Balandžio 26 d. – Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena

Saulė teka: 5 val. 54 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 41 min.

Šiuo metu reti turistai prie buvusios Černobylio AE Pripetėje be radiacijos skaitiklio net neina. O juk Visagine turėjome lygiai tokią pačią.<br>Ben Mackey
Šiuo metu reti turistai prie buvusios Černobylio AE Pripetėje be radiacijos skaitiklio net neina. O juk Visagine turėjome lygiai tokią pačią.<br>Ben Mackey
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:29 PM

Su vardo diena sveikiname Klaudijų, Gailenį, Vilūnę, Dargailę

Šią dieną Lietuvoje

1925 m. Kauno universiteto rūmuose įvyko steigiamasis Vilniaus vadavimo sąjungos (VVS) susirinkimas. Pirmaisiais jos nariais tapo Antanas Smetona, Vaižgantas, Zigmas Žemaitis, Balys Sruoga, Antanas Žmuidzinavičius, Vladas Putvinskis ir kiti. VVS pirmininku išrinktas Mykolas Biržiška. VVS veikla, visų pirma, buvo kultūrinė agitacinė. Sąjunga leido populiarų žurnalą „Mūsų Vilnius“, organizavo tūkstančius paskaitų, vakarų, išleido apie šimtą knygų, brošiūrų apie Vilnių ir Vilniaus kraštą. Kasmet spalio 9-ąją visa Lietuva vieningai minėdavo Tautos gedulo dieną – Vilniaus praradimo metines. 

1955 m. gimė vienas garsesnių Lietuvos popdainininkų, kultūros, politikos ir visuomenės veikėjas Edmundas Kučinskas. 1961 m. gimė Lietuvos teatro ir kino aktorius, dainų autorius, atlikėjas ir dainuojamosios poezijos renginių organizatorius Gediminas Storpirštis.

Šią dieną pasaulyje

Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena nuo 2000 m. minima ir Lietuvoje. Jos proga įteikiami pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) apdovanojimai žymiausiam menininkui ir mokslininkui; LATGA-A apdovanoja populiariausius kūrėjus ir t. t. O tau geriausia ją švęsti bent šiandien nesiunčiant piratinių filmų ir nenaudojant piratinių programų. Suprantame, kad kompiuterį teks išjungti, užtat kiek bus laiko pamąstyti, kokie svarbūs tau tie žmonės, kurių darbus vagi.

Ne tokia linksma, bet netgi svarbesnė mums - Avarijose ir katastrofose nuo radiacijos žuvusiųjų atminimo diena, minima Baltarusijoje ir Ukrainoje. 1986 m. šią dieną subyrėjo Černobylio (Ukraina) atominis reaktorius. Tūkstančiai žuvusiųjų ir radioaktyviomis džiunglėmis virtę aplinkiniai miškai, kurie dar ilgai netiks gyvenimui, visam pasauliui primena, kad besivaikant pigesnės ir patogios elektros, galima nespėti pabėgti nuo giltinės.

Tanzanijoje minima Sąjungos diena. 1964 m. šią šalį sukūrė susijungę Zanzibaras ir Tanganika.

Kolumbijoje tradiciškai prasideda vienas svarbiausių šalyje liaudies muzikos festivalių – Vallenato legendų festivalis. Vallenato išvertus iš ispanų k. reiškia „gimęs slėnyje“.

Totoriai mini Gimtosios kalbos dieną, o armėnai pagerbia pasieniečius.

1564 m. pakrikštytas vienas žymiausių pasaulio dramaturgų Williamas Shakespeare'as. Tiksli jo gimimo data nežinoma, o jei jau apie tai prabilome, vis dar ginčijamasi, ar tikrai jis visus tuos kūrinius parašė.

1803 m. Europos mokslininkai pagaliau patikėjo, kad meteoritai egzistuoja. Tiesa, tik po to, kai L’Eglio miestelyje Prancūzijoje iš dangaus nukrito tūkstančiai skilusio meteorito skeveldrų.

1865 m. Virdžinijos valstijoje JAV kavaleristai apsupo ir nušovė Johną Wilkesą Boothą, kuris prieš kelias dienas buvo nužudęs prezidentą Abrahamą Linkolną.

1912 m. rusų animatorius V. A. Starevičius sukūrė pirmąjį pasaulyje lėlių animacinį filmą „Nuostabioji Liukanida arba ūsuočių ir raguočių karas“. Nors vietoj lėlių jis naudojo vabalų kiautus, filmukas buvo labai populiarus.

1933 m. nacistinėje Vokietijoje įkurta slaptoji policija gestapas.

1981 m. daktaras Michaelis R. Harrisonas iš Kalifornijos universiteto San Franciske (JAV) atliko pirmąją pasaulyje operaciją dar negimusiam kūdikiui.

1989 m. Bangladeše siautė daugiausia aukų žmonijos istorijoje nusinešęs tornadas. 1,3 tūkst. žmonių žuvo, 12 tūkst. buvo sužeisti, o 80 tūkst. neteko pastogės.

2005 m. spaudžiama pasaulio visuomenės Sirija iš Libano išvedė paskutinius 14 tūkst. savo karių tuo užbaigdama 29 metus trukusią Libano okupaciją.

Jei turi pažįstamą australą, neužmiršk, kad šiandien - Australų apkabinimo diena. Tiesa, prieš tai jį įspėk – jei pats to nežino, gali išsigąsti, kad užsmaugsi. Be to, šiandien, kiekvienas save gerbiantis meniškos sielos žmogus privalo prieš išeidamas iš namų į kišenę įsidėti bent jau eilėraščio posmą. Matote, kažkas kažkur sugalvojo minėti Eilėraščio kišenėje dieną, tad niekur nedingsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.