Balandžio 21 d. – pirmojo lietuviško prekės ženklo diena

Saulė teka: 6 val. 06 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 31 min.

Dabar turime tiek lietuviškų prekių ženklų, kad net sunku įsivaizduoti, jog prieš 91 metus buvo tik vienas.
Dabar turime tiek lietuviškų prekių ženklų, kad net sunku įsivaizduoti, jog prieš 91 metus buvo tik vienas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-21 01:01, atnaujinta 2018-03-07 23:27

Su vardo diena sveikiname Anzelmą, Konradą, Arijų, Skalvę, Amaliją

Šią dieną Lietuvoje

1921 m. pirmininkaujant tarpusavio santykių ir Vilniaus krašto klausimo sureguliavimo projektą pateikusiam belgui Hymansui, Briuselyje prasidėjo Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių derybos, kurios dėl keistų Lenkijos reikalavimų netrukus sužlugo.

1922 m. finansų ministerijos Prekybos departamento patentų skyriui pateikta pirmoji paraiška prekės ženklui Lietuvoje registruoti. Įregistruotas pirmasis prekės ženklas „Ekstransas“.

1933 m. Kulautuvai, dar neseniai buvusiam mažam apleistam kaimeliui, kuris prieš trejus metus virto vasarviete, suteiktas kurorto statusas.

1945 m. prasidėjo pirmasis pokario trėmimas. Pirmiausia buvo tremiami vokiečių kilmės žmonės bei partizanų šeimos.

1993 m. Prezidentas Algirdas Brazauskas vieninteliam likusiam gyvam Medininkų pasienio posto tragedijos liudytojui Tomui Šernui įteikė pirmojo laipsnio Vyčio kryžiaus ordiną.

Šią dieną pasaulyje

Kenijoje – nacionalinė arbatos sodinimo diena. Italai mini Romos įkūrimo dieną, o brazilai – moderniosios šalies sostinės, Brazilijos, įkurtuves (1960 m.).

Brazilijoje šiandien dviguba šventė – dar ir nacionalinė Tiradenteso diena. Ja pagerbiamas didvyris, revoliucionierius, kovotojas už Brazilijos nepriklausomybę, Tiradentesas. Jį 1792 m. Rio de Žaneire portugalų baudėjai pakorė, o po to kūną ketvirčiavo.

Indonezijoje nuo 1964 m. švenčiama nacionalinė Kartini diena. Taip pagerbiama šią dieną gimusi nacionalinė herojė, pirmoji kovotoja už Indonezijos moterų teises, Raden Ayu Kartini (1879-1904 m.)

758-728 m. prieš Kristų (dėl metų nesutariama) legendiniai Romulas ir Remas įkūrė Romos imperijos, o dabar ir Italijos, sostinę, Romą.

1519 m. Konkistadoras ir aukso ieškotojas Hernanas Cortesas su bendražygiais išsilaipino Meksikos pakrantėje. Netrukus jie įkūrė miestą Villa Rica de la Vera Cruz, kuris tapo pirmuoju europiečių įkurtu miestu Amerikos kontinente. Verakrusas ir dabar išlieka pagrindiniu Meksikos uostu, nors tonos iš indėnų prisiplėšto aukso per jį ir nebegabenamos.

1898 m. prasidėjo Ispanijos ir JAV karas dėl Ispanijai vis dar priklausiusių užjūrio teritorijų. Amerika karštai kovėsi už Puerto Riko, Kubos, Filipinų ir Guamo nepriklausomybę bei išsivadavimą nuo Ispanijos. Nenuostabu, kad po pergalės tos šalys tapo JAV kolonijomis.

1934 m. britų leidinys „Daily Mail“ išspausdino „Chirurgo fotografiją“ – labiausiai pagarsėjusią Lochneso ežero pabaisos, Nesės, nuotrauką. 1999 m. buvo įrodyta, kad tai – klastotė.

1954 m. Į valdžią Čekoslovakijoje atėję komunistai pradėjo teisminį procesą prieš „buržuazinius nacionalistus“. Įdomu tai, kad vienas iš kalėti iki gyvos galvos nuteistų „nacionalistų“, Gusakas Gustavas, 1960 m. buvo amnestuotas, 1963 m. – pilnai išteisintas ir 1969 m. tapo…Čekoslovakijos komunistų partijos pirmuoju sekretoriumi, o 1979 m. – šalies prezidentu. Štai ir klausimas matantiems tik juodą ir baltą – nacionalistas jis ar komunistas? O gal gyvenime yra ir daugiau spalvų?

1960 m. oficialiai inauguruota Brazilijos sostinė, Brazilijos miestas. Į per 41 mėn. pastatytą miestą iš Rio de Žaneiro vienu metu, 9 val. 30 min. ryto, persikraustė visos trys Brazilijos valdžios institucijos – vykdomoji, įstatymų leidžiamoji ir teisinė.

1989 m. Pekine (Kinija), Tiananmenio aikštėje, 100 tūkst. studentų susirinko į nesankcionuotą demonstraciją, kurioje gedėjo mirusio reformatoriaus, kovotojo už demokratiją ir prieš korupciją Kinijoje, Hu Jaobango. Jis nuo infarkto mirė balandžio 15 d. ir tai buvo jo laidotuvių išvakarės. Taip prasidėjo Tiananmenio aikštės protestai, birželio pradžioje pasibaigę kruvinu susidorojimu.

2000 m. Rusijos dūma patvirtino susitarimą dėl visiško branduolinio ginklo bandymų nutraukimo.

Jei tavęs nežavi tas faktas, kad šiandien „Buldogai yra nuostabūs“ diena, o ir iš buldogų nasrų nuolat tįstančios seilės neatrodo tokios jau gražios, gali švęsti trečiąjį balandžio sekmadienį, kuris dar ir pirmasis metų sekmadienis be sniego.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.