Balandžio 30 d. – Valpurgijos naktis

Saulė teka: 5 val. 45 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 48 min.

Valpurgijos raganos - tai jums ne Helovino moliūgai, jos ir lietuvių tautosakoje pasireiškė.<br>A. Barzdžius
Valpurgijos raganos - tai jums ne Helovino moliūgai, jos ir lietuvių tautosakoje pasireiškė.<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:47 PM

Su vardo diena sveikiname Marijoną, Pijų, Virbutą, Sofiją, Ventą

Šią dieną Lietuvoje

1916 m. Šveicarijoje pasibaigė lietuvių konferencija, kuri atsargumo sumetimais pavadinta Hagos konferencija. Joje buvo apsvarstyti santykiai su Rusija, Lietuvai padarytos skriaudos ir pažymėta, kad „dėl šių priežasčių Lietuva negali kęsti rusų jungo ir nesutiks už jokią kainą jam vėl pasiduoti. Tačiau mato reikalą pabrėžti, kad jokiu būdu nenori pakeisti vieno jungo kitu. Lietuva reikalauja grąžinti jai visišką nepriklausomybę“. Konferencijos rezoliucijos labai suerzino Rusiją.

1989 m. Rumšiškėse įvyko vienas pirmųjų Lietuvos žaliųjų suvažiavimų.

1993 m. Latvijos ir Lietuvos atstovai nusprendė, kad abiejų valstybių siena išliks tokia pati, kokia dar 1921 m. buvo nustatyta tarpininkaujant anglui O. Simpsonui.

Šią dieną pasaulyje

Nyderlandų Karalystėje – Karalienės diena. Visi švenčia karalienės Beatrix gimtadienį, nors toji gimė sausio 31 d. Tiesiog šiandien buvo gimusi jos motina, šventė minima nuo 1885 m., susiformavo tradicijos, žmonės įprato, o ir orai geresni negu žiemą. Taigi, karaliai ne tik tuoktis iš meilės, bet ir savo gimimo dienos laiku švęsti negali.

Gruzijos ginkluotųjų pajėgų diena, švedai kelia vėliavą minėdami karaliaus Carlo Gustafo XVI gimtadienį, Meksikoje – Vaikų diena, o Tailande – Vartotojų teisių apsaugos diena.

Vietnamas švenčia Susijungimo dieną – 1975 m. JAV pajėgoms pasitraukus iš karo komunistinis šiaurės Vietnamas užėmė Saigoną, karo veiksmai baigėsi ir prasidėjo šalies suvienijimo procesas. Irane švenčiama Nacionalinė Persijos įlankos diena – 1622 m. iraniečiai, padedami anglų, išstūmė Portugalijos kolonistų jūrų laivyną iš Ormuzo salos ir atvėrė prekybos kelią tarp Persijos ir Anglijos.

1006 m. vėlų vakarą Žemės Pietų pusrutulio danguje, Vilko žvaigždyne, nušvito ryškiausia kada nors regėta supernova. Mėnesį taip ryškiai švietusią, kad nuo jos krisdavo šešėliai, o vėliau sprogusią žvaigždę aprašė kinų, arabų, Egipto, Japonijos, Šveicarijos ir Šiaurės Amerikos dangaus stebėtojai bei astronomai.

1789 m. Niujorke George'as Washingtonas davė priesaiką ir tapo pirmuoju išrinktu JAV prezidentu.

1803 m. Jungtinės Amerikos Valstijos iš Prancūzijos už 15 mln. dolerių nusipirko Luizianos teritoriją. Dėl to jauna valstybė padidėjo daugiau negu dvigubai.

1863 m. Meksikoje įvyko Camarono mūšis, kuriame ir gimė nenugalimo bei nepasiduodančio Prancūzų užsienio legiono legenda. 62 užsienio legiono patrulio karius ir tris karininkus užpuolė 2000 meksikiečių armija. Mūšis truko nuo 11 iki 18 val., pasibaigus visiems šoviniams ant kojų liko penki prancūzų kariai. Ir jie toliau mušėsi, kol galiausiai liko du. Paprašyti pasiduoti tie sutiko, tačiau su sąlyga, kad jiems paliks ginklus ir leis eiti kur nori. Meksikiečių vadas pasakė: „Kaip galiu atsakyti tokiems vyrams? Tai ne kareiviai, tai velniai!“ Nelaisvėje liko 17 sunkiai sužeistų legionierių, daugelis nuo žaizdų netrukus mirė. Aršus pasipriešinimas sutrukdė meksikiečiams laiku atvykti į pagalbą prancūzų apsuptam miestui ir Prancūzai laimėjo. Vėliau atrasta medinė būriui vadovavusio kapitono Danjou ranka. Šiuo metu ji saugoma užsienio legiono būstinėje ir garbinama kaip vertingiausias talismanas.

1900 m. Havajai tapo JAV teritorija.

1904 m. Sent Luise (Misūris, JAV), minint Luizianos teritorijos įsigijimo šimtmetį, prasidėjo pasaulinė pasiekimų paroda. Ji ir dabar išlieka didžiausia kada nors surengta tokia paroda, kurios metu ten pat vyko ir III olimpinės vasaros žaidynės. Tiesa, tos žaidynės į istoriją pateko ne tik dėl pasiekimų, bet ir dėl absurdiškiausių situacijų. Ko vertas vien beviltiškai girtas finišavęs maratono nugalėtojas!

1945 m. sovietų kariai virš Reichstago iškėlė raudoną vėliavą. Savo bunkeryje nusižudė išvakarėse susituokę Adolfas Hitleris su Eva Braun.

1961 m. pakrikštytas į tarnybą stojo pirmasis sovietų atominis povandeninis laivas, galintis nešti branduolines raketas K-19.

1966 m. Valpurgijos naktį „Šėtono Biblijos“ autorius Antonas LaVey su keliais bendražygiais juodame name San Franciske (JAV) įkūrė Šėtono bažnyčią. A. LaVey iki pat savo mirties 1997 m. liko Šėtono bažnyčios vadovu. Iš esmės tai buvo ne tiek velniui besimeldžianti, kiek ateistinė – ir Dievą, ir Velnią neigianti – organizacija, kuriai priklausė nemažai žinomų rašytojų-fantastų.

1993 m. Jungtinėje Karalystėje savo transliacijas pradėjo radijo stotis „Virgin radio“.

2004 m. JAV žiniasklaida išplatino atviras fotografijas, kuriose matyti, kaip JAV kariai žemina ir seksualiai tyčiojasi iš irakiečių kalinių Abu Ghraibo kalėjime.

2008 m. netoli Jekaterinburgo aptikti du žmonių skeletai. Rusijos mokslininkai nustatė, kad tai - Rusijos imperijos caraičio Aleksejaus Nikolajevičiaus ir vienos iš jo seserų liekanos. Atskleista dar viena bolševikų žiaurybių istorijos paslaptis.

Valpurgijos naktį senovės germanų ir keltų pagonys siautė pavasario šventėje. Ir dabar Vokietijos Harco regione paskutinę balandžio naktį po miestelių gatves laksto persirengėliai, o Edinburge liepsnoja laužai. Labiausiai ši šventė primena mūsų Užgavėnes. Tačiau Užgavėnes jau atšventėme, tad mums ši šventė – tikra velniava ir raganynas! O kur raganos ir velniai, ten be linksmybių tiesiog niekaip!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.