Spalio 18 d. – Aliaskos prijungimo prie JAV diena

Saulė teka: 7 val. 51 min. Saulė leidžiasi: 18 val. 17 min.

Kiekvienas Lietuvos gyventojas turi skirtingą nuomonę apie šio žmogaus darbus ir pažiūras, tačiau visi ją turi, o tai jau įrodo, kad Vytautas Landsbergis - didi Lietuvos istorijos asmenybė.<br>P.Lileikio nuotr.
Kiekvienas Lietuvos gyventojas turi skirtingą nuomonę apie šio žmogaus darbus ir pažiūras, tačiau visi ją turi, o tai jau įrodo, kad Vytautas Landsbergis - didi Lietuvos istorijos asmenybė.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2012, 3:53 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:20 PM

Su vardo diena sveikiname Luką, Liubartą, Lukošių, Vaivą, Kęsminą

Šią dieną Lietuvoje

Su garbiu 81-uoju gimtadieniu sveikiname muzikantą, kultūros istoriką, politiką, aktyvų kovotoją už Lietuvos nepriklausomybę, pirmąjį atkurtos šalies vadovą Vytautą Landsbergį.   1907 m. dalyvaujant Prūsijos princui, Mažojoje Lietuvoje iškilmingai atidarytas Karalienės Luizos vardo tiltas per Nemuną. Tarpukario Lietuvos laikais tuo tiltu ėjo Lietuvos–Vokietijos siena. Šiuo metu tai automobilių tiltas, jungiantis Panemunės (Lietuva) ir Sovetsko (Rusija) miestus. 1947 m. pradėtas atstatyti tiltas priklauso Rusijai ir jam suteiktas „Taikos“ tilto vardas.

2000 m. Lietuvos Konstitucinis Teismas, išnagrinėjęs Seimo opozicijos 1998–1999 m. priimtuose teisės aktuose 10 ginčytinų nuostatų, susijusių su JAV bendrovės „Williams International“ atėjimu į Lietuvos naftos ūkį, konstatavo, kad reorganizuojant ir privatizuojant Lietuvos naftos ūkį buvo pažeisti turtiniai valstybės interesai. Konstitucinis Teismas panaikino 5 nuostatų, pripažintų prieštaraujančiomis Konstitucijai, galiojimą.

Šią dieną pasaulyje

Kroatijoje – Kaklaskarės arba kaklaraiščio diena. Juk būtent kroatų samdiniai, XVI a. kariavę Prancūzijoje, sudomino tos šalies stileivas savo dėvimomis tradicinėmis kaklaskarėmis ir davė pradžią kaklaraiščių madai Europoje.

Aliaskos diena minima Aliaskoje – 1867 m. spalio 18 d. iškilmingoje ceremonijoje iškėlus JAV vėliavą, Aliaskos teritorija formaliai nustojo būti Rusijos ir tapo JAV nuosavybe.

Kanadoje minima Personos diena. Dar viena pergalė kovoje už lygias lyčių teises buvo pasiekta 1929 m. spalio 18 d., kai Aukščiausiasis Kanados teismas nusprendė, kad moterys yra personos, tad turi teisę sėdėti Kanados senate.

1009 m. Fatimidų kalifo Al Hakim bi-Amr Allaho įsakymu Jeruzalėje visiškai sugriauta švenčiausia pasaulio krikščionių bažnyčia – Viešpaties karsto šventykla. Jo įsakymu net pamatai visiškai sulyginti su žeme.

1648 m. Bostone batsiuviai įkūrė pirmąją profesinę sąjungą dabartinių JAV teritorijoje.

1898 m. JAV užėmė ir prisijungė Puerto Riką.

1922 m. siekiant sukurti visą šalį apimančią nacionalinio radijo transliuotojo tarnybą, Jungtinėje Karalystėje įkurta kompanija (vėliau – korporacija) BBC (British Broadcasting Company).

1954 m. kompanija „Texas Instruments“ pristatė pirmąjį tranzistorinį radijo imtuvą.

1967 m. sovietų kosminis zondas „Venera 4“ pasiekė Veneros planetą ir tapo pirmuoju kosminiu zondu, atlikusiu kitos planetos atmosferos matavimus.

1991 m. Aukščiausiasis Azerbaidžano teismas patvirtino šalies nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos deklaraciją.

Šokoladinių keksiukų diena. Kaip visos smaližių šventės, taip ir ši diena, aišku, minima JAV. Tačiau pripažinkime, pasmaližiauti ne tik amerikiečiai sugeba. Tad neįžvelgiame jokių priežasčių, kodėl ir mums šiandien nesuleidus dantų į saldų šokoladinį pyragėlį, sausainėlį, keksiuką ar… Tiek to, soliariumo aukų nelieskime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.