Birželio 16 d. – Tarptautinė Afrikos vaikų diena

Saulė teka: 4 val. 42 min. Saulė leidžiasi: 22 val. 09 min.

Dainių Zubrų sveikiname su gimtadieniu ir linkime įrodyti, kad ir Lietuvos ledas tinka rituliui.<br>A. Barzdžius
Dainių Zubrų sveikiname su gimtadieniu ir linkime įrodyti, kad ir Lietuvos ledas tinka rituliui.<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 16, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:53 AM

Su vardo diena sveikiname Beną, Aurimą, Jūrį, Tolminą, Jūrą, Julitą, Benę

Šią dieną Lietuvoje

1940 m. Lietuvoje pradėjo darbą marionetinė komunistų Vyriausybė.

1978 m. gimė vienas geriausių lietuvių kilmės ledo ritulininkų, 193 cm ūgio dešiniojo krašto arba centro puolėjas Dainius Zubrus.

2002 m. į Lietuvą su dviejų dienų valstybiniu vizitu atvyko Kinijos valstybės ir partijos vadovas Dziang Dzeminas. Jį pasitiko keliolika taikių piketuotojų už Tibeto laisvę. Pastaruosius vėliau sulaikė policija. Tarp piketuotojų buvo ir garsi rašytoja Jurga Ivanauskaitė.

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė Afrikos vaikų diena minima kasmet nuo 1991 m. Ši diena pasirinkta, nes 1976 m. tūkstančiai moksleivių išėjo į Soveto miesto (PAR) gatves reikalaudami geresnės mokslo kokybės. Nors gailėtis Afrikos vaikų jau taip įprasta, kad net nebemadinga, matyt, tam yra priežasčių. Negailėkime jų bent šiandien, tiesiog pasistenkime, kad pasaulyje visiems mažiesiems gyvenimas būtų spalvingesnis. Ta proga Pietų Afrikos Respublikoje minima ir Jaunimo diena.

Anglijoje minima Sasekso provincijos diena, Salvadore, Gvatemaloje ir JAV trečiasis birželio sekmadienis yra Tėvo diena, na, o rusai mini legendinės pionierių stovyklos „Artekas“ įkūrimo dieną (1925 m.).

1779 m. Ispanija paskelbė karą Didžiajai Britanijai ir prasidėjo didžioji Gibraltaro apgultis.

1783 m. Rusijoje, Juodosios jūros pietinėje įlankoje, senovės graikų miesto Chersoneso vietoje pastatyti pirmieji naujo miesto, kurį po metų pavadino Sevastopoliu, pastatai.

1871 m. Anglijoje priimtas Universitetų egzaminų aktas suteikė teisę studentams, stojantiems į Oksfordo, Kembridžo ir Duramo universitetus, nelaikyti religijos egzamino. Išskyrus, aišku, pasirinkusius teologijos studijas.

1883 m. per „Victoria Hall“ teatre (Sanderlandas, Anglija) vykusį pasirodymą vaikams pradėjus dalinti dovanas kilo grūstis. Besiveržiantys pro siauras duris vaikai buvo suspausti minios. Žuvo 183 vaikai. Po to Britanijoje įsigaliojo iki šiol veikiantis įstatymas, reikalaujantis tokio tipo pastatuose įrengti iš vidaus nelaimės atveju lengvai atveriamas duris su plačia rankena.

1903 m. įkurta automobilių gamybos kompanija „Ford Motor Company“, o 1911 m. – kompiuterių ir skaičiavimo įrangos kompanija IBM.

1958 m. Vengrų sukilimo prieš komunistų jungą (1956 m.) lyderiams Imre'ui Nagy, Palui Maleterui ir kt. įvykdyta mirties bausmė.

2000 m. praėjus 22 metams po to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba išleido rezoliuciją Nr. 425, Izraelis pagaliau jai pakluso ir išvedė savo armiją iš Libano teritorijos.

JAV minimą Šviežių daržovių dieną smagiausiai atšvęsti galite žongliruodami pomidorais ir agurkais. Ir nereikia sakyti, kad nemokate – išmeti ranka, pagauni burna, išmeti ranka, pagauni burna – negi sunku? „Tikrus“ baltaodžio jausmus Afrikos vaikams atskleidžia ši daina iš filmo „Get Him to the Greek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.