Mirė Prancūzijos generolas, pateisinęs karo belaisvių kankinimą

Mirė Prancūzijos generolas, kuris teigė, kad kankinimai per Alžyro nepriklausomybės karą buvo

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 4, 2013, 5:06 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:47 PM

95-erių Paulas Aussaressesas buvo pirmasis aukšto rango Prancūzijos pareigūnas, pripažinęs, kad Prancūzijos karo belaisviais paimti alžyriečiai buvo kankinami ir žudomi. Tai jis aprašė savo 2001 metais išleistoje knygoje. 2002 metais Prancūzijos teismas P.Aussaressesą nuteisė už kankinimų pateisinimą. Pasirodžius knygai ir P.Aussaresseso buvo atimtas vienas iš aukščiausių Prancūzijos garbės apdovanojimų - Garbės legiono medalis.

Generolas niekuomet nesigailėjo, kad karo belaisviai buvo kankinami. Jis sakė, kad kankinimai „tapo teisėtais, kai to pareikalavo situacija“. P.Aussaressesas taip pat tvirtino, kad tuometinė Prancūzijos valdžia ne tik žinojo apie kankinimus, bet ir tam pritarė.

P.Aussaressesas gimė 1918 metais. Jis dirbo Prancūzijos slaptojoje tarnyboje ir įkūrė kovos su šnipinėjimu padalinį. 1957 metais jo buvo paprašyta įvesti tvarką Alžyre. Pats P.Aussaressesas sakė, kad jo vadovaujamas karinis dalinys buvo „mirties būrys“, kuris turėjo rengti naktinius reidus, kankinti ir nužudyti kai kuriuos sulaikytuosius.

Po Alžyro karo generolas JAV specialiosioms pajėgoms dėstė apie „Alžyro mūšio metodus“, įskaitant kankinimus. Analitikai teigia, kad JAV daugelį tų pačių metodų panaudojo per Vietnamo karą. 1973 metais, karinės diktatūros metu, P.Aussaressesas buvo nusiųstas į Braziliją kaip Prancūzijos karo atašė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo