu „SU-MENĖK“ ženklu pažymėtas autobusas, kuris kursuoja savaitgaliais. O iniciatyvoje dalyvaujantys muziejai ir galerijos visą mėnesį lankytojams siūlo nemažai ypatingų edukacinių veiklų, ekskursijų ir susitikimų su parodų autoriais.

Vasarį keliauti iš vienos galerijos į kitą gali būti kiek vėsoka, todėl bus galima pasišildyti iniciatyvoje dalyvaujančiose „Caffeine LT“ kavinėse, kurios vasario 12–18 d. meno mėgėjams siūlys specialios „SU-MENĖK“ kavos.

Galerijų ir muziejų lankytojai turės galimybę kiekvienoje iš „SU-MENĖK“ įstaigų savo apsilankymą pažymėti antspaudu renginio lankstuke. Iniciatyvos lankstukų platinimo vietų sąrašą galima rasti internete www.sumenek.lt.

Šių metų naujovės skirtos ir Vilniaus svečiams – ir „SU-MENĖK“ lankstukuose, ir internetinėje iniciatyvos svetainėje informacija pateikiama ne tik lietuvių, bet ir anglų kalbomis.

Gyvenančius už sostinės ribų Lietuvos geležinkeliai ragina traukiniu atvykti į Vilniaus geležinkelio stotį. Čia pasiėmus „SU-MENĖK“ lankstuką reikės nueiti vos keliolika žingsnių iki Aguonų stotelės, kurioje stoja nemokamas iniciatyvos autobusas.

Daugiau nei 30 meno erdvių aplankę asmenys galės laimėti kvietimus į jubiliejinę, penkioliktąją, meno mugę „ArtVilnius ’24“, kuri spalio 4–6 d. vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Šių metų mugės akcentas – „Focus Nordic“, todėl pirmą kartą šio tradicinio renginio metu bus pristatyta aktuali ir progresyvi Šiaurės šalių šiuolaikinio meno scena. Meno mugėje dalyvaus kviestiniai menininkai ir institucijos iš Norvegijos, Suomijos, Danijos, Švedijos, Estijos, Latvijos, Islandijos ir Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.