Ekspedicija rengiasi išsiaiškinti, kur prieš 75 metus dingo JAV aviacijos legenda

2,2 mln. JAV dolerių kainuojanti ekspedicija tikisi galų gale įminti vieną ilgiausiai Ameriką kankinusių paslapčių – kas iš tiesų nutiko garsiajai aviatorei Ameliai Earhart, kai ji prieš 75 metus pradingo virš Ramiojo vandenyno pietinės dalies?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-03 21:30, atnaujinta 2018-03-18 11:41

Mokslininkų, istorikų ir gelbėtojų komanda antradienį iš Honolulu išplaukė į atokų Ramiojo vandenyno Kiribačio salyną, tikėdamiesi aplinkiniuose vandenyse rasti A. Earhart lėktuvo „Lockheed Electra“ nuolaužas, praneša AP.

Jie remiasi hipoteze, kad A. Earhart ir jos navigatorius Fredas Noonanas nusileido ant rifo netoli Kiribačio koralinės Nikumaroro salos ir ten kurį laiką išliko gyvi.

„Viskas rodo, kad lėktuvas nusileido tam tikroje vietoje šio rifo pakraštyje, ir ten turėtų būti jo nuolaužų“, - sakė tyrimui vadovaujančios Tarptautinės istorinės orlaivių rekonstrukcijos grupės įkūrėjas ir direktorius Ricas Gillespie.

„Mes ketiname jo ieškoti ten, kur jis, kabutėse, turėtų būti, - sakė jis. - Ir jis arba yra ten, arba ne. Nėra kito būdo tą sužinoti, tik nuvykti ir pasižiūrėti“.

Per ankstesnes keliones į salą buvo atrasta daiktų, kurie galėjo priklausyti A. Earhart ir F. Noonanui. Pasak ekspertų, 1939 m. spalį nuo salos pakrantės darytoje nuotraukoje gali matytis išplaukęs „Lockheed Electra“ atramos ir rato vaizdas.

„Tai buvo lyg glajus ant torto“, - sakė R. Gillespie ir pridūrė, kad nuotrauka papildė kitus 24 metus rinktus įrodymus, kurių pagrindu buvo iškelta grupės naudojama hipotezė.

Nuotrauka įtikino ir JAV Valstybės departamentą surengti renginį privačiai finansuojamai ekspedicijai paremti, ir Kiribačio vyriausybę su grupe pasirašyti bendradarbiavimo sutartį.

Tačiau ekspedicija, kurioje bus naudojama galinga povandeninė žvalgymo įranga, gali nieko neišsiaiškinti – net jeigu hipotezė teisinga ir lėktuvas toje vietoje buvo, jis galėjo būti bangų nuneštas pernelyg toli arba sudužęs į smulkias nebesurandamas dalis.

A. Earhart ir F. Noonanas pradingo 1937 m. liepos 2 d. skrisdami iš Naujosios Gvinėjos į Houlando salą. A. Earhart norėjo tapti pirmąja moterimi, apskridusia Žemės rutulį.

R. Gillespie vadovaujama grupė beveik mėnesį truksiančiai kelionei lėšas surinko iš individualių aukotojų ir įmonių, tarp jų ir televizijos kanalo „Discovery“, kuris planuoja apie ekspediciją susukti dokumentinį filmą ir parodyti jį per televiziją jau rugpjūtį.

Jeigu kelionė pavys, bus įminta mįslė, nedavusi amerikiečiams ramybės nuo pat A. Earhart dingimo.

Planuojama, kad ekspedicija truks 26 dienas – 10 dienų bus skirta paieškoms ir 16 – kelionei nuo Honolulu iki koralinio salyno. Keliautojai naudosis Havajų universitetui priklausančiu laivu „Kaimikai-O-Kanaloa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.