Balandžio 7-oji – Pasaulinė sveikatos diena

Saulė teka: 6 val. 40 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 04 min.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2014, 1:01 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:21 PM

Su vardo diena sveikiname Mintvydą, Hermantą, Donatą, Kantautę

Šią dieną Lietuvoje

1880 m. gimė vienas Lietuvos komunistų partijos įkūrėjų, žmogus, kurio garbei Marijampolė buvo praradusi savo pavadinimą, Vincas Mickevičius-Kapsukas.

1882 m. gimė Lietuvos rašytojas, dramaturgas, visuomenininkas ir… farmacininkas, Antanas Vienuolis.

1946 m. pagal Potsdamo susitarimus Rusijai atitekusi Kionigsbergo karinė apygarda, pavadinta Kaliningrado sritimi.

1990 m. į Vingio parke, Vilniuje, vykusį mitingą Lietuvos nepriklausomybei paremti susirinko virš 300 tūkst. žmonių.

Šią dieną pasaulyje

Pasaulinė sveikatos diena, kurią 1948 m. įkurta pasaulio sveikatos organizacija nusprendė minėti nuo 1950 m. Motinystės ir grožio diena Armėnijoje. Mozambike – moters diena. Ruandoje – genocido aukų atminimo diena. 1994 m. per 100 dienų mažoje afrikos valstybėje dėl etninių nesutarimų buvo nužudyta apie 800 tūkst. žmonių – 20 proc. šalies gyventojų.

1348 m. Prahoje (Čekija) įkurtas vienas seniausių Europoje, Karlo universitetas. Šią dieną Bohemijos karalius Karlas paskelbė auksinę bulę, kuria suteikė universitetui privilegijas ir garantavo neliečiamybę.

1795 m. Prancūzijoje įvesta metrinė matų sistema. Ilgio patu tapo metras, o masės – kilogramas.

1827 m. anglų chemikas Johnas Walkeris pardavė pirmąją savo prieš metus išrastų nuo trinties užsiliepsnojančių degtukų, dėžutę. Jis taip ir nepanoro degtukų užpatentuoti, teigdamas, kad šis išradimas pernelyg nereikšmingas.

1927 m. įvyko pirma televizijos transliacija dideliu atstumu.Iš Vašingtono į Niujorką buvo transliuojamas JAV valstybės komercijos sekretoriaus Herberto Hooverio atvaizdas.

1933 m. JAV dalinai atšauktas „sausas“ įstatymas – prasidėjo legali prekybą ne stipresniu, negu 3,2 proc. alkoholio turinčiu alumi.

1940 m. JAV išleistas pirmasis pašto ženklas kuriame pavaizduotas juodaodis amerikietis. Tai buvo prezidento patarėjas, oratorius ir aktyvistas, vergės ir jos savininko sūnus, mulatas Bookeris T. Washingtonas.

1978 m. JAV prezidentas Jimmu Carteris sustabdė neutroninės bombos kūrimo darbus. Tiesa, juos vėl atnaujino Ronaldas Reaganas, 1981 m.

1989 m. Barenco jūroje netoli Norvegijos krantų nuskendo atominis Sovietų Sąjungos povandeninis laivas „Komsomolec“. Žuvo 42 jūreiviai, todėl šiandien Rusijoje – žuvusių povandeninių laivų jūreivių atminimo diena.

Šiandien – viena mėgstamiausių ir smagiausių kiekvieno tinginio švenčių: namų netvarkymo diena! Ir nereikia stebėtis – negi pasaulinę sveikatos dienos proga kas nors turi teisę užsiimti tokiu sveikatai pavojingu užsiėmimu, kaip nešvarių kojinių traukimas iš palovio ir dulkių bei voratinklių valymas iš už spintos? Ir išvis – balandis, juk švaros mėnuo! Tai negi dabar purvinsies rankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.