Gegužės 13 d. – Meilės diena

Saulė teka: 5 val. 19 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 13 min.

Žmonijos istorija daug kartų įrodė, kad gėrime geriau ieškoti skonio, o ne poveikio. Kokteilio kūrimas – puikus meninės saviraiškos būdas. Sumaišai pomidorų sultis su pienu ir... ne, kažkas ne taip...<br>V. Ščiavinskas
Žmonijos istorija daug kartų įrodė, kad gėrime geriau ieškoti skonio, o ne poveikio. Kokteilio kūrimas – puikus meninės saviraiškos būdas. Sumaišai pomidorų sultis su pienu ir... ne, kažkas ne taip...<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:21 PM

Su vardo diena sveikiname Tautmilą, Alvydę, Mildą, Ofeliją

Šią dieną Lietuvoje

Senovės graikai ją vadino Afrodite, romėnai – Venera, o lietuviai – Milda. Spėjama, kad kadaise deivės Mildos šventykla Vilniuje stovėjo ant Trijų kryžių kalno. Taigi, kam nosį riečia vasario 14 d. minima vakarietiška malonumų diena, galite švęsti meilės, piršlybų ir giminės tęstinumo dievaitės Mildos šventę.

1863 m. Rusijos caras paskyrė Michailą Muravjovą Vilniaus, Gardino, Kauno ir Minsko generalgubernatoriumi, Vilniaus karinės apygardos armijos vadu bei vyriausiuoju Vitebsko ir Mogiliovo gubernijų viršininku. Gavęs pareigas Muravjovas pasižymėjo ypatingu žiaurumu malšindamas sukilimą Lietuvoje ir Lenkijoje, už ką buvo pramintas „koriku“. Rusijoje, atvirkščiai, aristokratija ir inteligentija žavėjosi Muravjovo darbštumu, atsidavimu ir aktyviu darbu „grąžinant šiaurės vakarų kraštams jų istorines rusiškas ir pravoslaviškas šaknis“. Tiesa, kai Peterburgo aristokratai rinko parašus, norėdami pasveikinti Muravjovą sėkmingai numalšinus lenkų sukilimą, Peterburgo gubernatorius A. A. Suvorovas pasirašyti atsisakė ir viešai išvadino lietuvių žudiką „žmogėdra“.

Šią dieną pasaulyje

Fidžio salose švenčiama Rotuma diena. Reta šventė pasaulyje – vietiniai žmonės švenčia dieną, kuomet jų šalį aneksavo Jungtinė Karalystė (1881 m.). 

1787 m. iš Anglijos į Australiją išplaukė vienuolika laivų, kuriems vadovavo kapitonas Arthuras Phillipas. Laivai gabeno pirmuosius kalinius į Australijoje kuriamą nuteistųjų koloniją. Keista, kad vėliau tapusi didžiuliu Britanijos kalėjimu kuriame daugelis gyventojų yra nusikaltėliai, Australija dabar virto savarankiška valstybe ir, spėkite, kas tvarkosi sėkmingiau – nusikaltėlių anūkai, ar lietuvių karžygių palikuonys?

1846 m. JAV paskelbė karą Meksikai. Meksikiečiams niekaip nesusitaikant su tuo, kad 1845 m. Teksasas tapo JAV dalimi, prasidėjo karas. Net JAV užėmus visą Kaliforniją ir šiaurines provincijas, Meksikos vyriausybė nesutiko atiduoti šiaurinių teritorijų JAV. Tik kai amerikiečių armija užėmė Mechiko miestą, Meksikos vyriausybė kapituliavo ir už valstybės skolos atleidimą bei 18 mln. dolerių pripažino Naująją Meksiką ir Kaliforniją JAV dalimi.

1848 m. pirmą kartą atliktas Suomijos nacionalinis Himnas.

1880 m. Tomas Edisonas Menlo parke (New Jersey, JAV) atliko pirmuosius elektrinio geležinkelio bandymus.

1888 m. Brazilijoje priimtas „Auksinis įstatymas“ (Lei Aurea), kuriuo šaly panaikinta vergovė.

1909 m. Milane startavo pirmosios dviračių lenktynės Giro d’Italia. Jas nugalėjo italų dviratininkas Luigi Ganna.

1912 m. Jungtinėje Karalystėje įkurtos Karališkosios karinės oro pajėgos.

1917 m. Fatimoje (Portugalija) trys vaikai pranešė, kad jiems apsireiškė švenčiausioji Mergelė Marija. Šv. Marijos apsireiškimas Fatimoje vienas iš tų, kuriuos pripažino katalikų bažnyčia.

1940 m. Fašistinė Vokietija įsiveržė į Prancūziją ir pradėjo šalies okupavimą.

1950 m. Silverstouno trasoje (Anglija) įvyko pirmosios pirmojo „Formulės-1“ pasaulio čempionato lenktynės.

1951 m. San Marcoso universiteto įkūrimo 400-ųjų metinių proga, Limoje (Peru) atidarytas pirmasis daug žiūrovų talpinantis universalus stadionas. Vilniaus universitetui jau daugiau negu 500 metų, deja…

1958 m. grupė Prancūzijos karininkų Alžyre surengė pučą, reikalaudami, kad būtų suformuota nacionalinės vienybės Vyriausybė, kuriai vadovautų Charles de Gaulle'is ir Alžyras toliau liktų Prancūzijos kolonija.

1981 m. šv. Petro aikštėje, Romoje (Italija) Mehmetas Ali Agdža pasikėsino nužudyti popiežių Joną Paulių II. Šūvio sužeistas popiežius skubiai operuotas ir jo gyvybę pavyko išgelbėti. Ali Agdža 2000 m. iš Italijos kalėjimo buvo perkeltas į Turkiją, o 2006 m. išleistas į laisvę. Tačiau po savaitės Turkijos aukščiausiasis teismas nusprendė, kad laikas, kurį ji sėdėjo Italijoje negali būti išskaičiuotas iš Turkijos teismo jam paskirtos bausmės už žurnalisto Abdi Ipekči nužudymą ir Mehmetas vėl atsidūrė už grotų.

1995 m. 33 metų amžiaus britė Alison Hargreaves tapo pirmąja moterimi, kuri be nešikų pagalbos ir be deguonies kaukės pasiekė Everesto viršukalnę.

Pasaulinė kokteilių diena, kas ir džiugina. Tiesa, jau pirmadienis, bet pieniški kokteiliai rytojaus negadina! Kokteilių diena minima pagerbiant kokteilių sudarymo meną, istoriją ir skatinant atsakingai žiūrėti į alkoholio vartojimą. Beje, pirmą kartą kokteilis JAV spaudoje paminėtas 1806 m., o europiečiai juos atrado 1889 m., Paryžiuje vykusios pasaulinės parodos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.