Holokausto aukų atminimo dienai - paroda apie litvakų paveldą Baltarusijoje

Minint Jungtinių Tautų paskelbtą Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, pirmadienį Vilniaus

Paroda „Litvakų paveldas Baltarusijoje“ atspindi naujausius žydų paveldo tyrimus.<br>D.Astrauskas
Paroda „Litvakų paveldas Baltarusijoje“ atspindi naujausius žydų paveldo tyrimus.<br>D.Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2013, 4:05 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:43 AM

Jungtinių Tautų rezoliucijoje, kuriai 2005 metais pritarė JT Generalinėje Asamblėjoje dalyvavę valstybių ir vyriausybių vadovai, pasaulio tautos kviečiamos saugoti Holokausto aukų atminimą, plėtoti švietimo programas, kad visą žmoniją sukrėtusi Holokausto tragedija daugiau niekada nepasikartotų.

„Lenkdami galvas Holokausto aukų atminimui, šiandien kiekvienas turime savęs paklausti: ką esame padarę ir dar galime padaryti, kad pasaulį sukrėtusi Holokausto istorija niekada nepasikartotų“, - teigė užsienio reikalų viceministras.

Paroda „Litvakų paveldas Baltarusijoje“ atspindi naujausius Lietuvos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žydų paveldo tyrimus, atliekamus pagal Lietuvos užsienio reikalų ministerijos finansuojamą Vystomojo bendradarbiavimo programą. Nuo 2006 metų pradėję inventorizuoti ir dokumentuoti buvusių sinagogų pastatus Baltarusijoje, Vilniaus dailės akademijos ir Baltarusijos valstybinio universiteto dėstytojai ir studentai siekia sukaupti ir palikti ateities kartoms tai, kas liko iš turtingo litvakų paveldo.

Kaimyninių šalių akademinę bendruomenę bendram darbui subūrė Vilniaus žydų kultūros ir informacijos centras, projektui vadovauja Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja Jūratė Markevičienė.

Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena - sausio 27-oji - Lietuvoje plačiai minima. Lietuvos valstybės institucijos, nevyriausybinės organizacijos, mokslo, švietimo ir kultūros įstaigos kartu su Lietuvos žydų bendruomene, Valstybiniu Vilniaus Gaono žydų muziejumi, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų nusikaltimams Lietuvoje tirti sekretoriatu, Tolerancijos centrais Vilniuje ir kitose šalies vietovėse, bendradarbiaudami su užsienio partneriais, rengia filmų peržiūras, koncertus, naujų knygų pristatymus, diskusijas istorinės atminties tema, etikos pamokas, studentų ir moksleivių darbų parodas ir kitus renginius, skirtus Tarptautinei Holokausto aukų dienai paminėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.