Balandžio 10 d. – atsisveikinimo su „Titaniku“ diena

Saulė teka: 6 val. 32 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 10 min.

Štai taip atrodė „Titanikas“ prieš pat išplaukdamas iš Soutamptono (Anglija) uosto ir virsdamas tragiška legenda.<br>Wikipedia
Štai taip atrodė „Titanikas“ prieš pat išplaukdamas iš Soutamptono (Anglija) uosto ir virsdamas tragiška legenda.<br>Wikipedia
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-10 01:01, atnaujinta 2018-03-08 13:40

Su vardo diena sveikiname Mintautą, Apolonijų, Margaritą, Poliną, Hildą, Agną

Šią dieną Lietuvoje

1911 m. Pustelnike, netoli Varšuvos, vos sulaukęs 35 metų nuo plaučių uždegimo mirė lietuvių kompozitorius, dailininkas ir kultūros veikėjas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Šiuo metu jis vertinamas, kaip didžiausias visų laikų Lietuvos dailininkas ir kompozitorius.

1987 m. Kauno sporto halėje prasidėjo tris dienas trukusi pirmoji Lietuviško roko muzikos šventė. Ji kasmet Kaune vyko iki 1990 m.

1990 m. Lietuvos Vyriausybė priėmė nutarimą Nr. 92 „Dėl valstybinių mokesčių inspekcijų“. Buvo įsteigta Valstybinė mokesčių inspekcija bei rajonų valstybinės mokesčių inspekcijos.

Gimė muzikalių žmonių. 1949 m. – operos dainininkas, muzikos pedagogas, buvęs kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas. 1962 m. – dirigentas, Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos profesorius Julius Geniušas. 1976 m. – dainininkas, kompozitorius, smuikininkas ir prodiuseris, 2004 m. kartu su Simona atstovavęs Lietuvai „Eurovizijos“ konkurse, Linas Adomaitis. Sveikiname visus.

Šią dieną pasaulyje

Azerbaidžane statybininkai švenčia savo dieną. Anot legendos, kadaise kunigaikščio Vytauto įkurtos Odesos (tuomet miestas vadinosi Chadžibėjumi) gyventojai švenčia miesto išvadavimo nuo fašistų okupantų metines.

837 m. Halio kometa praskrido arčiausiai Žemės – abu dangaus kūnus skyrė tik kiek daugiau nei pusė milijono kilometrų. Palyginimui, Mėnulis nuo Žemės nutolęs apie 400 tūkst. kilometrų.

1710 m. Didžiojoje Britanijoje įsigaliojo pirmasis autorinių teisių apsaugos įstatymas – karalienės Anos statutas. Visų spaudos leidinių autorių teisės buvo ginamos 14 metų ir galėjo būti vieną kartą pratęstos, kol autorius gyvas. Praėjus sutartam laikui kūrinys tapdavo visuomenine nuosavybe ir jį galėjo spausdinti bet kuris leidėjas.

1815 m. prasidėjo tris mėnesius trukęs Tamboro ugnikalnio Sumbavos saloje (Indonezija) išsiveržimas. Jo metu žuvo 71 tūkst. žmonių, o išmesti pelenų debesys dvejus metus smarkiai veikė visos planetos klimatą.

1866 m. Niujorke (JAV) įkurta gyvūnų apsaugos nuo žiauraus elgesio draugija ASPCA.

1912 m. Iš Soutamptono uosto (Anglija) į pirmąją ir vienintelę savo kelionę per Atlantą išplaukė „Titanikas“. 2012 m. balandžio 8 d. iš to paties uosto kruiziniu laivu „MS Balmoral“ išplaukė „Titaniko“ kelionę pakartoti pasiryžę turistai. Kruizui teko išplaukti kiek anksčiau, nes šiuolaikinis laivas – lėtesnis. 

1953 m. įvyko studijos „Warner Brothers“ filmo „Vaško namai“ premjera. Tai buvo pirmasis pasaulyje didelio biudžeto kino filmas, erdviniu 3D vaizdu.

1970 m. Paulas McCartney paskelbė, kad dėl asmeninių ir kūrybinių priežasčių palieka grupę „The Beatles“. Tai itin papiktino Johna Lennoną, kuris su Paulu buvo sutaręs, kad apie „The Beatles“ iširimą jie praneš išlaukę tinkamo momento.

1972 m. 74 šalys pasirašė biologinio ginklo kontrolės sutartį, kuria uždraudė tokio ginklo gamybą. Tai buvo pirmoji daugiatautė nusiginklavimo sutartis.

1995 m. Rusijoje užregistruota alaus mėgėjų partija, kurios generaliniu sekretoriumi tapo istorikas Konstantinas Kalačiovas. Deja, 1998 m. partija nebebuvo perregistruota, tad rimtos konkurencijos Putinui jos atstovai... Nors, kas ten rimto?

2010 m. Lenkijos karinių pajėgų lėktuvas „Tu-154M“ esant nepalankioms oro sąlygoms tūpdamas oro uoste netoli Smolensko (Rusija) patyrė katastrofą. Žuvo visi 96 lėktuvu skridę žmonės. Tarp jų daugelis aukščiausių Lenkijos pareigūnų, taip pat ir prezidentas Lechas Kaczynskis.  

JAV šiandien – Nacionalinė brolių ir seserų diena. Ne, ne vienuolių, o tavo brolių ar seserų. Žodžiu, jei šiandien pagerbsi kitus savo tėvų vaikus, tikrai niekam blogiau nuo to nebus, ar ne? Kitą nacionalinę amerikiečių dieną – „būkite malonūs advokatams“ – karščiausiai švęs… advokatai, aišku!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: minima Vaiko diena