Balandžio 28 d. – Gyvybės diena

Saulė teka: 5 val. 50 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 45 min.

Gyvybė pernelyg brangi, kad leistume jai augti be meilės ir egzistuoti tik laukiant mirties. Gyvybė turi būti meilė ir tik meilė nešti gyvybę.<br>V. Balkūnas
Gyvybė pernelyg brangi, kad leistume jai augti be meilės ir egzistuoti tik laukiant mirties. Gyvybė turi būti meilė ir tik meilė nešti gyvybę.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 28, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:14 PM

Su vardo diena sveikiname Vygantą, Vitalijų, Prudencijų, Valeriją, Rimgailę

Šią dieną Lietuvoje

1927 m. Kaune įkurtas Lietuvos aeroklubas, kuris propagavo aviaciją, rengė lakūnus ir sklandytojus, tapo tikruoju Tarptautinės aeronautikos federacijos nariu. Ir dabar klubas rengia aviacijos ir oro balionų sporto šventes bei varžybas.

1962 m. gimė Tomas Šernas – Lietuvos muitinės pareigūnas, vienintelis likęs gyvas, nors ir sunkiai sužeistas, Medininkų pasienio posto žudynių tragedijos liudininkas. 1974 m. gimė aktorė, televizijos ir radijo laidų vedėja Eglė Jackaitė.

1989 m. bendromis Lietuvos ir išeivijos mokslininkų pastangomis Kaune atkurtas Vytauto Didžiojo universitetas.

Šią dieną pasaulyje

Kasmet paskutinį balandžio sekmadienį minima Gyvybės diena. Šios dienos tikslas – paskatinti visuomenę daugiau dėmesio skirti žmogaus gyvybės prasmei ir vertei; atkreipti dėmesį į abortų ir eutanazijos problemas.

Paskutinis balandžio sekmadienis – pinhole (adatos skylutės) fotografijos diena. Tai, kad pro mažą skylutę į tamsią patalpą patekusi šviesa ant priešingos sienos sukuria apverstą vaizdą, buvo žinoma jau senovės Kinijoje. Šiuo metu fotografavimas, naudojantis įvairiausiomis šviesai nepralaidžiomis dėžutėmis kuriose pradurta skylutė, o į vidų įdėta fotografijos juostelė, tapo itin madinga menininkų pramoga.

Pasaulinė susigiminiavusių miestų ir geologų dienos taip pat švenčiamos paskutinį balandžio sekmadienį. Žodžiu, labai šventinis sekmadienis šiandien.

Pasaulinė darbo saugos ir sveikos aplinkos darbe diena. Pradėta minėti Kanadoje 1984 m., kaip nacionalinė gedulo dėl žuvusių ir sužeistų darbo vietose diena. 1989 m. ji jau buvo minima ir JAV, 1992 m. – Jungtinėje Karalystėje, kaip „Prisiminkime mirusiuosius, kovokime už gyvuosius“ diena, o 2001 m. JTO paskelbė balandžio 25-ąją Pasauline saugios ir sveikos darbo aplinkos diena.

Barbadose - Nacionalinė didvyrių diena, kurioje pagerbiami 10 svarbiausių žmonių šalies istorijoje. Italijos salelė Sardinija, garsėjanti savo sūriu su musių lervomis, prisimena 1794 m. sukilimą ir švenčia Sardinijos dieną.

1503 m. Čerinjolos mūšyje (Apulijos regione, Italijoje) susikovė galinga prancūzų bei švedų armija su daug mažesnėmis ispanų pajėgomis. Šis mūšis į istoriją įėjo tuo, kad jame labai daug kas vyko pirmą kartą. Tai pirmas mūšis, kurį laimėjo šauliai, ginkluoti nešiojamais parakiniais šautuvais, šiame mūšyje žuvęs prancūzų vadas tapo pirmuoju generolu, mūšio lauke nušautu iš šautuvo, pasibaigus mūšiui nugalėjusių ispanų vadas Gonzalo de Cordoba pirmą kartą įsakė sugroti „maldos šaukinius“ ir visiems gyviesiems melstis už visus žuvusiuosius – juk krikščionys žudė krikščionis. Vėliau ši tradicija prigijo daugelyje vakarų Europos šalių.

1686 m. Izaokas Niutonas Karališkajai mokslo draugijai pristatė pirmąjį savo monumentalaus darbo „Matematiniai gamtos filosofijos pagrindai“ tomą.

1789 m. laive „Bounty“ kilo maištas. Vadovaujantį karininką su 18 jūreivių įsodinę į valtis maištininkai trumpam grįžo į Taitį, ten papildė atsargas, įsisodino moterų ir išplaukė į Pitkerno salą, kur ir apsigyveno 6 vyrai, 11 moterų ir kūdikis. Šiuo metu saloje gyvena 47 žmonės, visi jie yra maištininkų bei jų žmonių iš Taičio palikuonys.

1869 m. pirmąjį tarpžemyninį geležinkelį, jungusį JAV rytus su vakarais, statantys kinų ir airių darbininkai per dieną nutiesė 10 mylių bėgių. Šis rekordas taip ir nebuvo viršytas.

1932 m. pranešta, kad sukurta žmonėms tinkanti vakcina nuo geltonojo drugio.

1945 m. išvakarėse sulaikę Mussolini italų partizanai buvusį diktatorių kartu su jo meiluže, aktore Clara Petacci, sušaudė. Ilgainiui Italijoje užmiršo, kokio žmogaus meiluže ji buvo, ir dabar Clara prisimenama, kaip mylinti ir ištikima moteris, kuri lengvai galėjo išsisukti nuo mirties, tačiau atsisakė palikti savo mylimąjį.

1947 m. keliautojas Turas Hejerdalas su penkiais nutrūktgalviais plaustu „Kon-Tiki“ iš Peru išplaukė į Polineziją. Taip jis siekė praktiškai įrodyti, kad tokią kelionę Peru gyventojai galėjo atlikti ir senovėje.

1952 m. pasibaigė Japonijos okupacija. JAV, įsigaliojus 1951 m. San Franciske pasirašytai sutarčiai, suteikė Japonijai laisvę.

1978 m. komunistų remiami sukilėliai nuvertė ir nužudė Afganistano prezidentą Mohammedą Daoud Khaną. Nuo to laiko toje šalyje praktiškai nuolat vyksta karas.

2001 m. į kosmosą pakilo pirmasis pasaulyje kosminis turistas milijonierius Dennis Tito. 8 dienas jis praleido tarptautinėje kosminėje stotyje, kuri per tą laiką 128 kartus apskriejo aplink Žemę. Teigiama, kad Rusijai už „ekskursijos organizavimą“ jis sumokėjo 20 mln. dolerių.

Na, o neieškantys problemų šiandien švenčia Eilių skaitymo ir bučinių dieną. Suprantame, romantika – sunkus darbas, tačiau, vyrai, nenuvilkit! Ne vien už keiksmus ir kojinių smarvę mus moterys myli! Taigi, perskaityk jai gerą eilėraštį, pabučiuok ir pasistenk po to nepaklausti: „Ką tokio šlykštaus valgei?..”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.