Gruodžio 4 d. – ataskaitų Kalėdų Seneliui diena

Saulė teka: 8 val. 20 min. Saulė leidžiasi: 15 val. 56 min.

„Nagi, dėdulės ir tetulės, rodykite, kokių darbelių šiais metais pridarėte, ar gerų dovanėlių nusipelnėte... Ei, kur bėgate, gerbiamieji?.. Alio, Seimo pirmininke, čia ne teismas - nebent dovanėlės negausite!..“<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Nagi, dėdulės ir tetulės, rodykite, kokių darbelių šiais metais pridarėte, ar gerų dovanėlių nusipelnėte... Ei, kur bėgate, gerbiamieji?.. Alio, Seimo pirmininke, čia ne teismas - nebent dovanėlės negausite!..“<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2012, 9:01 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:36 PM

Su vardo diena sveikiname Vainotą, Osmundą, Barborą, Liugailę, Nadruvę, Barbę

Šią dieną Lietuvoje

1905 m. Vilniuje darbą pradėjo Didysis Vilniaus Seimas, jis suformulavo politinės Lietuvos autonomijos reikalavimą. Visų politinių jėgų pasitarimo idėją iškėlė demokratai ir socialdemokratai, o pagrindiniais Seimo iniciatoriais tapo tokios asmenybės, kaip Petras Vileišis ir Jonas Basanavičius.

Šią dieną pasaulyje

Libane, Sirijoje ir Palestinoje šiandien vyksta kažkas panašaus į Heloviną. Ne todėl, kad laksto kaukėti vyrai su automatais ir visus gąsdina – daug kur tai vyksta kiekvieną dieną, – o pagerbiant šventąją Barborą. Beje, Lenkijoje šv.Barboros dienos proga minima Šachtininkų diena.

Tailande nuo 1991 m. minima Aplinkos apsaugos diena.

1674 m. tėvas Jacquesas Marquette prie Mičigano ežero įkūrė savo misiją, kuri po truputį išaugo į Čikagos miestą.

1872 m. britų brigas „Dei Gratia“ vandenyne, apie 600 mylių į vakarus nuo Portugalijos, aptiko be įgulos paliktą amerikiečių laivą „Mary Celeste“. Įgula beveik neapgadintą laivą buvo palikusi prieš 9 dienas. Paliktos maisto bei gėrimo atsargos, jokių kovos žymių, taip ir neatsiradusi įgula ligi šiol kaitina tyrėjų vaizduotę.

1954 m. Majamyje (Florida, JAV) duris atvėrė pirmasis greitojo maisto restoranas „Burger King“. Netrukus šio vardo tinklas tapo vienu didžiausių pasaulyje, o žmonės įgijo dar daugiau galimybių smagiai nutukti.

1971 m. Franko Zappos koncerte Šveicarijoje kažkas iš publikos paleido raketą iš raketinio pistoleto ir padegė Montrė kazino. Šį įvykį kultinėje savo dainoje „Smoke on the Water“ paminėjo grupė „Deep Purple“.

1977 m. pinigų švaistymu ir įtarimais kanibalizmu pagarsėjęs Centrinės Afrikos Respublikos prezidentas Jeanas Bedelis Bokassa iškilmingiausioje ceremonijoje karūnavo save Centrinės Afrikos imperijos imperatoriumi Bokassa pirmuoju. Tai, kad imperija ne didesnė už Lietuvą, o ceremonija kainavo kelerius metus šalies biudžeto, jam nelabai rūpėjo.

1980 m. rugsėjo 25 d. mirus būgnininkui Johnui Bonhamui, roko grupė „Led Zeppelin“ oficialiai pranešė, kad išsiskirsto.

1982 m. priimta dabartinė Kinijos konstitucija.

1991 m. į laisvę paleistas paskutinis Libane laikytas įkaitas amerikietis. Žurnalistas Terry A.Andersonas nelaisvėje Beirute buvo laikomas 7 metus.

1998 m. paleistas antrasis tarptautinės kosminės stoties modulis – „Vienybės modulis“.

2005 m. į Honkongo gatves išėję dešimtys tūkstančių demonstrantų reikalavo demokratijos ir lygių lyčių teisių visose gyvenimo srityse.

Kas netingi valyti batų ir, kitaip nei daugelis lietuvių, bent jau turi ne juodus batus, šiandien gali paminėti Vaikščiojimo rudais batais dieną. Kam to reikia ir kokia iš to nauda, tikrai nežinome. O štai kai kur pasaulyje manoma, kad šiandien – ataskaitų pateikimo Kalėdų Seneliui diena. Sakoma, kad būtent šiandien elfai baigia rinkti duomenis apie gerus ir blogus vaikučius, pateikia juos Kalėdų Seneliui, o tas jau sprendžia, ką ir kaip verta apdovanoti per Kalėdas... Ei, o gal kažkas dar netikite Kalėdų Seneliu? Tai iš kur tuomet dovanos? Sakote, artimieji nuperka? O tai kas juos priverčia nei iš šio, nei iš to pulti jas pirkti? Aha, būtent!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.