Jaunas miręs piešinio herojus apdainavo pavasarį mieste

Svečius iš kitų šalių sutikę kauniečiai dažnai klausia, koks jiems atrodo šis miestas. Suprasti, kokį jį tarpukariu matė garsus suomis kūrėjas, galima parke užtikus keistą gatvės meno kūrinį.

Ant senosiose neveikiančiose Kauno kapinėse, Ramybės parke stovinčios elektros transformatorinės įamžintas poetas H.Parlandas ir jo sukurtas eilėraštis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ant senosiose neveikiančiose Kauno kapinėse, Ramybės parke stovinčios elektros transformatorinės įamžintas poetas H.Parlandas ir jo sukurtas eilėraštis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2024, 12:05 PM

Kauno centre esančiose senosiose neveikiančiose Kauno kapinėse, kurios sovietmečiu buvo paverstos Ramybės parku, galima užtikti įdomų gatvės meno kūrinį.

Ant senos, bet atnaujintos transformatorinės priešais Trakų gatvėje esančią V.Kudirkos progimnaziją nupieštas vyras, laikantis kavos puodelį, greta parašytas ir eilėraštis „Pavasaris Kaune“.

Taip du gatvės meno kūrėjai Tadas Šimkus ir Žygimantas Amelynas įamžino garsų Suomijos švedų rašytoją Henry Parlandą.

„H.Parlandas buvo vienas žymiausių Suomijos švedų modernizmo atstovų, poetas, romanistas, kultūros žurnalistas. Žmogus, apie kurį mokyklose mokosi švedų mokiniai, o Lietuvoje apie jį mažai kas yra girdėjęs“, – pasakojo menininkai.

H.Parlandas 1908 metais gimė Suomijoje. 1929 metais jo tėvai, siekę apsaugoti sūnų nuo bohemiško gyvenimo, išsiuntė toliau nuo draugų pas motinos brolį, Lietuvos universiteto profesorių filosofą Vosylių Sezemaną į Kauną.

Gyvendamas Kaune kūrėjas parašė modernistinį romaną „Sudužo“, pasinėrė į bohemišką gyvenimą. Pasakojama, kad kavą jis gardindavo velnio lašais. Būdamas 22 metų staiga mirė susirgęs skarlatina.

Kūrėjas buvo palaidotas senosiose Kauno kapinėse, jo kapas sunyko.

Atvykęs į laikinąją sostinę H.Parlandas tėvams laiške rašė: „Kaunas visai nėra skylė, kaip jūs manėte, o gražia gamta ir begaline erdve pasižymintis miestas su elektra, autobusais, žydais ir gausybe prastos kavos.“

Savo įspūdžius apie Kauną, jo spindesį ir purvą, Nemuną, tiltus ir paukščius jis aprašė ir eilėraštyje „Pavasaris Kaune“, kuris užrašytas ant transformatorinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.