Spalio 20 d. – Pasaulinė statistikos diena

Saulė teka: 7 val. 52 min. Saulė leidžiasi: 18 val. 12 min.

Protinga paskola kartais gali išgelbėti žlungantį gyvenimą. Kvaila - visuomet nuleis jį į unitazą. Protingai paimti paskolą gali tik sekdamas statistinius duomenis, kurie padeda žinoti, o ne spėlioti ar tikėtis.<br>Justas Stacevvičius
Protinga paskola kartais gali išgelbėti žlungantį gyvenimą. Kvaila - visuomet nuleis jį į unitazą. Protingai paimti paskolą gali tik sekdamas statistinius duomenis, kurie padeda žinoti, o ne spėlioti ar tikėtis.<br>Justas Stacevvičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 20, 2012, 3:15 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:33 AM

Su vardo diena sveikiname Gedą, Deiminą, Adeliną, Adelę, Ireną

Šią dieną Lietuvoje

1655 m. etmono Jonušo Radvilos vadovaujami Lietuvos didikai su Švedijos karaliaus vietininku pasirašė Kėdainių sutartį. „Švedų tvano“ metu amžininkai šią sutartį, kuria LDK lyg ir nutraukė uniją su Lenkiją ir mėgino sudaryti panašią uniją su Švedija, vadino išdavyste. Tautinio atgimimo periodu, pvz. Maironis, šią sutartį laikė pastanga įkurti nepriklausomą Lietuvos valstybę. Tiesa, vertinant tai, kad sutartis numatė kur kas nepalankesnes Lietuvai unijos sąlygas, galime spėti, kad persigandę bajorai tiesiog troško net švedams užėmus visą kraštą išsaugoti savo privilegijas, kurios ir buvo sutarty įtvirtintos. Beje, sutartis taip ir nebuvo įgyvendinta, nes švedai patyrė keletą pralaimėjimų Lenkijoje, o Lietuvoje kilo sukilimas prieš švedus bei Radvilas.

1913 m. Kaune Lietuvių dailės draugijos pastangomis atidaryta nuolatinė M. K. Čiurlionio dailės kūrinių ekspozicija. Veikė iki 1914 m. lapkričio 1 d.

1917 m. Lietuvos Taryba nusiuntė Vokietijos kancleriui memorandumą, kuriame reikalavo, kad jai būtų suteikta teisė siūlyti karinei valdžiai, kaip pašalinti okupacinio valdymo negeroves – nepakeliamas rekvizicijas, darbo batalionus, žmonių vežimą į prievartos darbus. Deja, karinė valdžia mažai teatsižvelgė į civilinės Vokietijos valdžios reikalavimus.

1918 m. karą pralaiminčios Vokietijos kancleris Maksas von Badenas pranešė su juo Berlyne susitikusiems Lietuvos Tarybos prezidiumo nariams, kad Vokietijos vyriausybė besąlygiškai pripažįsta Lietuvos nepriklausomybę ir leidžia Tarybai kurti savo valdžios institucijas.

1944 m. pasienio apygardos viršininkas, generolas majoras M. Byčkovskis, pasiūlęs terorą „pakelti į aukštesnį lygį“ ir imtis „reikiamų represinių priemonių banditų šeimų atžvilgiu“. Tik nepalankios vidaus ir tarptautinės aplinkybės kiek atidėjo masinių trėmimų pradžią.

Šią dieną pasaulyje

Kad šiandien minėsime Pasaulinę statistikos dieną JTO Generalinė asamblėja savo rezoliucija patvirtino dar 2010 m. liepos 10 d. Oi ne veltui dabar ją švenčia daugiau nei 100 šalių statistikos tarnybos. Juk prasta statistika gali pridaryti daugiau bėdų negu didžiausia krizė. Kai nėra tikslių duomenų, koks veiksmas kokį sukuria atoveiksmį, viskas pereina į „ekspertų“, buriančių iš kavos tirščių rankas… Hmm, velnias, kažkodėl labai primena vaizdą televizoriuje…

Pasaulinė osteoporozės diena. Na, švęsti lyg ir nėra ko, tačiau prisiminti, kad kaulų išretėjimas yra paplitusi pagyvenusių žmonių liga reikėtų - kai trepsint kojos subyrės į gabalus, bus vėlu.

1720 m. karališkasis Britanijos laivynas sugavo garsiausią tų laikų piratą, Kaliko Džeką.

1873 m. keturi didžiausi JAV universitetai parengė pirmąją amerikietiško futbolo taisyklių redakciją.

1917 m. Petrograde (Rusija) įvyko pirmasis besiruošiančio spalio revoliucijai karinio revoliucinio komiteto tarybos susirinkimas.

1944 m. Sovietų armijos padedami Jugoslavijos partizanai išstūmė fašistus iš šalies sostinės, Belgrado.

1947 m. Antiamerikietiškos veiklos komitetas pradėjo infiltruotų komunistų medžioklę Holivude. Sukeltos isterijos pasekoje ne vienas garsus aktorius pakliuvo į juodąjį sarašą ir daugelį metų nebegalėjo vaidinti filmuose.

1973 m. duris atvėrė Sidnėjaus opera – vienas charizmatiškiausių pasaulio pastatų.

2011 m. po to, kai pakliuvo NTC kovotojams į nelaisvę, nužudyti buvęs Libijos diktatorius Muammaras Gadafis ir jo sūnus Mutassimas.

Protingo skolinimosi diena. Šią dieną Amerikos bankai moko žmones mąstyti imant kreditą. Sunku jiems tai daryti, kai tiek metų skatino nemąstyti. Tačiau ir mums ne lengviau: kai kreditas reklamuojamas lyg heroinas – pirma dozė nemokamai. Tad už natūralią atranką – kas laiku nepamąstys, įklimpę į skolų liūną savigailai laiko turės į valias…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.