Gegužės 16 d. – Tarptautinė Baltijos jūros delfino diena

Saulė teka: 5 val. 13 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 18 min.

JAV aktorei ir jaunos kartos sekso simboliui Megan Fox šiandien sueina 27 metai. Dėl gausių tatuiruočių, drąsių kalbų apie seksą, tamsių plaukų ir karšto būdo ji dažnai vadinama naująja Angelina Jolie.<br>Reuters
JAV aktorei ir jaunos kartos sekso simboliui Megan Fox šiandien sueina 27 metai. Dėl gausių tatuiruočių, drąsių kalbų apie seksą, tamsių plaukų ir karšto būdo ji dažnai vadinama naująja Angelina Jolie.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:59 PM

Su vardo diena sveikiname Andrių, Ubaldą, Vaidmantą, Gilviną, Taurą, Bitę

Šią dieną Lietuvoje

Lietuvos jūrų muziejus kasmet gegužės 16 d. kviečia į Tarptautinės jūros kiaulės (Baltijos delfino) dienos minėjimą. Tai retas delfinas – pastarąjį kartą Lietuvos žvejai Baltijos jūroje tokį pagavo ir į muziejų atgabeno 2003 m. vasario 23 d.

1945 m. Simno valsčiaus Kalniškės miške (Alytaus r.) sovietų NKVD kariuomenė, talkinama vietinių stribų, apsupo J. Neifaltos-Lakūno vadovaujamą 60–120 partizanų būrį. Žuvo 44 kovotojai, tačiau sutemus partizanai iš apsupties išsiveržė.

1956 m. gimė kompozitorius ir kultūros veikėjas Faustas Latėnas. 1983 m. gimė krepšininkas Mindaugas Katelynas, o 1988 m. – krepšininkas Martynas Gecevičius.

Šią dieną pasaulyje

Malaizijoje šiandien - Mokytojų diena. Pietų Sudane, prezidento Salvos Kiir Mayardo paskelbta Nacijos diena.

Irake minima klaikoka Masinių kapaviečių diena. Tokiomis vadinami nepažymėti kapai, kuriuose palaidoti bent šeši žmonės. Jų labai daug aptikta po to, kai JAV pajėgos nuvertė Sadamo Husseino režimą – jau pranešta apie 250 tokių kapaviečių, kuriose dažniausiai palaidoti Husseino aršiai nemėgti kurdai.

1527 m. Florencijos (Italija) miestelėnai antrą kartą išvijo miestą valdžiusią Mediči dinastiją ir atkūrė Florencijos Respubliką.

1770 m. keturiolikmetė Marija Antuanetė ištekėjo už penkiolikmečio Luiso Augusto, kuris vėliau tapo Prancūzijos karaliumi. Prancūzai austrės nepamilo, tad po revoliucijos nubaudus jos vyrą mirties bausme, Marija Antuanetė pragyveno tik 9 mėnesius – melagingai apkaltinta išdavyste, pinigų vogimu, orgijų organizavimu ir savo sūnaus tvirkinimu (kai kas niekada nesikeičia), 1793 m. spalio 16 d. paskutiniai jos žodžiai buvo: „Atleiskite, pone, aš netyčia.“ Tai pasakė budeliui, kuriam užmynė ant kojos.

1843 m. link JAV šiaurės-vakarų Ramiojo vandenyno pakrantės pajudėjo pirmoji didžiulė pionierių persikėlėlių vežimų vilkstinė. Prasidėjo didysis Vakarinės pakrantės apgyvendinimas, apdainuotas daugybėje vesterno žanro filmų ir knygų.

1891 m. Frankfurte (Vokietija) prasidėjo tarptautinė elektrotechnikos paroda. Joje pirmą kartą buvo pristatyta didelių nuotolių aukštos įtampos elektros perdavimo metodika ir šiais laikais įprasta trifazė kintamos įtampos sistema.

1919 m. skraidanti JAV jūrų laivyno valtis NC-4 (arba plaukiantis lėktuvas – kam kaip patinka) su penkių žmonių įgula, kuriai vadovavo Albertas Coschingas Readas, išskrido iš Niūfaundlendo salos, pro Azorų salyną į Lisaboną (Portugalija). Tai buvo pirmas lėktuvo skrydis per Atlantą. Tiesa, jis truko 24 dienas, o praėjus dviem savaitėms po sėkmingo šio laivo skrydžio, buvo atliktas pirmas skrydis per Atlantą be nutūpimo. Užtat grįžęs į Niujorką A. Readas pareiškė: „Netrukus lėktuvai be nutūpimo lengvai apskries Žemės rutulį, skrisdami 18 kilometrų aukštyje, 1000 mylių per valandą greičiu.“ „The New York Times“ redakcija už tai aviatorių išjuokė: „Vienas dalykas būti geru lakūnu ir visai kas kita – geru pranašu. Nėra tokio dalyko, kuris patvirtintų šias leitenanto kalbas. Lėktuvas tokiame aukštyje propeleriais plaks vakuumą, o lakūnas tuoj pat negyvai sušals kosminėje erdvėje.“ Kas pasirodė teisus, jau žinome.

1920 m. popiežius Benediktas XV paskelbė šventąja Žaną d’Ark.

1929 m. Holivude įteiktas pirmasis kino meno akademijos apdovanojimas „Oskaras“.

1951 m. pirmoji aviakompanija pradėjo reguliarius skrydžius per Atlantą. Iš Niujorko į Londoną keleivius skraidinti apsiėmė aviakompanija „El Al Israel Airlines“. Aišku, lėktuvuose buvo patiekiamas tik košerinis maistas, o šeštadieniais skrydžiai nevyko.

1960 m. Theodoras Maimanas Malibu (Kalifornija, JAV) įsikūrusiose „Hughes“ tyrimų laboratorijose įjungė pirmąjį optinį lazerį.

1966 m. Kinijos komunistų partijos išleistomis „Gegužės 16-osios pastabomis“ šalyje prasidėjo labai liūdnai pasibaigusi kultūrinė revoliucija.

1974 m. Jugoslavijos vadas Jozefas Broz-Tito perrinktas Socialistinės Federatyvinės Jugoslavijos Respublikos prezidentu. Šį sykį be maivymosi – iškart iki gyvos galvos.

2007 m. Prancūzijos prezidento pareigas pradėjo eiti Nicolas Sarkozy.   Na, o gamtos mylėtojai šiandien švenčia Medžio dieną. Tai nereiškia, kad turi mėgti medinį parketą, medinius dantis ar medinę šautuvo buožę. Ne, šios dienos entuziastai prašo tiesiog išeiti ir apkabinti gyvą medį, nes jis mums tiek padeda! Laikymasis už medžio svyruojant, kad nenugriūtum, nesiskaito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.