Gegužės 14 d. – pilietinio pasipriešinimo diena

Saulė teka: 5 val. 17 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 14 min.

Pilietinių protestų gausa nurodo, kiek tauta verta savo valstybės – juk protestuoja tie, kuriems rūpi, kad ji būtų tvarkoma teisingiau. Na, o bėgančių iš šalies skaičius nurodo, kiek tauta nesubrendusi valstybei – nepatinka, kaip ji tvarkoma, bet užuot siekę kažką pakeisti, lengva ranka atsisako Tėvynės. Kaip manote, ko verti mes?<br>V. Balkūnas
Pilietinių protestų gausa nurodo, kiek tauta verta savo valstybės – juk protestuoja tie, kuriems rūpi, kad ji būtų tvarkoma teisingiau. Na, o bėgančių iš šalies skaičius nurodo, kiek tauta nesubrendusi valstybei – nepatinka, kaip ji tvarkoma, bet užuot siekę kažką pakeisti, lengva ranka atsisako Tėvynės. Kaip manote, ko verti mes?<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:07 PM

Su vardo diena sveikiname Motiejų, Gintarą, Bonifacą, Vildą, Gintarę

Šią dieną Lietuvoje

1952 m. Čikagoje lietuvio ir italės šeimoje gimė vienas žymiausių pasaulyje lietuviško kraujo turinčių žmonių – Holivudo režisierius, 1994 m. „Oskaro“ už geriausią filmą laureatas Robertas Zemeckis. 1981 m. gimė viena dažniausiai Lietuvoje žvaigžde vadinamų moterų – dainininkė Karina Krysko.

1972 m. Kauno muzikinio teatro sodelyje devyniolikmetis jaunuolis Romas Kalanta apsipylė benzinu ir susidegino. Neanalizuosime jo savižudybės motyvų ir kiek etiška pagal savižudybes pirmaujančioje šalyje savižudį skelbti didvyriu. Svarbiausia, kad pasklido gandai, jog jis nusižudė protestuodamas prieš sovietų santvarką ir šaukdamas „Laisvę Lietuvai!“. Išgirdę tai žmonės pradėjo rengti masines eitynes, jų metu skandavo politinius šūkius – užgimė tikras pilietinis pasipriešinimas sistemai. Neramumus sovietai nuslopino gegužės 19 d. Daugiau kaip 400 žmonių buvo suimta, hipių laisvės dvasią pajutusi Lietuva vėl įspausta į griežtos kontrolės rėmus, tačiau R. Kalanta ir dabar išliko pilietinio pasipriešinimo simboliu. Tik nemėgink to kartoti. Susideginęs virsi ne simboliu, o tiesiog nuodėguliu – Lietuva jau laisva, pasipriešinti gali ir gyvas būdamas.

Šią dieną pasaulyje

Dviejų kruviniausių pilietinių karų iškankintoje Liberijoje tikrai aktuali šiai šaliai - Nacionalinės vienybės diena.

1607 m. dabartinėje Virdžinijos valstijoje anglų persikėlėliai įkūrė nuolatinę gyvenvietę Džeimstauną. Šis tapo pirmuoju kolonistų miestu teritorijoje, kurią dabar užima JAV.

1643 m. mirus tėvui Liudvikas XIV tapo Prancūzijos karaliumi. Vėliau pramintas Karaliumi Saule jis ir dabar laikomas absoliučios monarchijos simboliu bei ilgiausiai Europos istorijoje valdžiusiu karaliumi – soste jis išbuvo 72 metus. Gal todėl, kad 1643 m. jam buvo tik ketveri?

1787 m. Filadelfijoje susirinko delegatai iš visų Amerikos valstijų, kad sudarytų JAV Konstituciją. Suvažiavimui vadovavo George'as Washingtonas.

1796 m. Edwardas Jenneris atliko pirmąjį vakcinavimą nuo raupų.

1889 m. Londone savo veiklą pradėjo labdaringa nacionalinė organizacija žiauraus elgesio su vaikais prevencijai.

1900 m. Paryžiuje be jokios atidarymo ceremonijos prasidėjo antrosios moderniųjų laikų olimpinės žaidynės. 19 skirtingų sporto rungčių varžėsi apie 1000 atletų. Šiose žaidynėse pirmą kartą dalyvavo moterys, o anglė tenisininkė Charlotte Cooper tapo pirmąja moterimi – olimpine čempione. Buvo ir keistų dalykų – plaukimo varžybos vyko purvinoje Senos upėje, šauliai šaudė į gyvus balandžius, tad Eifelio bokšto papėdė priminė sprogimą skerdykloje, o maratone nugalėję du prancūzai, atrodo, tiesiog pasirinko trumpesnį kelią – jie vieninteliai finišą pasiekė neišsiterlioję purvu.

1939 m. Lina Medina tapo jauniausia mama medicinos istorijoje, kurios motinystė įrodyta ir patvirtinta. Peru indėnė L. Medina pagimdė sūnų pati būdama penkerių metų ir 7 mėnesių amžiaus, o jos motina tvirtino, kad dukra pastojo nuo dvasių. Lina iki šiol gyvena neturtingame Peru regione ir iki šiol atmeta visus žurnalistų pasiūlymus duoti interviu.

1948 m. Izraelis paskelbė, kad tapo nepriklausoma valstybe su savo vyriausybe. Tuoj pat po paskelbtos nepriklausomybės Izraelį užpuolė jį supančios arabų šalys, prasidėjo 1948 metų Izraelio-arabų karas.

1955 m. aštuonios socialistinio Rytų Europos bloko šalys, tarp jų ir SSRS, pasirašė sutartį, kuri vadinama Varšuvos paktu. Prasidėjo kelis dešimtmečius trukusi NATO ir Varšuvos sutarties šalių priešprieša, pavadinta Šaltuoju karu.

1970 m. Rytų Vokietijoje įkurta nuolatinė sovietų armijos grupė.

1973 m. JAV į Žemės orbitą paleido pirmąją savo kosminę stotį „Skylab“. Paleidžiant stotis buvo apgadinta – nuplėštas skydas, turėjęs saugoti stotį nuo meteoritų ir Saulės radiacijos, bei prarasta didžioji energijos dalis. Pirmoji į stotį pasiųsta kosmonautų komanda ją suremontavo, pirmą kartą žmonijos istorijoje darbus atlikdami atvirame kosmose. Stotis orbitoje išbuvo iki 1979 m.

Na, taip, šiandien Pasaulinė nuogalių sodininkystės diena ir prieš šį faktą nepapūsi. Nesakome, kad savo sodo sklypuose privalote darbuotis nuogi, tačiau kažkas kažkur pasaulyje taip tikrai darys. Tikimės, kad jų sodus supa pakankamai aukštos tvoros. Kaimynai juk neprivalo kankintis už langų matydami, pripažinkime, ne visuomet tobulus sodininkų kūnus. Taigi, patartume nuogalių sodininkystę pradėti praktikuoti vieniems miegamajame – apsinuoginę palaistote gėlytę, o jei toji nuvys, vadinasi, nuogalių sodininkystė - ne jums.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.