Rugsėjo 29 d. – Pasaulinė širdies diena

Saulė teka: 7 val. 15 min. Saulė leidžiasi: 19 val. 04 min.

Širdimi jaučiame, širdį atiduodame, širdgėla kankina, o beširdiškumas piktina. Tačiau kiek dažnai prisimename, kad širdį reikia saugoti ir ja rūpintis?<br>123rf nuotr.
Širdimi jaučiame, širdį atiduodame, širdgėla kankina, o beširdiškumas piktina. Tačiau kiek dažnai prisimename, kad širdį reikia saugoti ir ja rūpintis?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:47 AM

Su vardo diena sveikiname Gabrielių, Mykolą, Rapolą,Kęsgailę, Michaliną, Mykolę

Šią dieną Lietuvoje

Dagos diena, tai diena, kai lietuviai baigdavo bulviakasį, kitus žemės ūkio darbus ir valstiečiai atskaičiuodavo duoklę, kurią turėjo atiduoti kunigaikščiui. Žodžiu, tokia linksmybė su mažyte širdgėlos dalimi. Jei pats vagą mynei, kaip tokią progą paminėti tikrai sugalvosi, o betono gatvių vaikams tiks ir bulvės su kastiniu (be kanapių).

1529 m. patvirtintas Ponų Tarybos iniciatyva sudarytas pirmasis Lietuvos Statutas. 13 skyrių slavų kalba parengtas teisinis dokumentas sulygino katalikų ir stačiatikių teises, praplėtė bajorų teises, įtvirtino valstiečių priklausomybę ir pakeitė teismų sistemą.

Šią dieną pasaulyje

Paskutinį rugsėjo sekmadienį Pasaulinė širdies federacija paskelbė Pasauline širdies diena dar 1999 m. Šventė švenčiama 90-yje pasaulio šalių, siekiant atkreipti dėmesį į rizikos faktorius, sukeliančius širdies ligas, paskatinti sveiką gyvensenos būdą. 

Tarptautinės kavos dienos kilmė nėra žinoma, tačiau pirmą kartą ją pradėjo reklamuoti Japonijos kavos asociacija dar 1983 m. JAV ji, kaip Nacionalinė kavos diena, minima nuo 2005 m., o 2009 m., pristatant Naujojo Orleano kavos festivalį, jau pavadinta Tarptautine. Daugelis valstybių turi savo kavos dieną, o absoliuti dauguma pasaulio žmonių – savo kavos rytą… kiekvieną rytą. Todėl tiksliai žinome – šią dieną minėsime visi ir pradėsime tai daryti praktiškai iškart nubudę.

Argentinoje – išradėjų diena. Minima nuo 1986 m., o data pasirinkta, nes šiandien gimė šratinuko išradėjas, vengras Biro Laszlo Jozsefas (1899 m.). Kodėl argentiniečiams toks svarbus kažkoks vengras? 1943 m. jis su broliu persikraustė į Argentiną, užpatentavo kitokią šratinuko konstrukciją ir įkūrė šratinukų gamyklą. Argentinoje ši rašymo priemonė taip ir vadinasi – Birome.

1650 m. Henry Robinsonas Londone atidarė pirmąją pasaulyje pažinčių ir vedybų agentūrą.

1885 m. Blackpoole (Anglija) pradėjo veikti pirmasis viešas elektrinis tramvajus pasaulyje, o 1907 m. iškilmingai atidarytas tramvajaus maršrutas Sankt Peterburge (Rusija).

1916 m. pasaulis sulaukė pirmojo milijardieriaus. Juo tapo kompanijos „Standart Oil“ įkūrėjas, Džonas Rokfeleris.

1938 m. pasirašytas Miuncheno susitarimas, kuriuo Prancūzija, Italija ir Didžioji Britanija leido Vokietijai prisijungti Sileziją ir Čekoslovakiją. Pačios Čekoslovakijos atstovų į susitikimą pakviesti niekas nepasivargino. Tad nereikia įsivaizduoti, kad slaptus protokolus pasirašinėjo ir svetimus likimus ciniškai tvarkė tik Stalino valdomi Sovietai.

1951 m. JAV televizija NBC pirmą kartą tiesiogiai visai šaliai transliavo sporto varžybas. Aišku, tai buvo futbolas.

1954 m. Pasirašyta sutartis, kuria įkurta Europos branduolinių tyrimų organizacija CERN.

1960 m. Sovietų lyderis Nikita Chruščiovas, nekviestas atvykęs į Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos posėdį, rėžė 2 val. 20 mln. ilgio kalbą ir pareikalavo pakeisti JTO sekretorių trimis atstovais: vienas atstovautų vakarams, kitas – komunistams, o trečias – neutralioms valstybėms. Jo kalba pasirodė tokia absurdiška, kad už pasiūlymą nebalsavo net Fidelis Castro, kas tikrai nepataisė prastos Chruščiovo nuotaikos. Artėjo garsusis mojavimo batu tribūnoje epizodas.

1979 m. Popiežius Jonas Paulius II tapo pirmuoju Romos katalikų bažnyčios vadovu, aplankiusiu nuoširdžiausių katalikų šalį, Airiją.

2004 m. inžinieriaus Burto Rutano sukurtas privatus kosminis laivas „SpaceShipOne“ pirmą kartą pakilo į kosmosą ir stojo į kovą dėl „Ansari X Prize“ fondo apdovanojimo – 10 mln. dolerių pirmajam privačiam kosminiam laivui, kuris du kartus pakils į kosmosą. Netrukus jis tą prizą laimėjo. Tiesa, vien laivo sukūrimas kainavo dešimtkart daugiau.

2008 m. JAV prasidėjo didžioji pasaulinė ekonomikos krizė. Bankrutavus investiciniam bankui „Lehman Brothers“ ir holdingo bendrovei „Washington Mutual“, Dow Jones Industrial Averange indeksas per dieną smuko 777.68 taškais – didžiausias dienos nuosmukis per visą biržos istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.