Balandžio 11 d. – pirmojo „Apple“ kompiuterio diena

Saulė teka: 6 val. 30 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 12 min.

Pirpažinkime, „Apple-1“ gerokai trūko šiuolaikiniams firmos gaminiams būdingo išbaigtumo ir tobulumo... Trūko ir ekrano, vietoj jo buvo galima prijungti televizorių.<br>Ed Uthman
Pirpažinkime, „Apple-1“ gerokai trūko šiuolaikiniams firmos gaminiams būdingo išbaigtumo ir tobulumo... Trūko ir ekrano, vietoj jo buvo galima prijungti televizorių.<br>Ed Uthman
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:06 PM

Su vardo diena sveikiname Vykintą, Leoną, Stanislovą, Eigminą, Daugailę

Balandžio 11-ąją minima Pasaulinė Parkinsono liga sergančiųjų diena. Parkinsono liga yra viena iš dažniausiai pasitaikančių neurodegeneracinių ligų, pažeidžiančių žmogaus nervų sistemą.

Šią dieną Lietuvoje

1764 m. Rusijos imperatorienė Jekaterina II ir Prūsijos valdovas Frydrichas II Peterburge pasirašė sutartį dėl bendros politikos Abiejų Tautų Respublikos atžvilgiu. Pirmiausia jie sutarė siekti, kad Lenkijos karaliaus bei Lietuvos didžiojo kunigaikščio sostas atitektų Stanislovui Poniatovskiui. Jis tų pačių metų rudenį ir tapo paskutiniu ATR valdovu.

1990 m. prisiekė pirmoji atkurtos nepriklausomos Lietuvos Respublikos Vyriausybė. Lietuvos premjere tapo Kazimiera Prunskienė, vicepremjerais – Algirdas Brazauskas ir Romualdas Ozolas. Mažiau nei po metų Vyriausybė buvo priversta atsistatydinti.

2006 m. Seime inicijuotas nepasitikėjimas Artūru Paulausku, po to jis nušalintas iš Seimo pirmininko posto. Per opozicijos inicijuotą slaptą balsavimą jo nušalinimui pritarė 94 parlamentarai, prieš balsavo 11, du balsavimo biuleteniai buvo sugadinti.

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė koncentracijos stovyklų kalinių išlaisvinimo diena – šią dieną 1945 m. JAV armija įžengė į Buchenvaldo koncentracijos stovyklą. Sukilę kaliniai jau kontroliavo stovyklos teritoriją, todėl fašistams nepavyko sunaikinti baisių jų nusikaltimų įrodymų. Skamba nejaukiai, bet dėl to dar didesnė proga švęsti! Aišku, jei svajoji gyventi rikiuotėje ir spardyti to nenorinčius, gali paliūdėti, bet kitiems dėl to dar linksmiau.

Kosta Rikoje minima nacionalinio didvyrio Juano Santamarios diena. 1856 m. jo auka užtikrino Kosta Rikos armijos pergalę Rivas mūšyje.

1079 m. Lenkų karaliaus Boleslavo II įsakymu Krokuvos vyskupas Stanislovas Ščepanovskis nubaustas mirties bausme. Vėliau jis buvo kanonizuotas ir paskelbtas šventuoju Lenkijos globėju.

1775 m. Vokietijoje įvykdyta paskutinė mirties bausmė už tariamą raganavimą.

1814 m. Prancūzų imperatorius Napoleonas Bonapartas buvo priverstas besąlygiškai atsisakyti sosto ir ištremtas į Elbės salą. Tiesa, jis iš ten kartą dar grįžo…

1857 m. caras Aleksandras II patvirtino oficialų Rusijos herbą – dvigalvį erelį.

1909 m. dabartinio Izraelio teritorijoje įkurtas naujas senovinio miesto Jafo priemiestis Achuzat Bait, kuriame apsigyveno žydai. Po metų dauguma jo gyventojų balsavo už naują gyvenvietės pavadinimą – Tel Avivas.

1961 m. debiutinį pasirodymą Niujorke (JAV) surengė Bobas Dilanas.

1963 m. „The Beatles“ išleido dainą „From Me to You“, kuri tapo pirmuoju „bitlų“ kūriniu, pakilusiu į aukščiausią Anglijos geriausių dainų sąrašo vietą.

1970 m. 13 val. 13 min. startavo JAV kosminis laivas „Appolo 13“, turėjęs nugabenti ekspediciją į Mėnulį. Nuo pat starto ekspediciją persekiojo nesėkmės – per anksti nustojo veikęs varantysis variklis, prie pat Mėnulio sprogo vienas iš deguonies bakų ir sugedo beveik visos elektrą gaminančios baterijos. Komanda Mėnulyje nenusileido ir tik per stebuklą liko gyvi. Gerai, kad startavo bent ne 13 dieną.

1976 m. namų gamybos kompiuterių klube Palo Alto miestelyje (Kalifornija, JAV) Steve’as Wozniakas pristatė pirmąjį kompiuterį „Apple-1“. Su draugu Steve’u Jobsu nutarę gaminti šį modelį pardavimui (kaip konstruktorių kompiuterijos mėgėjams), įsteigė kompaniją „Apple“. Reikėjo pinigų, tad Jobsas pardavė vienintelį savo automobilį, o Wozniakas – prabangų kalkuliatorių HP-65, už jį gavo 500 dolerių. Prekyboje „Apple-1“ pasirodė tų metų liepą ir kainavo 666,66 dolerio (Wozniakas mėgo pasikartojančius skaičius). Buvo parduota 200 šio kompiuterio vienetų.

2011 m. 17 val. 55 min. Minsko (Baltarusija) metro stoty „Oktiabrskaja“ sprogo teroristų padėta bomba. 15 žmonių žuvo ir daugiau negu 200 buvo sužeisti. Abu prisipažinę sprogdintojai po teismo buvo sušaudyti.

JAV nuo 1938 m. minima Kirpyklos kvarteto diena. Jau Shakespeare'o laikų Anglijos kirpyklose lankytojus linksmindavo muzikantai, o kirpėjai niūniuodavo pritardami liutnios muzikai. Laukiniuose vakaruose liutnią pakeitė bandža, o ketvirtajame XX a. dešimtmetyje išpopuliarėjo dryžuotais kostiumais ir šiaudinėmis skrybėlėmis pasipuošusių, sudėtingai harmonizuotas dainas traukiančių vyrukų kvartetai, kurie ir vadinosi „kirpyklos kvartetais“. Gal pirmieji taip uždainavo keturi kokios kirpyklėlės barzdaskučiai? Žodžiu, nori dainuoti, tai dainuok, o jei esi kirpėjas – dainuok, net jei to nenori nei tu, nei klientai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: minima Vaiko diena