Gegužės 5 d. – Tarptautinė akušerių diena

Saulė teka: 5 val. 35 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 58 min.

Pirmąjį žingsnį žengti ir pirmąjį žodį tarti vaiką išmoko tėvai, o pirmąjį įkvėpimą – akušeriai.<br>M. Vidzbelis
Pirmąjį žingsnį žengti ir pirmąjį žodį tarti vaiką išmoko tėvai, o pirmąjį įkvėpimą – akušeriai.<br>M. Vidzbelis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 5, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:28 AM

Su vardo diena sveikiname Mykolą, Pijų, Barvydą, Angelą, Nerį, Ireną, Sigitą

Šią dieną Lietuvoje Nėra šalies, kurioje nebūtų minima brangiausio, svarbiausio ir labiausiai tave mylinčio žmogaus, mamos, diena. Lietuvoje tai pirmasis gegužės sekmadienis, tačiau niekas negali uždrausti šios dienos minėti kartu su visomis šalimis (kitą sekmadienį, pavyzdžiui, motinos diena JAV). Mama yra žmogus kuris padovanojo tau pasaulį, o Pasauliui – tave. Ir jei būna tarpusavio nuoskaudų dabar, ateity suprasi, kokie tai niekai. Tad, kad meilės ir dėkingumo akimirkos neliktų tik atsiminimuose ir nereikėtų gailėtis dėl kasdienybėje paskendusių progų padėkoti – pasveikink ją šiandien. Ji ne tik tau, ji visam Pasauliui yra vienintelė.

1948 m. įkurta Vakarų Lietuvos (Jūros) partizanų sritis. Srities štabo vadu paskirtas Vytautas Gužas-Kardas.

1977 m. Salduvės piliakalnyje, Šiaulių mieste, iškilmingai atidengtas memorialas karžygiams atminti. Nors tris automatais ginkluotus žmones su šalmais galima palaikyti ir Sovietų, ir Vokiečių, ir Lietuvių kariuomenės kariais, 1992 m. paminklą mėgino susprogdinti. Vėliau, vandalams pradėjus nuo jo plėšti varinę skardą, memorialas buvo demontuotas.

2003 m. aplinkos ministras išleido įsaką, kuriuo šią dieną paskelbė Lietuvos vandentvarkos ūkio darbuotojų profesine švente. Taigi, sveikiname geriamo vandens kokybės ir nuotekų šalinimo sistemų prižiūrėtojus. Valio santechnikams! Ne, rudam vandeniui iš čiaupo!

Šią dieną pasaulyje

Kad dabar Europos dienos, žino visi užsukę į Vilniaus centrą. Bet mažai kas žino, kad tos dienos yra dvi. Šiandien – Europos Tarybos diena. Viskas labai paprasta: Europos Taryba įkurta 1949 m. gegužės 5-ąją, tad 1964 m. ši diena ir paskelbta švente.

Penkto mėnesio penktoji diena tapo Vaikų diena Japonijoje, Pietų Korėjoje, Kinijoje, Taivanyje, Vietname ir t. t. Tiesa, anksčiau šiuo metu buvo minima tik berniukų šventė. Įvairiose šalyse šventė vadinosi skirtingai, tačiau tradicijos gana panašios. Japonijoje jau nuo 600 m. buvo švenčiama „Tango no Sekku“. Tądien kiekvienam šeimos vyrui lauke turi būti iškabintas spalvotas popierinis karpis, o patys vyrai ir berniukai turi maudytis vilkdalgių vonioje. Manome, kad Lietuvoje tiks ir pirtis… O ir karpis gali būti keptas…

Idėja pagerbti akušerius jiems skirta diena gimė 1987 m. Tarptautinėje akušerių konferencijoje, Olandijoje. Kaip sugalvojo, taip ir padarė – nuo 1991 m. ši diena minima bent 50 pasaulio šalių.

Kirgizijoje – konstitucijos diena. Tailande – karūnavimo diena (minimas karaliaus Ramos IX karūnavimas 1950 m.). Albanai kankinių dieną prisimena visus, kritusius kovoje už šalies nepriklausomybę. Danija ir Olandija mini išlaisvinimo dieną. Etiopijoje – patriotų pergalės diena.

1494 m. K. Kolumbas atvyko į Jamaiką ir paskelbė ją Ispanijos karūnuos žeme.

1809 m. Mary Kies tapo pirmąja amerikiete, kuri už savo išradimą gavo patentą. JAV patentas jai buvo išduotas už sukurtą originalią šilko ir siūlų audimo techniką.

1821 m. ištremtas į šv. Elenos sąlą Atlanto vandenyno pietuose, mirė Prancūzijos imperatorius Napoleonas I.

1835 m. Belgijoje, tarp Briuselio ir Mecheleno miestų, pradėjo kursuoti pirmasis kontinentinėje Europoje keleivinis traukinys.

1865 m. Ohajo valstijoje įvykdytas pirmasis JAV istorijoje traukinio apiplėšimas. Netrukus traukinių apiplėšimai tapo mėgstamiausiu nusikaltėlių užsiėmimu, o vėliau – mėgstamiausia filmų apie kaubojus kūrėjų tema.

1891 m. Niujorke (JAV) duris atvėrė garsioji muzikos salė, vėliau pavadinta „Carnegie Hall“. Iškilmingame atidaryme žiūrovams koncertavusiam orkestrui dirigavo garsus Rusijos kompozitorius Piotras Čaikovskis.

1905 m. Londone prasidėjo nužudymų įtariamų brolių Strattonų teismas, kuriame pirmą kaltinimo įrodymu tapo piršto atspaudas.

1911 m. įvyko pirmasis Azijoje sukonstruoto lėktuvo skrydis. Japonų jūreivio Sandzi Nagahara sukurtas aparatas nuskriejo 60 metrų.

1945 m. Prahoje prasidėjo sukilimas prieš fašistų okupantus. Čekai per radiją kreipėsi į amerikiečius ir sovietus, prašydami ateiti į pagalbą. Tačiau kadangi pagal Vakarų sąjungininkų susitarimą su Kremliumi Čekoslovakija buvo atiduota į SSRS sferą, amerikiečiai į Prahą nėjo.

1994 m. Armėnija ir Azerbaidžanas pasirašė Biškeko protokolą, kuriuo, jei ne išsprendė, tai bent įšaldė, kalnų Karabacho konfliktą.

2010 m. Graikijoje prasidėjo masiniai protestai ir agresyvus streikai. Taip „darbščioji“ ir visuomet „sąžiningai“ mokesčius mokėjusi Graikijos liaudis reagavo į vyriausybės priimtą taupymo politiką, mėginant sureguliuoti šalies skolų krizę ir išvengti bankroto.

Amerikiečiai mini naminio alaus dieną, tegul jie ten ir mini – mes Lietuvoje kovojame su girtuoklyste, todėl, matyt, kada nors gersime mažiau, va! Na, o paminėti karikatūrų paišytojų ar nemokamų komikso knygelių dieną – galime. Pamėginkime šiandien gražiai nupiešti mylimą žmogų. Jei tas paklaus, kas čia per beždžionė – karikatūristo talentą turime!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.