Gegužės 7 d. – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Saulė teka: 5 val. 30 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 02 min.

Kai staugiame arenose ir drebame prieš televizorių ekranus, nė negalime įsivaizduoti, kad iki lemiamos 1937 m. pergalės Lietuvoje krepšinis beveik nebuvo žinomas.<br>M. Kulbis
Kai staugiame arenose ir drebame prieš televizorių ekranus, nė negalime įsivaizduoti, kad iki lemiamos 1937 m. pergalės Lietuvoje krepšinis beveik nebuvo žinomas.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 7, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:52 AM

Su vardo diena sveikiname Stanislovą, Butautą, Domicijoną, Danutę, Rimutę, Domicelę

Šią dieną Lietuvoje

1904 m. stiprėjant pasipriešinimui, Vilniaus generalgubernatorius Sviatopolkas Mirskis ir Kauno gubernatorius Veriovkinas per medžioklę Lietuvoje įtikino carą Nikolajų II panaikinti lietuviškos spaudos draudimą. Nuo šios dienos, po 40 draudimo metų, lietuviškai spaudai lotyniškoms raidėms pradėta taikyti tokia pat tvarka, kaip visai kitai spaudai.

1937 m. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Rygoje (Latvija) vienu tašku įveikė Italijos komandą (24:23) ir užsitikrino antrojo Europos čempionato auksą. Tai buvo tuo nuostabiau, kad Lietuvoje krepšinis praktiškai nebuvo žinomas, lietuviai pirmą kartą dalyvavo tokio masto varžybose, o viso pasaulio specialistai jiems pranašavo autsaiderių vaidmenį. Čempionato favoritais laikyti latviai su lietuviais nė nesusitiko. Traukiniu į Lietuvą grįžusią komandą kiekvienoje stotelėje sveikino minios gerbėjų. Taip ir atsirado antroji Lietuvos religija.

Šią dieną pasaulyje

Rusijoje, Baltarusijoje ir Bulgarijoje minima Radijo diena. 1895 m. rusų fizikas Aleksandras Popovas pirmą kartą viešai pademonstravo savo išrasto radijo siųstuvo ir imtuvo darbą. Vakarų pasaulyje šio įrenginio išradėjais laikomi Tesla (1893 m. pademonstravęs elektromagnetinio impulso perdavimo galimybes) ir Marconis, kuris 1896 m. gavo pirmąjį patentą radijui. Tiesa, Marconio radijas rėmėsi to paties Popovo ir Teslos išradimais, tačiau kas kaltas, kad jis pirmasis kreipėsi į patentų biurą?

Kazachstanas šiandien mini Tėvynės gynėjų dieną, o Rusijoje dar ir Rusijos federacijos ginkluotųjų pajėgų įkūrimo diena.

351 m. Palestinoje prasidėjo žydų sukilimas prieš Romos imperiją ir konkrečiai - prieš vietininko, cezario Konstantino Gallo, valdymą. Sukilimas buvo žiauriai numalšintas.

1429 m. šešiolikmetė Žana d’Ark pati išsitraukė jai į petį įsmigusią strėlę, grįžo į mūšio lauką ir jos vadovaujami kariai po ilgos apgulties pagaliau apgynė nuo anglų Orleano miestą. Ši pergalė laikoma persilaužimo momentu šimtamečiame kare (1337-1453 m.) tarp Prancūzijos ir Anglijos.

1718 m. Jeanas Baptiste'as Le Moyne de Bienville'as dabartinėje Luizianos valstijoje (JAV) įkūrė Naujojo Orleano miestą.

1824 m. Vienoje (Austrija) įvyko pasaulinė Ludwigo van Beethoveno devintosios simfonijos D-moll premjera. Kompozitorius joje dalyvavo, tačiau būdamas praktiškai kurčias orkestrui nebedirigavo. Tai buvo paskutinė užbaigta genijaus simfonija, kuri šiuo metu tapo oficialiu Europos himnu.

1915 m. Vokietijos povandeninis laivas U-20 torpedomis nuskandino keleivinį lainerį „Lusitania“. Žuvo 1198 keleiviai. Šis įvykis smarkiai paveikė visuomenės nuomonę JAV – net tie, kurie ligi tol rėmė Vokietijos siekius, nusistatė prieš imperiją.

1920 m. Maskvoje pasirašyta sutartis, kuria sovietų Rusija pripažino nepriklausomą Gruzijos Demokratinę Respubliką. Po pusmečio bolševikai sutartį sulaužė ir užpuolė šalį.

1945 m. generolas Alfredas Jodlas Reimse'as (Prancūzija) pasirašė besąlyginės kapituliacijos aktą ir tuo užbaigė Vokietijos dalyvavimą Antrajame pasauliniame kare. Dokumentas įsigaliojo kitą dieną.

1946 m. Japonijoje įkurta mažytė, tik 20 darbuotojų turinti, kompanija „Tokyo Telecommunications Engineering“. Mums ji tapo geriau žinoma nauju pavadinimu - „Sony“.

1986 m. kanadietis Patrickas Morrow tapo pirmuoju žmogumi, įveikusiu aukščiausias visų septynių žemynu viršukalnes.

1995 m. JAV aktyvistai pirmą kartą paminėjo Nacionalinę masturbacijos dieną. Diena minima ligi šiol, tik nuo 2001 m. nebe gegužės 7 d. Aktyvistų tikslas – įrodyti, kad tai, kuo užsiima 95 proc. vyrų ir 65 proc. moterų, nėra nuodėmė, gėda ar nenormalu. Atvirkščiai – įrodinėjama šio užsiėmimo, apie kurį vis dar vengiama garsiai kalbėti, nauda sveikatai.

1999 m. popiežius Jonas Paulius II atvyko į Rumuniją. Tai buvo pirmasis Romos Popiežiaus vizitas į valstybę, kurioje dominuoja rytų ortodoksų tikėjimas, po 1054 m. didžiojo Bažnyčios skilimo.

2000 m. po netikėto Boriso Jelcino atsistatydinimo jau kurį laiką šalies prezidento pareigas ėjęs Vladimiras Putinas inauguruotas Rusijos prezidentu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.