Balandžio 9 d. – suomių kalbos ir gruzinų tautos vienybės diena

Saulė teka: 6 val. 35 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 08 min.

Jie tvirti, kai dainuoja, nuoširdūs, kai sveikina ir nepalaužiami, kai siekia. Gruzinai efektyviausiai pasaulyje kovoja su korupcija ir, nežiūrint mūsų vangumo šioje srity, išlieka geriausiais Lietuvos draugais. Į sveikatą, už jūsų ir mūsų tautas.<br>V. Balkūnas
Jie tvirti, kai dainuoja, nuoširdūs, kai sveikina ir nepalaužiami, kai siekia. Gruzinai efektyviausiai pasaulyje kovoja su korupcija ir, nežiūrint mūsų vangumo šioje srity, išlieka geriausiais Lietuvos draugais. Į sveikatą, už jūsų ir mūsų tautas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:04 PM

Su vardo diena sveikiname Aurimą, Paladijų, Dalių, Gitaną, Dalią, Mają

Šią dieną Lietuvoje

1869 m. gimė kompozitorius, dirigentas, vargonininkas ir pedagogas Juozas Naujalis.

1961 m. gimė kino režisierius ir prodiuseris, vieno geriausių 2005 metų dokumentinių filmų pasaulyje, „Prieš parskrendant į žemę“ autorius, Arūnas Matelis. Sveikiname.

Šią dieną pasaulyje

Tunise minima aukų diena – 1938 m. Prancūzų armija žiauriai numalšino nacionalistų demonstracijas. Gruzinai prisimena 1989 m. sovietų desantininkų žiauriai numalšintą taikią demonstraciją Tbilisyje (nuo smūgių karinėmis lopetėlėmis ir dujų mirė 20 žmonių) ir mini tautos vienybės dieną. Suomių kalbos diena. Kadangi šią dieną mirė Mikaelis Agricola (suomių Mažvydas) ir gimė Elias Lönnrotas (iš liaudies padavimų sukūręs garsųjį „Kalevalos“ epą), suomiai turi progą švęsti. O mes – pabendrauti suomiškai. Giule viule maale...

1241 m. Legnicos mūšyje jungtinė lenkų, vokiečių bei Popiežiaus riterių armija mėgino sustabdyti Mongolų ordos invaziją į Europą. Šiais laikais manoma, kad europiečiai, nors formaliai ir laimėję, mūšyje patyrė triuškinantį pralaimėjimą – žuvo armijos vadas, o didelius nuostolius patyrusi armija nebegalėjo sulaikyti mongolų, kurie liko plėšti Lenkijos.

1682 m. Robertas Cavelieras de La Salle atrado Misisipės upės žiotis, paskelbė vietovę Prancūzijos nuosavybe ir pavadino ją Luiziana.

1860 m. Edouardas Martinville savo fonoautografu (phonoautograph machine) padarė seniausią iki šiol išlikusį atkuriamą žmogaus balso įrašą. Jis pats labai lėtai įdainavo prancūzų liaudies dainelę.

1937 m. Croydone oro uoste, Londone (Anglija) nusileido pirmas japonų gamybos lėktuvas atskridęs į Europą, „Kamikaze“. Kompanijos „Mitsubishi“ gamybos lėktuvas iš Tokijo į Londoną atskrido per 51 val. 17 min. 23 s.

1991 m. Gruzija atkūrė savo nepriklausomybę ir atsiskyrė nuo Sovietų sąjungos.

1992 m. buvęs Panamos diktatorius Manuelis Noriega už narkotikų platinimą ir reketą nuteistas 30 metų kalėjimo.

2003 m. JAV armija užėmė Bagdadą. Irako diktatoriaus Sadamo Huseino valdžia baigėsi.

2005 m. Velso princas Charlesas (56 m.) Windsoro miesto rotušėje susituokė su Camilla Parker Bowles (57 m.) Abu prieš tai jau buvo išsiskyrę, todėl santuoka nebuvo bažnytinė.

JAV nacionalinė nesityčiojimo iš silpnesnių diena. Tikrai rimti žmonės šiandien švenčia skaitymo vonioje dieną. Sėdi šiltai, kūnas švarėja, smegenys lavinasi. Vienintelė bėda, kad sudrėkusią knygą gali tekti išmesti, bet ji juk liks galvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.