Lapkričio 4 d. – juodaodžio JAV prezidento diena

Saulė teka: 7 val. 25 min. Saulė leidžiasi: 16 val. 39 min.

Dalis amerikiečių jį dievina, dalis - nekenčia, tačiau istorinė juodaodžio tapimo JAV prezidentu svarba nekelia abejonių. Tai akivaizdus įrodymas, kad nepaisant klykiančių radikalų, dauguma žmonių jau vertina kitus ne pagal prigimti, o pagal jų darbus ir idėjas.<br>„Reuters“ nuotr.
Dalis amerikiečių jį dievina, dalis - nekenčia, tačiau istorinė juodaodžio tapimo JAV prezidentu svarba nekelia abejonių. Tai akivaizdus įrodymas, kad nepaisant klykiančių radikalų, dauguma žmonių jau vertina kitus ne pagal prigimti, o pagal jų darbus ir idėjas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 4, 2012, 1:09 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:37 PM

Su vardo diena sveikiname Karolį, Vitalį, Vitalijų, Modestą, Eibartą, Agrikolą, Vaidminą

Šią dieną Lietuvoje

1586 m. pirmą kartą istorijos šaltiniuose paminėtas didikų Radvilų įkurtas miestelis Biržų krašte – Nemunėlio Radviliškis.

1612 m. sukilę Maskvos gyventojai išvijo iš miesto Lietuvos ir Lenkijos okupacinę kariuomenę.

1988 m. Vilniuje jėgos, prieštaraujančios Lietuvos atsiskyrimui nuo Sovietų Sąjungos, įkūrė „Socialistinį judėjimą už persitvarkymą Lietuvoje Jedinstvo“. Daugiausia rusakalbius, komunistus ir pokyčių bijančius praeities gerbėjus vienijęs judėjimas turėjo filialų visoje Lietuvoje.

Šią dieną pasaulyje

Panamoje – Vėliavos diena. Italijoje – Nacionalinės vienybės ir karinių pajėgų diena.

Rusijoje – Liaudies vienybės diena. Beje, už tokią dieną jie turėtų būti dėkingi ir lietuviams – ja prisimenamas 1612 m. liaudies sukilimas, kai iš Maskvos pavyko išgrūsti ją okupavusias lenkų ir lietuvių pajėgas, užbaigti karą su Lenkija ir išgelbėti kurį laiką visai be valdžios egzistavusią Rusijos valstybę. Ši diena caro įsakymu buvo švenčiama dar nuo 1613 m. Po revoliucijos šventė išnyko, tačiau 2005 m. Rusijos federacijoje šventė atkurta – prezidentas Putinas siekia ja pakeisti buvusią Spalio revoliucijos šventę.

1847 m. britų medikas, seras Jamesas Youngas Simpsonas atrado anestezines chloroformo savybes. Pagaliau buvo rasta galimybė atlikti operacijas be skausmo.

1890 m. Londone (Anglija) pradėjo veikti pirmoji požeminė metro linija.

1918 m. 40 tūkst. jūreivių užėmė Kylio uostą – prasidėjo 1918–1919 m. revoliucija Vokietijoje. Nors revoliucijos ideologija, sekant pavyzdžiu Rusijoje, buvo komunistinė, Vokietijoje tai nebuvo populiaru, tad revoliucija liko antiimperine.

1922 m. britų archeologas Howardas Carteris su savo grupe Karalių slėnyje Egipte aptiko nepaliestą įėjimą į faraono Tutanchamono kapavietę

1956 m. sovietų armija įžengė į Vengriją ir užgniaužė spalio 23 d. prasidėjusį sukilimą prieš sovietų valdžią. Tūkstančiai žmonių nužudyti, o daugiau negu ketvirtis milijono paliko šalį.

1973 m. Olandijoje dėl naftos krizės surengta pirmoji diena be automobilio. Tuščiais greitkeliais važinėjo tik dviratininkai ir riedlentės.

1979 m. Teherane (Iranas) minia įsiveržė į JAV ambasadą ir įkaitais paėmė 90 ten buvusių žmonių.

2008 m. Kalifornijoje (JAV) referendumu priimta pataisa „Pasiūlymas 8“, kuria atšauktas leidimas tuoktis vienos lyties asmenims. Tą pačią dieną Barakas Obama tapo pirmuoju juodaodžiu JAV prezidentu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.