Spalio 26 d. – staugimo į Mėnulį naktis

Saulė teka: 8 val. 07 min. Saulė leidžiasi: 17 val. 58 min.

Jei nieko nedarai, kad kažkas būtų geriau - staug nestaugęs į Mėnulį, naudos nebus. O pervargusiems nuo darbo, gali ir padėti.<br>V. Ščiavinskas
Jei nieko nedarai, kad kažkas būtų geriau - staug nestaugęs į Mėnulį, naudos nebus. O pervargusiems nuo darbo, gali ir padėti.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2012, 1:54 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:39 PM

Su vardo diena sveikiname Liudginą, Evaristą, Liaudginą, Vitą, Mingintę

Šią dieną Lietuvoje

1793 m. gimė vienas pirmųjų tautinio atgimimo ideologų, rašytojas ir švietėjas, Simonas Daukantas. 1799 m. gimė rašytojas ir pasakėčių autorius, Simonas Stanevičius.

1935 m. vienintelis neseniai įsteigto Lietuvos karinio jūrų laivyno laivas, „Prezidentas Smetona“, pirmą kartą išplaukė į jūrą su karine įgulą, o virš jo buvo iškelta Lietuvos karinio jūrų laivyno vėliava.

1990 m. keturių komunarų – Smetonos valdžios mirties bausme nuteistų komunistų aktyvistų – palaikai Kauno miesto valdybos nutarimu iš Ramybės parko perkelti į Aukštųjų Šančių kapines.

Šią dieną pasaulyje

Austrai švenčia 1955 m. paskelbto neutralumo dieną. Benine – ginkluotųjų pajėgų diena.

Nauru respublikoje – Angamo diena. Jų kalba tai reiškia džiaugsmo arba iškilmių diena. Salos žmonės šia diena pažymi datą, kuomet populiacijos skaičius viršijo 1500 žmonių. Toks gyventojų skaičius yra būtinas, kad teritoriją apgyvendinę žmonės galėtų vadintis nacija. 1932 m, šią dieną gimė 1501 šalies gyventojas.

1811 m. Argentinoje paskelbta spaudos laisvė.

1905 m. Norvegija atgavo nepriklausomybę nuo Švedijos.

1912 m. Salonikų miestas atkariautas iš Osmanų ir prijungtas prie Graikijos.

1936 m. JAV pradėjo veikti pirmasis Hūverio dambos elektros generatorius.

1964 m. Australijoje įvykdyta paskutinė mirties bausmė.

1968 m. Sovietų kosmonautas Sergejus Beregovojus kosminiu laivu „Sojuz 3“ pakilo į kosmosą, kur praleido keturias dienas.

1977 m. Somalyje nustatytas paskutinis susirgimo raupais atvejis. Pasaulinė Sveikatos organizacija šią dieną laiko raupų išnykimo data. Tai žinomiausias skiepų pergalės prieš ligą faktas.

1984 m. amerikietė, kūdikis, Stephanie Fae Beauclair, tapo pirmuoju žmogumi kuriam buvo persodinta beždžionės širdis. Operacija pavyko sėkmingai, tačiau mergaitė mirė po 21 dienos nuo inkstų nepakankamumo.

1994 m. Jordanas pasirašė taikos sutartį su Izraeliu.

2002 m. specialiosioms Rusijos karinėms pajėgoms šturmuojant teatrą Maskvoje, kur čečėnų teroristai laikė įkaitais per 700 žmonių, žuvo visi 50 teroristų ir 150 įkaitų.

Pasaulinė staugimo žvelgiant į Mėnulį naktis. Gal ir nesuprantate, kodėl ją reikėtų švęsti, bet bent kartą tegu ir miestų gyventojai pajunta gamtos galią ir pasiklauso vilkų staugimo. Na, ir kas, kad staugia žmonės – užtat kaip linksma! Kodėl to reikia? Taigi Helovinas jau čia pat, iki Vėlinių liko savaitė – metas šiokiam tokiam siaubui!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.