Gegužės 12 d. – Tarptautinė slaugytojų diena

Saulė teka: 5 val. 21 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 11 min.

Jei kartais atrodo, kad Lietuvos gailestingosios seselės ne tokios jau ir gailestingos, tai tik dėl to, kad užverstos popieriais nepamato ligonių.<br>V. Balkūnas
Jei kartais atrodo, kad Lietuvos gailestingosios seselės ne tokios jau ir gailestingos, tai tik dėl to, kad užverstos popieriais nepamato ligonių.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:53 PM

Su vardo diena sveikiname Achilą, Vaidutį, Nerijų, Nerėją, Nerį, Vilgailę

Šią dieną Lietuvoje

1923 m. pirmoji Antrojo Lietuvos Seimo rinkimų diena. Nors Antrojo Seimo darbo metu teko pakeisti keturias Vyriausybes, tai buvo vienintelis tarpukario Lietuvos Seimas, kuriam pavyko užbaigti įstatymu numatytą kadenciją.

1938 m. paskelbta „Valstybės žiniose“ įsigaliojo paskutinė tarpukario Lietuvos konstitucija. Po 1926 m. perversmo tapęs šalies diktatoriumi Antanas Smetona nutarė legalizuoti ir įtvirtinti absoliučią savo, kaip prezidento, valdžią. Pagal šią konstituciją Prezidentas renkamas septyneriems metams ir už savo veiksmus prieš nieką neatsiskaito. Po dvejų metų jam visai ne prieš konstituciją prireikė atsiskaityti ir už savo neveiklumą.

1990 m. Lietuva, Latvija ir Estija pasirašė deklaraciją „Dėl Lietuvos Respublikos, Latvijos Respublikos ir Estijos Respublikos santarvės ir bendradarbiavimo“.

Šią dieną pasaulyje

O gailestingosios seselės, jūs ligoniams – angelai, o sveikstantiems – karšti sapnai! Raudonojo Kryžiaus organizacijos sprendimu Slaugytojų diena minima šią dieną 1820 m. gimusios anglų medicinos sesers Florence Nightingale, kuri Krymo karo metu Turkijoje organizavo sužeistųjų slaugymą, o vėliau pirmoji rengė slaugių kursus Anglijoje, garbei. Reikia švęst – kas mes tokie, kad eitume prieš Raudonąjį Kryžių?

JAV, Australija, Kanada, Meksika, Olandija ir dar nemažai šalių antrąjį gegužės sekmadienį mini motinos dieną. Mes mamas sveikinome prieš savaitę – jau senokai, tad galima pakartoti.

Suomiai švenčia savo… suomiškumą. Jei tiksliau, tai suomių identiteto dieną ir nusipelniusio valstybininko Johano Vilhelmo Snellmano gimtadienį (1806 m.) Serbai mini respublikos armijos dieną.

1364 m. Krokuvoje įkurtas Jogailos Universitetas – seniausias universitetas Lenkijoje.

1551 m. Limoje (Peru) įkurtas Nacionalinis San Marko Universitetas – seniausias universitetas visoje Amerikoje.

1780 m. Amerikos išsivadavimo karo metu Britų armija laimėjo didžiausią savo pergalę – išstūmė amerikiečius iš Charlestono (Pietų Karolina) miesto.

1941 m. inžinierius Konradas Cūzė (Konrad Zuse) Berlyne (Vokietija) pristatė pirmąjį pasaulyje dirbanti, programuojamą automatinį kompiuterį Z3. Tais pačiais metais jis pagamino ir pirmąjį komercinį kompiuterį Z4, o 1946 m. sukūrė pirmąją kompiuterių programavimo kalbą, Plankalkul. Oficialiai seniausių pasaulio kompiuteriu vadinamas „Mark 1“ už Z3 jaunesnis 5 mėnesiais.

1942 m. Osvencimo koncentracijos stovykloje 1,5 tūkst. žydų nužudyti dujų kamerose.

1949 m. palaužta JAV karinių pajėgų organizuoto „oro koridoriaus“ produktų tiekimo į apsuptą Vakarų Berlyną, Sovietų Sąjunga oficialiai nutraukė nenorėjusios prisijungti prie komunistinio pasaulio miesto dalies blokadą. Blokados metu amerikiečiai į miestą lėktuvais gabeno ne tik maistą, bet ir anglį, ir iš lėktuvų vaikams mėtė kramtomąją gumą.

1955 m. Austrija, kurią po antrojo pasaulinio karo okupavo sąjungininkų kariuomenės, atgavo savo nepriklausomybę.

1965 m. nesuveikus stabdančioms raketoms į Mėnulio paviršių atsitrenkė ir sudužo nepilotuojamas Sovietų kosminis laivas „Luna 5“. Skrydžio tikslas buvo ištirti švelnaus nusileidimo mėnulyje galimybes. Ištyrė kietą nusileidimą.

1982 m. vykstant procesijai prie Mergelės Marijos apsireiškimo vietos Fatimoje (Portugalija) apsauginiai laiku sustabdė ultra konservatyvų ispanų kunigą Chuaną Fernandezą Krohną, kuris durtuvu rengėsi nužudyti Popiežių Joną Paulių II. Kunigėlis buvo nepatenkintas antrojo Vatikano susirinkimo (1962-1965) reformomis ir šventai tikėjo, kad Jonas Paulius yra Maskvos agentas.

2006 m. vietiniai Irano azerbaidžaniečiai įsižeidė dėl karikatūros išspausdintos viename vietiniame žurnale. Visame Irane prasidėjo masinės riaušės.

2008 m. Sičuano provincijoje (Kinija) įvyko 8 balų žemės drebėjimas, kurio metu žuvo 69 000 žmonių.

Antrąjį gegužės šeštadienį amerikiečiai švenčia mini golfo dieną. Švenčia, aišku, tik tie kurie žino, kad tokia yra – kiti tą mini golfą žaidžia šiaip sau. Tačiau pasiūlymas neblogas – beveik sportas ir po atviru dangumi, o nevargina. Be to šiandien kai kas mini samdomų auklių dieną. Kai kas, tai ne tos mamos, kurios neturi už ką tų auklių samdyti, kurios bijodamos prarasti išmokas pačios užsidarė namie ir ne tos, kurias valkioja po teismus, nes norėjo užsitikrinti, kad pinigų auklėms pakaks. Aišku, nešvenčia ir tų mamų nepasamdytos auklės. Užtat visi kiti gali iškilmingai paminėti bent vienos specialybės, kuri nenukentės pakeitus individualios veiklos pažymų veikimo tvarką, atstoves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.