Gegužės 6 d. – Tarptautinė diena be dietų

Saulė teka: 5 val. 32 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 00 min.

Kiekvienas žmogus, būdamas toks, koks jis yra, gali rasti savo laimę. Dietos dažnai mus paverčia kitokiais, negu esame iš prigimties, tad ar nepaklaidina jos tos laimės? Žiūrint į šią nuotrauką gali kilti daug minčių, bet viena jų - geriau laikytis artimo žmogaus rankos negu dietos.<br>A.L. montažas
Kiekvienas žmogus, būdamas toks, koks jis yra, gali rasti savo laimę. Dietos dažnai mus paverčia kitokiais, negu esame iš prigimties, tad ar nepaklaidina jos tos laimės? Žiūrint į šią nuotrauką gali kilti daug minčių, bet viena jų - geriau laikytis artimo žmogaus rankos negu dietos.<br>A.L. montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2013, 2:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:25 AM

Su vardo diena sveikiname Minvydą, Liucijų, Benediktą, Juditą, Eidmantę, Bronę

Šią dieną Lietuvoje

1499 m. pasirašytas Lietuvos ir Lenkijos sąjungos aktas. Abiem valstybėms jis atrodė naudingas, nes Lenkijai reikėjo Lietuvos paramos gresiant karui su totoriais, o Lietuvai – Lenkijos pagalbos tvarkant santykius su Maskva. Sąjungos akte buvo sutarta, kad nė viena valstybė be antros valstybės žinios negali rinktis sau valdovo. 

1906 m. Vilniaus rotušėje suvaidintas pirmasis lietuviškas spektaklis po spaudos draudimo panaikinimo. Tai buvo tragedija „Pilėnų kunigaikštis“. 1936 m. Kaune įvyko pirmasis profesionalaus lietuviško lėlių teatro pasirodymas.

1952 m. gimė vienas talentingiausių visų laikų Lietuvos lakūnų, akrobatinio skraidymo meistras, Europos ir pasaulio čempionas Jurgis Kairys. 1992 m. gimė vienas talentingiausių jaunosios kartos Lietuvos krepšininkų, LKL ir LKF čempionas, „Lietuvos ryto“ krepšinio komandos žaidėjas NBA naujokų biržoje penktuoju šaukimu pasirinktas „Toronto Raptors“ klubo, Jonas Valančiūnas.

Šią dieną pasaulyje

Slavų ortodoksai švenčia šv. Jurgio dieną, o rusai – dar ir Maskvos herbo bei vėliavos dieną. Gruzijoje – Policijos diena. Sirijos ir Libano žmonės Kankinių dieną prisimena kovotojus už laisvę. 1916 m. osmanų okupantai Damaske ir Beirute vykdė mirties bausmes šių šalių nacionalistams.

Turkijoje ir visur kitur, kur gyvena tiurkai, prasideda pavasario festivalis Hidirellez. Pasak legendos, šią dieną susitiko pranašai Hiziras ir Elijus, todėl festivalis ir vadinasi abiejų vardais. Šiandien pavasarį švenčia ir krikščioniškos Balkanų tautos – tradiciją joms atnešė ilgai šias žemes kontroliavusi Osmanų imperija.

1527 m. ispanų ir vokiečių kariai nusiaubė Romą. Prieš tai įveikę Romos sąjungininkų prancūzų armiją, kariai negavo sutarto atlyginimo, tad vadams nieko kito neliko, tik leisti jiems užimti ir išgrobstyti menkai ginamą turtingą miestą. Manoma, kad būtent šis įvykis buvo renesanso eros pabaiga.

1682 m. Prancūzijos karalius Liudvikas XIV perkėlė savo rezidenciją iš Paryžiaus į Versalio rūmus. Vėliau šie rūmai tapo absoliučios monarchijos, kuri tuo periodu įsigalėjo Prancūzijoje, simboliu.

1844 m. Londone pradėjo veikti „Glacariumas“ – pirmoji čiuožykla dirbtinai užšaldytu ledu.

1882 m. JAV kongresas priėmė kinų išgyvendinimo įstatymą. Dar neseniai į JAV statyti geležinkelių ir kurti pramonę vežti kinai staiga prarado galimybę imigruoti į šalį ir jiems buvo uždrausta tuoktis su baltaisiais. Tai paskatino prekybą žmonėmis ir… pagerino japonų gyvenimą (įstatymas draudė atvykti tik kinams). 1924 m. pataisytas aktas apribojo bet kokią imigraciją iš Azijos šalių. Apribojimai buvo panaikinti tik 1943 m., o santuokos su baltaisiais legalizuotos 1948 m. Ir tai šalyje, kuri vadina save žmogaus teisių lopšiu ir visą pasaulį auklėja, kaip nebūti rasistais?

1889 m. Paryžiuje vykusioje pasaulinėje parodoje oficialiai atidarytas Eifelio bokštas. Dabar pamėginkime įsivaizduoti, kaip į tokį prie istorinės miesto aplinkos nederantį modernių metalo konstrukcijų statinį reaguotų Lietuvos paveldosaugininkai?.. Na, va, ir aišku, kodėl neturim visam pasauliui žinomų išskirtinių statinių.

1937 m. įveikęs Atlantą Vokietijos keleivinis dirižablis „Hindenburgas“, mėginant jį prišvartuoti Naujajame Džersyje, užsiliepsnojo ir per minutę visiškai sudegė. Žuvo 36 žmonės, o pasaulio inžinieriai ligi šiol vengia kurti lengvesnį už orą keleivius gabenantį transportą.

1960 m. britų televizija pirmą kartą transliavo karališkąsias vestuves. Princesės Margaret ir Antony Armstrongo Jonesp santuokos ceremoniją Vestminsterio abatijoje stebėjo 20 mln. televizijos žiūrovų.

1994 m. iškilmingai atidarytas Eurotunelis po Lamanšu, sujungęs žemyninę Europą su Britanijos sala. 50,5 km ilgio tunelio, kurio 39 km eina po vandeniu, atidaryme dalyvavo Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II ir Prancūzijos prezidentas F. Mitterand'as.

2001 m. popiežius Jonas Paulius II tapo pirmuoju katalikų popiežiumi, įžengusiu į musulmonų mečetę. Tai įvyko per kelionę į Siriją.

Diena be dietų! Kimšk bandeles ir karbonadus pasistiprindamas taukais, žiaumok cepelinus ir kebabus, gerk grietinėlę su spirgais… Žodžiu, jei dar yra kur atleisti diržo sagtį – teks atleisti! Na, o jei rimtai – puiki diena pagalvoti, kuo lieknumas skiriasi nuo anoreksijos ir kur vis dėlto glūdi laimė. Beje, šiandien dar ir Diena be namų darbų. Deja, jei ta proga jų neruoši, vertėtų prisiminti, kad rytoj – jau kita diena, ir pasiteisinti kažkokiomis progomis gali nepavykti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.