Balandžio 29 d. – Tarptautinė šokio diena

Saulė teka: 5 val. 47 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 46 min.

Aišku tai – ne baletas, bet, manome, Tarptautinei šokio dienai tiks.<br>R. Jurgaitis
Aišku tai – ne baletas, bet, manome, Tarptautinei šokio dienai tiks.<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:19 PM

Su vardo diena sveikiname Augustiną,Tarmantą, Ritą, Kotryną, Indrę

Šią dieną Lietuvoje

1992 m. Lietuva, pirmoji iš buvusiųjų SSRS okupuotų valstybių, tapo Tarptautinio valiutos fondo nare.

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė šokio diena nuo 1982 m. minima pagerbiant šiuolaikinio baleto „tėvą“, choreografinio meno reformatorių ir teoretiką Jeaną Georges Noverre'ą (1727-1810 m.). Kadangi esame geriausių Europos šokėjų tauta, galime šiandien drąsiai laukti dovanų iš kitų!.. O jei negausime – nešoksim, va. Žinos tada!

Turkmėnistane vyksta tradicinis lenktyninių žirgų festivalis. Japonijoje prasideda auksinė švenčių savaitė, šiandien – Šiova diena. Iki 1989 m. šalis švęsdavo imperatoriaus Šiova Hirohito gimtadienį, o dabar – tiesiog prisimena 63 audringų jo valdymo metų įvykius ir tų įvykių pasekmes. Ilgiausiai valdžiusį imperatorių du kartus mėgino nužudyti, jo valdymo metu šalyje įvyko karinis perversmas, Japonija persisunkė fašizmo idėjomis, užpuolė Kiniją ir okupavo Mandžiūriją, dalyvavo Antrajame pasauliniame kare, patyrė atominį bombardavimą, JAV okupaciją, o vėliau – neregėtą ekonominį klestėjimą.

711 m. musulmonai pradėjo Ispanijos užkariavimą. Tariko ibn-Ziyado vadovaujama maurų armija pradėjo invaziją Gibraltare.

1483 m. Kastilijos karalystė užkariavo didžiausią Kanarų salų grupės salą Gran Kanariją. Tai buvo svarbus žingsnis Ispanijos imperijos ekspansijai užjūrio teritorijose ir šiuolaikiniam lietuvių turizmui.

1883 m. vokiečių išradėjas ir pramonininkas Ernstas Werneris von Siemensas Berlyne išbandė troleibuso prototipą, pavadintą „Elektromote“.

1910 m. Jungtinės Karalystės parlamentas priėmė istorinį „žmonių biudžetą“. Tai buvo pirmas Britanijos istorijoje metinis biudžetas, kuriame buvo išreikštas ketinimas perskirstyti dalį pajamų šalies žmonėms.

1945 m. vokiečių povandeninis laivas U-286 paleido torpedą į karališkojo britų laivyno fregatą „Goodall K479“. Tai buvo paskutinis Britanijos laivas, paskendęs Europoje per Antrąjį pasaulinį karą. Tą pačią dieną Hitleris savo bunkeryje Berlyne vedė ilgametę draugę Evą Braun ir paskyrė savo reikalų paveldėtoją – admirolą Karlą Donitzą.

1946 m. septyniasdešimtmetis Tarptautinės taikos misijos judėjimo religinės sektos lyderis ir įkūrėjas, kurį sektos nariai vadino tiesiog Dievu Tėvu, vedė savo 21 m. amžiaus sekretorę Edną Rose Richtings. Sektos nariai santuoka vadina tarprasine (jis juodaodis, ji – baltoji), tarptautine „Dievo ir bažnyčios santuoka“ ir kasmet švenčia šią datą. Tiesa, 1930-aisiais buvusi labai galinga šiuo metu sekta vos kvėpčioja – o kur gauti naujų narių, jei nariams uždrausta ir tuoktis, ir mylėtis?

1953 m. JAV pirmą kartą televizija transliavo eksperimentinę erdvinio 3D vaizdo programą.

1975 m. JAV pradėjo evakuoti savo piliečius iš Saigono. Buvo akivaizdu, kad komunistinis šiaurės Vietnamas laimi karą, ir Amerikos armija pradėjo trauktis iš šalies.

1992 m. Los Andžele (JAV) prasidėjo masinės riaušės, per kurias nužudyti 53 žmonės ir sugriauta šimtai namų. Riaušes įžiebė nufilmuoti kadrai, kuriuose matosi, kaip septyni baltaodžiai policijos karininkai be jokios priežasties muša juodaodį Rodney Kingą. Policininkai buvo teisiami, tačiau kovotojai su jų neteisybe akivaizdžiai pasirodė žiauresni.

2004 m. paskutinį automobilį pagamino ir užsidarė 107 metus gyvavusi JAV kompanija „Oldsmobile“.

O gerų progų mėgėjai šiandien turėtų švęsti Anglijos princo Williamo ir Kate Middleton santuokos metines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.